UA-52254593-1

21.3.2019

Pieni hienosäätö sijoitusstrategiaani: osingoilla lisää saman firman osinkoja

Heipä hei, ja hyvää huomenta! Minäpäs tein pienen muutoksen sijoitusstrategiaani. Mutta ensin tarina asiasta.

Nordnetillä on ollut sarja osinkosijoittamista koskevia bloggauksia ja videoita. Jonkun videon laitoin pyörimään bussissa. Sinällään aika tuttua juttua, mutta kävi niin kuin usein käy - sitä oivaltaa jotain uutta kun kuulee jotain vanhaa.

Videolla nimittäin korostettiin kolmea osingon kasvattamisen ulottuvuutta:
 1. Sijoita lisää.
 2. Sijoita firmoihin jotka kasvattavat osinkojaan.
 3. Uudelleensijoita saamasi osingot.
Minulla ykköskohta täyttyy kirkkaasti. Kakkonen on niin ja näin, huomaan myös usein kallistuvani yrityksiin jotka maksavat jo nyt tuntuvaa osinkoa ja joiden osingonkasvuvara ei ole niin hyvä. 

Kolmanteen kohtaa pysähdyin. Kyllä, jokainen osinkoeuro menee kyllä takaisin sijoittamiseen. Mutta yhdistän noita euroja lisäsijoituksiini, ja ostan mitä ostan. Useimmiten osto-ohjelmani mukaan yrityksiä joiden kurssi on tippunut.

Tässä mallissa on ongelmansa. En tule ostaneeksi yrityksiä joilla menee tasaisesti paremmin. Kurssi nousee pikku hiljaa, ei ole aaltoilua eikä ongelmia.

Niinpä ryhdyin miettimään seuraavaa lisälausetta sijoitusstrategiaani (jota minulla ei ole kirjallisena, mutta pitäisi laatia): "Jos saat osinkoja yrityksestä jossa ei ole mitään vikaa, ja jota mielelläsi omistaisit enemmänkin, osta osinkojen verran lisää kyseistä yritystä. Älä mieti osakekurssia tai oikeaa ostohetkeä."

Nordean maksimissaan 1 % välityspalkkio mahdollistaa vaikka 50 euron osakeostot, joten välityspalkkiot eivät ole ongelma.

Kone on hyvä esimerkki tämänsuuntaisesta tapauksesta. Ostin aikoinani Konetta runsaalla 1300 eurolla. Sitten kurssi lähti tasaiseen nousuun. Olen tuolta osin plussalla 36 %. Vuosien varrella Kone on muuttunut suurimmasta yksittäisestä osakeomistuksestani pienten luokkaan, kun olen ostanut paljon lisää muita yrityksiä. Seitsemän vuoden aikana olen saanut osinkoa verojen jälkeen tilille noin 300 euroa.

Niinpä sovelsin tätä mallia heti. Sain Koneelta osinkoa vajaat viisikymppiä. Sitten ostin saman tien kaksi osaketta lisää, hintaan 42,69 euroa.

Jaan siis omistamani yritykset kahtia. Luokkaan voin ostaa lisää ja en halua ostaa lisää. Jos ensimmäisen luokan yritys maksaa minulle osinkoa, ostan sitten kyseistä firmaa osinkojen verran lisää.

2 kommenttia:

 1. Eräs sijoitusvihje sanoo, että sijoituksia pitäisi tasaisin väliajoin arvioida ja katsoa ostaisitko saman osakkeen uudestaan. Ei saa rakastua osakkeeseen. Eli, jos et ostaisi uudestaan myy poissa. Lopulta salkkuusi jää vai hyviä osakkeita.

  VastaaPoista
 2. Hyvä pointti. Että jos en ole valmis ostaman lisää, niin harkitsisin vakavasti myös luopumista. Nyt tavallaan "jäädytän" tilanteen.

  Tuo pitää mielestäni puolittain paikkansa. Voi sitä olla myös hyvä yritys, jonka kurssi on noussut ja jota en haluaisin ostaa lisää, mutten tällä hinnalla halua. Se ei ole vielä myöskään syy myydä.

  Tuumaan asiaa. Kiitos ulkoisista ajatuksista.

  VastaaPoista