UA-52254593-1

1.4.2024

Vuodenvaihteen 2023-2024 tilanne, ja miksi ihmeessä olen niin laiska bloggaaja

Hei vaan! On aika blogata. Edellisestä kirjoituksesta on jo yli vuosi. En oikein tiedä miksen enää tule kirjoittaneeksi talousaiheista. Mutta nyt kun asiaa mietin, niin minulle tulee muutama ajatus mieleen.

Ensinnäkin olen omalla sijoitusurallani siirtynyt voisiko sanoa "matalaintensiiviseen lisäsijoittamiseen." Toisin sanoen en lue enkä pohdi niin paljoa, sijoitan vaan kun on tilaisuus, pääosin indeksirahastoihin.

Toisekseen tuntuu siltä, että ehdin tuossa joskus kirjoittaa jo jokaisen ajatukseni sijoittamisesta blogin sivuille. Ei se nyt varmaan oikeasti niin ole, mutta siltä se tuntuu. Ja saisihan omia ajatuksia myös varioida.

Kolmannekseen "niin pelaat kuin harjoittelet" –logiikka toimii myös sijoittamiseen. Voisin nytkin kirjoittaa vaikka mistä. Ja kun olisi paljon aiheita, niin mistä niistä oikeasti kirjoittaa?

Sijoitusvarallisuus

Asiaa helpottaakseni nyt saatte vain katsauksen vuodenvaihteen tilanteeseeni. Ette mihinkään muuhun.

Tässä on kannaltani kenties olennaisin graafi. Sinisellä ovat sijoitetut euroni, punaisella minkä verran sen päälle on tullut plussaa. Aikaväli on jo kymmenen vuotta.

Vuodenvaihteessa sijoitusvarallisuuteni oli 133 500. Olin sijoittanut 77 700 euroa, ja tuottoa oli siten tullut 54 900 euroa. Pyöristin muuten luvut lähimpään sataa euroon jotta on selkeämpää.

Osinkoja sain vuodessa miltei 4000 euroa


Osinkoja sain viime vuonna 3912 euroa.
Siinä on kivasti nousua aikaisempaan. Luulen, että tuossa näkyy "koronan jälkeinen osinkotilanne", ja toisaalta myös se, että osakesäästötilini on kasvanut.

Seuraan tässä tilille tulleita osinkoja, eli verojen jälkeisiä sellaisia. Niinpä osakesäästötilille tulevat eurot näkyvät ilman veroja, koska verotus on siirretty ulosnostohetkeen.

Kuukausitasolla tuo merkitsee keskimäärin 326 euroa kuussa. 1990-luvun laman nuorena varaudun koko ajan köyhään vanhuuteen, ja tuonkaltaisella osinkosummalla ostaa jo kuukauden ruuat ainakin itselleni. Jos tuon summan lisäisi kuukausittaisiin tuloihin, olisihan sillä merkitystä. Minä tosin sijoitan tuon samaa tahtia uudestaan.

Tässä on sitten kumulatiivinen osinkokertymä, eli paljonko on tullut saatua osinkoja vuosien varrella. Kokonaissumma on nyt sellaiset 18 500 euroa. Hieman yli kolmannes sijoitusvarallisuuteni kasvusta on siis tullut osinkojen myötä.

Kokonaisvarallisuuteni kasvaa pikku hiljaa


Seuraan myös kokonaisvarallisuuttani. Kyse on kodin, mökin (osin vuokrakäytössä), sijoitusasuntojen (kaksi sijoitusasuntoa yhdessä vaimon kanssa, toisen ostimme viime syksynä) sekä sijoitusvarallisuuden yhteenlasketuista luvuista, ja myös velkojen yhteenlasketuista luvuista.

Tässä on graafi. Ylin eli sininen käyrä kertoo kokonaisvarallisuuden määrästä. Alin, eli punainen kertoo taasen velkojen yhteenlasketusta määrästä. Keskimmäinen eli keltainen keroo niiden erotuksen, eli minkä verran on teoriassa varallisuutta.

Minulla on bruttovarallisuutta 727 500 euroa. Tämä summa on voisiko sanoa kiistanalainen. Jos pitäisi myydä koti, mökki ja sijoitusasunnot, niin ei sitä tiedä paljonko niistä saisi. Arvo on voinut laskea, ja sitten asuttaisiin perheen kanssa sillan alla. Mutta toisaalta on niillä arvoa, joten lasken niiden arvon vain hankintahinnan mukaan enkä niitä muuta suuntaan enkä toiseen.

Velkoja on 292 500 euroa. Korkojen nousu on näkynyt siten, että lainoihin menee enemmän kuussa, ja lainat pienenevät vähemmän kuussa kuin aiemmin. Aika tylsä parivaljakko. Toisaalta olen edelleen kuukausitasolla plussalla ja asiaan varautunut, muuttunut tilanne täytyy vain hyväksyä.

Kun edellisen laskee yhteen, niin velaton kokonaisvarallisuuteni on tällä hetkellä 435 000 euroa. On se silti hyvin. Kuuden vuoden aikana velaton kokonaisvarallisuuteni on kasvanut 210 000 eurolla. Se tuntuu absurdin suurelta summalta, mutta uskottava tuo on. Vuositasolla nousua olisi siis ollut noin 35 000 euroa.

Osa tuosta selittyy sillä, että viime vuosikymmenen lopulla pääsin ostamaan lopun osaomistusasunnosta "kauan sitten lukitulla hinnalla." Kun sen sitten myöhemmin myin, niin asunnon hinta oli merkittävästi suurempi kuin mitä olin maksanut. Tähän kun pistää yhteen uuden kodin ostamisen ja siihen liittyvän velan, nin ymmärtää tuon vuosien 2021-22 hyppäyksen.

Summa summarum: miten minulla menee taloudellisesti?


Sijoittamisen "helpot vuoteni" taitavat olla ohitse. Viimeisen lähes kymmenen vuotta olen päässyt sijoittamaan joko osakkeisiin tai asuntoihin tuntuvasti. Nyt korkokulut ovat kaikkineen kuukaudessa sellaiset noin 800 euroa enemmän kuin aiemmin, joka on pois pitkälti sijoittamisesta.

Toisaalta erimerkiksi kasvanut osinkopotti tuo koko ajan tilille rahaa jota sijoittaa uudestaan. Tämä antaa sekä minulle mahdollisuuden harrastaa, että myös synnyttää "korkoa korolle" –ilmiön, jossa tienaan aiempien sijoitusten tuotoilla. En enää omilla uusilla sijoituksillani.

Ihan hyvä tilanne on tuo. Kuten olen aiemmin monasti pohtinut, miltei tärkeintä vaurastumiseni kannalta on se, että onnistun pitämään kuvion tämänkaltaisena. Ahko on kuumana, ja se kannattaa pyrkiä pitämään vähintään lämpöisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti