UA-52254593-1

9.6.2014

Vertailussa Suomessa myytävät osakeindeksirahastot

Retkeni sijoittamisen maailmaan on tutustuttanut minut niin sanottuihin indeksirahastoihin, joita myös passiivisiksi rahastoiksi kutsutaan. Indeksirahastojen idea on sijoittaa “keskimääräiseen”, esimerkiksi Helsingin pörssiin 25 suurimpaan yritykseen.

Indeksirahastoihin sijoittamalla ei yritetä “voittaa” muita sijoittajia eli ylittää indeksiä, vaan tavoittellaan keskimääräistä tuottoa. Osingot sijoitetaan (veroja maksamatta) takaisin rahastoon, joten sijoituksen arvo nousee useimmiten ainakin osinkojen verran.

Juju on sitten siinä, että kuluja on vähemmän: ei makseta “pukumiehille” jotka harkitsevat mitä ostaa ja milloin. Lisäksi kaupankäyntikulut ovat pienemmät, koska salkku pysyy aika stabiilina (esimerkiksi Nokia, Neste, Kone ja Fortum ovat olleet Helsingin pörssin isoimpien yritysten joukossa jo pitkään).

Koska olen kevään mittaan tutustunut kaikkiin huokeisiin indeksirahastoihin mitä näin Suomesta voi helpolla ostaa, avaanpa sen nyt myös täällä.

Rajaus: ei ETF:fiä

Heti alkuun yksi rajaus, en käsittele tässä pörssinoteerattuja rahastoja eli ETF:fiä. Niitä ostetaan ja myydän pörssien kautta, eli osakevälittäjillä on tarjolla niitä runsain mitoin.

ETF:fien kulut ovat usein pieniä. Haittana ovat osto ja myyntikulut. Jos ostat tänään tonnilla jotain ETF:fää, ja myyt sen vuoden kuluttua, ja maksat 20 euron kaupankäyntikulut per kerta, maksat 40 euroa eli 4 % kaupankäyntihintoja.

Eli: jos sinulla on paljon rahaa, tai omistat pitkään, ETF:fät ovat luultavasti huokeampi vaihtoehto. Jos teet kuten minä, eli rahastot ovat myös “välivarasto” matkalla toisiin sijoituksiin, ja kuukausisijoitettavat summat ovat pienempiä, indeksirahastot voittavat.

Reunahuomautuksena tosin, että eri välittäjät välittävät eri maiden osakkeita eri hintaan, eli halvemmallakin kuin kahdellakympillä voi saada ostettua. Lisäksi esimerkiksi  Nordnet*  tarjoaa mahdollisuutta ostaa tiettyjä ETF:fiä kerran kuussa ilman välityspalkkiota (myyminen tosin edelleen maksaa).

Suomessa tarjolla olevat indeksirahastot, hankintakeinoittain

Käsittääkseni maailmalla on tarjolla paljon matalakuluisia indeksirahastoja, Suomessa ei. Nyyh nyyh. Mutta sillä pitää pärjätä mitä tarjolla on. Huomioikaa että tämä on kevään 2014 tilanne, joka voi muuttua. Listasta voi myös puuttua jotain. Jos puuttuu, niin kyseiset tarjoajat satsatkoon hakukoneoptimointiin.

Seligson

Pitkään markkinoilla on toiminut Seligson. Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Aasiaan ja Suomeen sijoittavien indeksirahastojen hallinnointipalkkio on 0,43-0,45 välillä. Lisäksi osto ja myynti maksavat hieman.

Tarjontaa täydentävät Global Top 25 Brands ja Global Top 25 Pharmaceuticals 0,6 % hallinnointipalkkiolla. Kehittyvät markinat -erikoissijoitusrahaston hallinnointipalkkio vaihtelee 0,5 ja 0,75 välillä, riippuen sijoitatko paljon vai vähän kerralla.

Näin Seligson tarjoaa varsin kattavan kokonaisuuden, jossa voi hajoittaa sijoitukset käytännössä koko maailmaan.

Handelsbanken

Handelsbanken on tuonut indeksirahastoja Suomen markkinoille vasta viimeisen vuoden aikana. Tarjolla on Europafund index ja MCSI USA Index (molemmissa hallinnointikulut 0,4 %) eli Eurooppaa ja Amerikkaa saa kohtuuhintaan.

Tarjolla on myös erillisrahasto IT-fond, joka satsaa isoihin tietotekniikka-alan pääosin Yhdysvaltalaisiin yrityksiin. Hallinnointipalkkio on 0,65 %. MSCI Emerging Markets Index A taasen satsaa kehittyviin markkinoihin 0,85 % hallinnointipalkkiolla.

OP

Osattomaksi ei jää myöskään osuuspankki. Tarjolla on OP-Amerikka Indeksi (0,75 %, 0,15 %), OP-Eurooppa Indeksi, OP-Pohjoismaat Indeksi ja OP-. Kaikissa näissä hallintokulut ovat 0,75 %, ja osto- sekä myyntihinta 0,15 % sijoitettavasta summasta.

Nordnet

Lisää vaihtoehtoja on pian tarjolla: Nordnet* avaa parin viikon kuluttua kuluttoman Suomeen satsaava indeksirahaston, sekä myöhemmin Norjan, Ruotsin ja Tanskan vastaavat.

Hinnaltaan nämä tietysti rökittävät kilpailijansa. Toisaalta maantieteellinen hajautus ei ole niin suuri, joka hieman jarruttaa näiden rahastojen “käyttöä.”

Nordnetin kautta voi ostaa myös Handelsbankenin Europafond indeksiä samaisella 0,4 hallinnointimaksulla kuin Handelsbankenin kautta ostettuna. Muita osakkeisiin sijoittavia indeksirahastoja en ole Nordnetistä löytänyt.

EQ

Vähemmän tunnettu taitaa olla EQ, jolla on tarjolla Kehittyvät Markkinat (0,65 %), USA indeksi (0,38 %), Japani indeksi (0,5 %) ja Eurooppa indeksi (0,5 %). Hinnat ovat siis samaa luokkaa kuin kilpailijoilla.
Itselleni kynnys on 500 euron minimihankinta. Koska ostan mielelläni laajaa määrää rahastoja pienellä summalla, ei noin korkea ostohinta sovi minulle.

Eufex

Googlen tuoma uusi tuttavuus on minulle Eufex pankki. Nordnetin tapaan pankki välittää muiden, ei omia rahastojaan. Indeksirahastojakin löytyy runsaasti.

Amundi Fundsilla löytyy Index Equity Euro, Europe, North America ja Pacific. Kaikissa hallinnointipalkkio on vain 0,15 %. Tosin 1-2 % merkintäpalkkio ja 1000 euron minimisijoitus estävät ainakin allekirjoittaneen sijoitukset - en ole tarpeeksi miljonääri tähän projektiin.

Sveitsiläiseltä Picteciltä löytyy Emerging Markets, Euroland, Pasific, Pasific ex. Japan ja USA. Hallinnointipalkkio on 0,3-0,6 %, ostohinta lisäksi 1-2 % ja myyntihinta 1 %. Ei siis ihan huokeaa, ellei ihan miljoonia sijoita

Satunnaiset vastaantulijat


Edellisten lisäksi Nordealla on ainakin Morningstarin listoilla indeksirahastoja. Suomalaisilta verkkosivuilta en löytänyt asiasta tietoa, joten ei siitä sen enempää.

Myös Danskeinvest toimii markkinoilla. Euroopan ja Pohjois-Amerikan indeksirahastoen hallinnointikulut ovat 0,38, pienillä merkintä ja lunastuskuluilla. Hieman pysähdyttävä stopperi oli sitten, että minimisijoitus on 250 000 euroa.

Mitä tästä päätellä?

Jos haluaa sijoittaa yhden yrityksen kautta, Seligsonilla on tarjolla runsas määrä kohtuuhintaisia indeksirahastoja. Jos on valmis moneen eri palveluntarjoajaan, yksi vaihtoehto on valita Handelsbankenin, ja täydentää niitä Nordnetin kuluttomilla rahastoilla. Jos on miljonääri, vaihtoehtoja on enemmän. Toisaalta jos miljonääri etsii näiltä sivuilta sijoitusvinkkejä, suosittelen palkkaamaan salkunhoitajan.

Vaikka kyseessä ovat indeksirahastot, on niissä kuitenkin eroja. Seligson ei ole ihan puhtaasti indeksirahasto, sillä säännöissä lukee “seuraten kestävän kehityksen kriteerein valittua laajasti hajautettua indeksiä.” Taustalla on siis lievää harkintaa, jos yritys esimerkiksi ei viesti asiaankuuluvasti, se voidaan sivuuttaa.

Osuuspankilla taas on kuvio jossa uudet sijoitukset hyödyttävät hieman aiempia sijoittajia. En tuota ihan ymmärrä, mutta jotain rekyylivaikutusta on.

Se mitä ymmärrän ovat morningstarin rahastovertailut. Esimerkiksi Seligsonin Amerikka on tuottanut vuoden alusta 3.6. mennessä 7,03, OP 6,01. Handelsbankenista ei ole tietoa. Eroa siis on, mutta hallintokulut selittävät tuosta vain osan.

Mitä tehdä jos indeksisijoittaminen kiinnostaa?


Jos olet tilanteessa että mietit indeksisijoittamisen tai ylipäätänsä sijoittamisen aloittamista, suosittelen aloittamaan saman tien, pienesti ja indeksirahastoilla. Niillä pääsee kiinni logiikkaan, ja alkaa hahmottamaan mistä on kyse. Tärkeintä on aloittaa heti eikä odotella vuosia ja tuumailla.

Yhden "kerralla kaikki" -taktiikan sijaan kannattaa olla sen verran malttia, että hajauttaa sekä ajallisesti että alueellisesti. Näin riski pienenee ja kiinnittyy koko maailman taloustilanteeseen. Myös indeksisijoittamalla voi mennä metsään, jos sijoittaa kaikki euronsa päivää ennen pörssiromahdusta.

Itse aloittaisin Nordnetistä ja sen maksuttomista pohjoismaisista rahastoista. Ne ovat perusvarma ratkaisu, ja Nordnetin kautta pääsee myös kiinni esimerkiksi Handelsbankenin indeksirahastoihin. Jos aiot vain indeksisijoittaa etkä ole kiinnostunut osakkeista tai ETF:fistä, kannattaa tarkastella myös Seligsonia joka tarjoaa melko kokonaisvaltaisen kattauksen.

Perinteiset pankit ovat näemmä kalliimpia, mutta erilaisten bonus ym. kuvioiden kautta noihin saa luultavasti neuvoteltua alennuksia. Jos kaikki lainat ovat jossain pankissa ja haluisi sijoitella oman pankin kautta, kannattaa neuvotella myös kuluista. Alennuksia käsittääkseni voi saada.

Jos  Nordnetin*  suunta kiinnostaa, arvostan jos kirjaudut sinne tuossa edellä olevan linkin kautta. Minä saan jonkin verran komissiota ja ostan perheelle jäätelöä. Myös Nordnetin suunnalla kannattaa tarkastella kuluja ja vaihtoehtoja, heillä on välityksessä myös hyvin kalliita perinteisiä rahastoja. Tarjonta on laaja, ja osa tarjonnasta on kulujen puolesta aika tyyristä.


* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

1 kommentti:

  1. Kiitos kirjoituksestasi. Elokuussa tein päätöksen hypätä sijoituskelkkaan. Vielä 3 kk myöhemmin opiskelen asiaa kun tuntuu että järkevää infoa maalaisjärkisesti selitettynä on ollut vaikea saada. Jos ylläolevan postauksesi päivittäisit vuodelle 2018 olisin kiitollinen. Muussa tapauksessa painan affliate linkkiäsi, tarjoan jäätelöt ja aloitan supperrahasto suomesta ;)

    VastaaPoista