UA-52254593-1

13.3.2019

Sihijuomaimperiumini laajenee


Joskus tuossa tammikuun loppupuolella ostin ensimmäistä kertaa eläessäni Coca-Cola Companyn osakkeita. Bloggaus asiasta löytyy täältä. Cokis ei varmaan isompia esittelyitä kaipaa, limonaatia ja muita juomia, alati kasvaen ja tasaisesti osinkoa maksaen.

Noh, sitten kävi niin, että osavuosikatsauksessa kertoivat heikentyneistä olisikos nyt tuottavuusluvuista. Luin vain muutaman uutisen, nopeasti. Minä näin tilaisuuden laajentaa imperiumiani.

Niinpä ostin lisää cokista. Ensin neljä osaketta hintaan 45,96 dollaria, ja sitten toiset neljä osaketta tasasummalla 45 dollaria kappaleelta.

Sen jälkeen kurssilasku loppui. Omistusosuuteni on nyt 14 osaketta, arvoltaan joku 550 euroa. Alku, sanoisin.

En nyt lähde pohtimaan yritystä sitä laajemmin. Sitä löytyy kun googlaa, ja omassa aiemmissakin on jotain ajatuksensuuntaista. Sen sijaan pohdin osinkoa.

Cokis on maksanut vuosineljänneksittäin osinkoa vuodesta 1920. Osinkoa yritys on nostanut 55 vuotta putkeen. Kunnioitettavia lukuja. Mennyt ei ole tae tulevasta, mutta jos osinkoa on maksettu niin lamakausien kuin toisen maailmansodan aikana, niin ei se ole huono saavutus. Cokis voi olla osake jota omistan koko ikäni.

Tällä hetkellä osinko on 0,40 dollaria neljännesvuosittain. Minun 14 osakettani merkitsevät siis 5,6 dollaria neljästi vuodessa. Euroina, verojen jälkeen, tilille tulee ehkä vajaat 4 euroa.

Ihan en tämän varaan voi eläkevuosiani rakentaa, mutta ei tuosta haittaakaan ole.

Loppuun sivuhuomio osingoista. Olen taas viimevuotisen tahdin yläpuolella. Palaan tähän jossain tulevassa bloggauksesta. Olen miettinyt, että pitäisikö asettaa itselle lopputulokseen liittyviä tavoitteita. Tyyliin yli satanen osinkoa jokaisena kuukautena.

Minuun tepsivät selkeät, sisäiset tavoitteet. Jos ei ole iltamenoja tai lasten harrastuksia, kulje julkisilla töihin koko matka. Jos olet kotona koko illan, käy porraskävelemässä tai kävelyllä. Voisinko soveltaa samaa, sisäistä logiikkani myös sijoittamiseen?

o o o

Photo by Jordan Whitfield on Unsplash

3 kommenttia:

 1. cociksella on velkaa yli äyräiden ja osinkoa maksetaan enemmän kuin vapaa kassavirta edellyttäisi. osingonleikkausta odotellessa...

  VastaaPoista
 2. Velkaa kyllä on. Katsotaan onko liikaa. Itse huomaan tuntevani houkutusta tämänkaltaisiin vakaan, hyvän historian omaaviin yrityksiin joilla on vakaa asema. Jos tilanne parantuu, niin hyvä juttu.

  Ja jos ei, niin nyyh nyyh minun kannaltani.

  VastaaPoista
 3. Pepsico on oma valinta, jolla pitäisi täydentää suomisalkun Olvia, mutta en ole vielä ostanut. Kunpa saisi hieman halvemmalla vaikka loppuvuodesta. Olvin meno ollut oikein positiivinen yllätys.

  VastaaPoista