UA-52254593-1

Miten aloittaa sijoittaminen?

Kun kerron harrastavani sijoittamista, monet tutut kysyvät mitä käytännössä kannattaa tehdä jos suunnittelee sijoittamisen aloittamista. Tuohon en uskalla vastata, mutta sanon kyllä mitä itse tekisin. Tässä näkemykseni kiteytettynä. Laitan oheen myös linkkejä asiaa käsitteleville sivuille.

1. Kannattaa aloittaa, ajankohdasta välittämättä


Itse tein virheen. Minulle alkoi puolitoista vuosikymmentä sitten kertyä rahaa. Vilkuilin myös rahastoihin, johonkin sijoitinkin. Satunnaisia askelia sinne tänne. Mutta silti meni seitsemisen vuotta ennenkuin ryhdyin asiaan tosissani perehtymään.

Aika on sijoittajan suurin ystävä. Ja ajanpuute suurin vihollinen. Vaikkapa satasen sijoitus maltillisella viiden prosentin vuotuisella tuotolla on vuosikymmenessä vajaat 150 euroa.

Eli: jos tuumailet kannattaisiko, mene ja sijoita kymppi tai pari. Peli on auki, alat hahmottamaan asiaa paremmin.

2. Sijoita "ylimääräistä"


Sanotaan, että kannattaa sijoittaa vain sen, minkä on valmis menettämään. Teoriassa noin. Tosin jos sijoittaa indeksihenkisesti vaikkapa 1500 maailman suurimpaan yritykseen, ja ne kaikki menettävät samalla hetkellä arvonsa, niin mukana menivät myös ne pankit, joiden tileillä rahoja olisit pitänyt.

Mutta ohjeessa on puolensa. Älä menetä yöunia. Älä sijoita ruokarahoja. Älä seuraa kursseja päivittäin.

3. Aloita indeksisijoittamisella


Tämän sanon tutuille ensimmäisenä: indeksisijoittaminen on järkevää. Indeksisijoittaminen viittaa siihen, että sijoitetaan matalakuluisiin rahastoihin, joiden kautta tulee myös hajautusta siten, että saat keskimääräisen tuoton. Sijoittaminen ei perustu pukumiehen valintaan, vaan matematiikkaan.

Tällä keinolla et saa satumaisia voittoja, muttet myöskään hillittömiä tappioita. Tavanomaisissa korkeakuluisissa rahastoissa hallinnointipalkkioon voi livetä kolmanne tuotosta. Matalakuluisella indeksisijoittamisella vaikutat siihen mihin voit taatusti vaikuttaa - kuluihin.

Vaihtoehtoja löytyy jo ihan kotimaasta, ja pienillä summilla.
  • Handelsbankenilla on sarja matalakuluisia indeksirahastoja.
  • Nordnet* tarjoaa neljää maksutonta pohjoismaista rahastoa sekä mahdollisuuden ostaa valittuja matalakuluisia ETF-rahastoja kuukausittain maksutta. Lisäksi muutamiin Handelsbankenin rahastoihin voi sijoittaa Nordnetin kautta.
  • OP:llä on indeksirahastoja, jotka tosin ovat yllättävän korkeakuluisia.
  • Seligson on pieni kotimainen yritys, jolla on myös kattava indeksirahastotarjonta.
Isommilla euroilla pääsee käsiksi laajempaan tarjontaan välittäjiä. Tästä aiheesta aiemmin blogissani:

4. Sijoita tasaiseen tahtiin ja hajauttamalla


Jos sijoittaa kaiken varallisuutensa yhtenä päivänä, se voi olla tosi hyvä tai tosi huono hetki. Mutta jos sijoittaa vaikkapa kerran kuukaudessa, niin päätyy ostamaan keskimääräiseen hintaan - ja myös enemmän kun on halvempaa ja vähemmän kun on kalliimpaa.

Jos hakee varmaa ja tasaista keskimääräistä tuottoa, niin sijoittamalla toimialallisesti, maantieteellisesti ja ajallisesti hajauttaen tasaa riskin.

5. Jos osakkeet kiinnostavat, malta silti hetki


En usko, että nuori minä olisi tätä ohjetta uskonut, mutta itse tein sijoitusurani isoimpia ilmeisiä (eli olisi pitänyt tajuta etukäteen) virheet aika alussa, kun riensin innoissani osakekaupoille.

Osakkeisiin sijoittaminen on hauskempaa kuin tylsä ja tasainen indeksisijoittaminen, mutta ainakin minun olisi kannattanut ottaa alkuun rauhassa, tutustua sijoitusmaailmaan indeksirahastojen myötä ja siirtyä suoran osakesijoittamisen puolelle vasta hetken asiaan tutustuttuani.

o o o

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti