UA-52254593-1

17.11.2021

Sijoitusten ja varallisuuden välikatsaus 11/2021: Tasaista eteenpäinmenoa, ja Nordea veti maton alta

Hei vaan! On kuulkaas mennyt kolmisen kuukautta siitä, kun viimeksi bloggasin. Voisin sanoa, että on ollut kiire (pitää paikkansa). Mutta olen myös ollut laiska eikä ole mitään erityisen fiksua sanottavaa. Tai edes fiksua sanottavaa. Mutta sanon silti jotain.

Ensinnäkin sanon, että voi Nordea sentään. Siellä muuttivat osakekaupan maksuja, ja prosentin kattohinta poistui muiden kuin pohjoismaisten osakkeiden osalta. Tämä on suora märän rätin isku sijoitustekniikkani ytimeen. Minä kun olen ostanut 100-200 eurolla kerrallaan kun kurssit ovat laskeneet.

Tämä tarkoittaa, että kallistun entistä enemmän indeksirahastojen suuntaan. Mutta tästä lisää eri bloggauksessa. Nyt asiaan.

Tässä on graafi euroista joita olen sijoittanut, ja niiden nykyisestä arvosta. Sijoitusvarallisuuteni on tällä hetkellä hieman päälle 116 000 euroa. Olen sijoittanut noin 58 500 euroa, ja plussaa on tullut 58 000 euroa. Eli aika samoissa lukemissa ollaan.

Merkillepantavaa on, että en ole pariin vuoteen kovinkaan paljoa uusia euroja sijoittanut. Tuo liittyy kaikenlaisiin asuntojenostamisiin jne. Yritän päästä pikku hiljaa taas kiinni siihen, että sijoitan koko ajan lisää. On kiva, että jo sijoitetut eurot tuottavat, mutta ei se nyt yksin riitä.


Tässä on kuva allekirjoittaneen varallisuudesta. Punainen graafi kertoo velan määrästä ja sininen varallisuudesta. Tärkein ja oikeastaan ainoa olennainen graafi on keltainen viiva, eli velattoman varallisuuden määrä. Sitä on teoriassa nyt 394 000 euroa.

Verrattuna aiempiin graafeihin velassa on tapahtunut hyppäys. Vanhin lapsi lähti opiskelemaan, ja ostimme puoliskon kanssa sijoitusasunnon johon tuo vanhin lapsi sitten muutti. Eli onhan tässä nyt kaikenlaista tapahtunut, vaikka alkuun toista väitin.

Tähän kohtaan olen yleensä laittanut kuvan kuukausitason muutoksista. Vaan kun esimerkiksi tileiltä lähti 19 000 euroa asunnon oston käsirahaksi, niin graafit ovat ihan sekaisin. Minun pitää vähän miettiä miten noita visualisoisin siten, ettei ole ihan älyttömiä kuvioita. Eli palataan ensi kerralla.


Tässä on graafi johon olen oikein tyytyväinen, vaikken oikein ymmärrä sitä. Kun vertaan vuodenvaihteen tilannetta edellisen vuodenvaihteen tilanteeseen, niin tämän verran varallisuuteni on keskimäärin kasvanut kuussa kyseisen vuoden aikana. Tätä vuotta edustavat tammi-lokakuu.

Se ymmärtämiskohta tulee siitä, etten oikein tajua miten ihmeessä nuo palkit ovat noin korkeita. En sitä vastusta, ihan tyytyväinen olen. Mutta silti olen yllättynyt.

Tämän vuoden graafissa on mukana vanhan asunnon myynti (sain enemmän kuin olin sen arvoksi laskenut), eli tuo 2000-3000 euron väli lienee "arkisempi."

Mutta kun tämän purkaa osiin, niin onhan tuossa logiikkaa.

Minulla on kolme lainaa lyhenemässä (koti, mökki ja sijoitusasunto). Näiden myötä kuukausittain lainat lyhenevät 1000 eurolla. Se tarjoaa pohjan noille luvuille.

Osakkeet tuottavat vaihtelevasti, mutta vuositasolla ne tasoittuvat. Sieltä tullee toinen 1000 euroa kuukaudessa, kun huomioi mukaan myös uudet sijoitukset.

Näiden kahden lisäksi rahaa kertyy tileille ainakin jonkin verran. Etenkin mökin vuokraaminen tuottaa hyvin "bonuseuroja". Niillä sitten ostan asioita (aurinkopaneelit, pohdin sähköautoa), jemmaan tai sijoitan vielä vähän enemmän kuin olen suunnitellut.

Summa summmarum, hyvin menee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti