UA-52254593-1

10.2.2018

Ostaako (osakkeita) vai eikö ostaa (osakkeita), kas siinäpä (sijoitus) pulma

Minulla on ongelma. Sitä voi kutsua myös ensimmäisen maailman ongelmaksi. En tiedä kannattaisi ylimääräisellä rahalla sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin, vaiko hautoa euroja tileillä.

Ensin pari askelta taaksepäin. Kurssien liikkeitä ei voi ennustaa. Pörssiromahduksia tulee, mutten tiedä milloin. Kurssinousuja tulee, mutten tiedä milloin. Viime perjantaina Yhdysvalloissa kurssit sukelsivat - tammikuun 10. päivän tasolle. kaikki on suhteellista. Tuo alamäki jatkui aaltoillen tällä viikolla.

Katseeni kääntyi yhdysvaltalaisiin osakkeisiin, kahdesta syystä:
  • dollarin kurssi on heikko
  • jos kurssit laskevat, niin sitten hinnatkin maltillistuvat
Syvällä sisimmässäni ymmärrän, että varsin mainio taktiikka on sijoittaa tasaiseen tahtiin ja olla pohtimatta suhdanteita. Jos tuleva vuosi tuo osinkoineen 20 % kurssinousun, ja sitä seuraa samankokoinen kurssien pudotus, niin olen kuitenkin omillani.

Mutta silti. Osakkeiden arvostus on ollut korkealla. Nousu on jatkunut aika pitkään. Tosin ei tässä nyt ihan seitsemän vuoden nousua ole takana, kuten tästä kuvasta näkyy.


Tuossa loppuvuonna 2015 alkoi pienimuotoinen laskukausi, ja kesti vuoden ennenkuin kurssit sen ylittivät. Ei ei nyt ihan yhtäjaksoista nousua ole takana, vaikka romahduksesta ei voikaa puhua. Ja tämä viikon kurssilasku on ollut lähinnä paluu jonnekin viime vuoden loppupuolelle, Kaikki on suhteellista.

Silti, S&P-indeksin osakkeiden P/E-arvo on noussut 25 tuntumaan. Se on suurin luku sitten vuoden 2009.

On siis ihan realistista ajatella, että etenkin Yhdysvalloissa osakkeet ovat tällä hetkellä tuntuvan hintaisia. Mutta mitä minun tulisi tästä päätellä?

Seuraa kuva, jota huomaan ajoittain miettiväni.


Tässä on S&P-indeksi aina 1920-luvun lopulta alkaen. Tasaista nousua, pari notkahdusta noin kymmenen vuoden välein 1999 ja 2009, ja taas nousua. Hätäisempi voisi luulla, että kohta on notkahduksen paikka. Toisaalta nuo notkahdukset on ajallisestikin aika nopeasti "syöty kiinni".

Urheilutermein lienee järkevää vain "stay in the game". Roikkuu mukana, silloinkin kun menee heikommin. Koska se voitto tulee vaan jos kestää sen, ettei aina voita.

Huomaan pohtivani seuraavia:
  • Puskureita pitää kasvattaa. Auton osto vei säästöjä. Jos on 60 000 euroa sijoituksissa, niin olisi hyvä olla jokin 5-10 000 euroa tilillä odottamassa sopivia ostohetkiä.
  • Nykymallissa (muutaman tonnin puskurit) riskinä on, että jos tulisi mainioita ostonpaikkoja, minulla ei olisi millä ostaa. Nyt jos ostelin - automaattisia osto-ohjelmiani kun seurasin - tonnilla, parilla. 
  • Minulla on tapana löytää sopivaa ostettavaa aina kun tilillä on euroja. Aika jännää, että juuri noin sattuu käymään. Eli pitäisi oppia, että ei sitä nyt pakko ole ostaa jos on rahaa tilillä.
  • Ostan tällä hetkellä olisikos ollu 250 eurolla indeksejä kuukaudessa. Voisi olla syytä tiputtaa tuo vaikka puoleen, niin kertyisi säästöjä.
  • Jos suorat osakeostot houkuttavat, kannattaisi löytää kohtuullisesti hinnoiteltuja yrityksiä. Myös niitä voi löytää, en vain ole hyvä etsimään.
Lisäksi viimeinen pulmapähkinäni. Euro on tällä hetkellä hyvin vahva suhteessa dollariin. Se tarjoaa - periaatteessa - hyviä tilaisuuksia ostaa dollariosakkeita. Vaan kääntöpuolena juuri Yhdysvalloissa pörssikurssit ovat korkealla, joka syö osaltaan edellämainittua etua. Mutta jos euro lähtee heikkenemään 10 % suhteessa dollariin, ja osakekurssit laskevat amerikoissa 10 %, niin tilanne olisi käytännössä sama kuin nyt.

4 kommenttia:

  1. Kieltämättä yksi ongelmani on, etten oikein osaa suhtautua valuuttakurssien heilahteluun. On dollariosakkeita joita olen ostanut halvemmalla kuin mikä niiden nykyinen arvo on, ja ne ovat tyyliin 10 % miinuksella.

    Pitkässä juoksussa esimerkiksi dollarin ja euron suhteen isoimmat heilahtelut tasoittuvat, mutta teoriassa myös kurssi on asia joka voisi auttaa ostamaan huokeammalla hetkellä.

    VastaaPoista
  2. No sijoittaminen pitkän aikajänteen toimintaa. Jos otat tuosta käyrästä 10 vuotta taaksepäin olet ostanut aika huipulta, tilanne ei pahalta näytä. Jos otat 20 vuotta ei edelleenkään näytä pahalta. Jos otat kolmekymmentä vuotta käyrän mukaan ei ole enää paljon väliä ostatko harmaan kohdalta tai muualta.

    Kieltämättä on huokuttelevaa yrittää osua noihin notkoihin. Laadi itsellesi selkeät säännöt(sijoitussuunnitelma) miten niitä ostopuskureita hankit. Seppo Saarion kirjassa sanotaan, että markkinoilla kannattaa olla kaikkina aikoina. Toisessa välissä sanotaan, että kaikkina aikoina markkinoilla ei kannata olla, pitää kuunnella markkinoiden musiikkia. Sitten sanotaan, että, jos et tiedä mitä teet älä tee mitään. Tässä on mielestäni erittäin hyviä ristiriitaisia ohjeita. Emmit Jenkki osakkeiden arvostustasoa. Hyvä muistaa, että korkeallakin arvostustasolla ne pidemmällä aika jänteellä tuottaa jotaiun prodsentteja, ei ehkä sitä keskimääräistä, mutta 2-4%. Sekin on tuottoa. Et voi sitten arvata markkinoiden hullutksia ja aina voi mennä hullumaksi ja et tiedä kuinka pitkään hullutusta kestää.

    VastaaPoista
  3. Niinpä. Tekee niin tai näin, niin aina tekee väärin päin.

    Viimeisen ehkä puolitoista vuotta minulla on toiminut mielestäni hyvin se, että ostan kun kurssit aaltoilevat alaspäin, pienellä summalla aina 2 % välein. Ja osakemielessä vielä kasvavaa määrää.

    Ensinnäkin tuolla taktiikalla voi "harrastaa". Lisäksi varsin monia osakkeita, joita haluan ostaa, saan ostettua puolen vuoden - vuoden sisällä.

    Miinus on lähinnä siinä, että jos jokin osake kallistuu koko ajan, niin se ei tule tähtäimeen.

    Ongelma minulla tosiaan on, että kun on puskuria, alan "tulkitsemaan" että on hyvä hetki. Voisin tehdä itselleni selkeät kirjalliset säännöt, ja jopa jotain rajoituksia (esim. ei osakeostoja yli 2000 eurolla kuussa). Palaan tähän joskus.

    VastaaPoista