UA-52254593-1

19.3.2023

Vuodenvaihteen 2022-23 tilanne: Varallisuus ennätysmäärissä, sijoittaminen polkee paikallaan

No kylläpäs aikaa on mennyt. Siitä on miltei vuosi kun viimeksi bloggasin tänne. Taisin kyllääntyä kirjoittamaan myös omasta mielestäni tylsiä kuukausikatsauksia, uusia ajatuksia ei ole tullut ja tämä blogi on painunut jos nyt ei unholaan, niin "sitten kohta" -työlistalle. Mutta nyt on "sitten kohta" -hetki!

Ensin kiteytys menneestä vuodesta. Ostan 300 eurolla indeksirahastoja kuukaudessa. Lisäksi ostan fiiliksen tai tarkemmin sanottuna kurssidippien yhteydessä valikoituja osakkeita.En tiedä onko taktiikkani hyvä, mutta taktiikka se on välttäväkin taktiikka.

Tämä on kuitenkin vain ja ainoastaan katsaus vuodenvaihteen tilanteeseen. Muihin asioihin menen muissa postauksissa.

Tässä on kuva allekirjoittaneen sijoitusvarallisuudesta vuodenvaihteessa. Kuten kuvasta näkyy, niin sijoitusvarallisuuteni ei juurikaan kasvanut vuoden aikana. Nousua noin 500 euroa. Vuoden aikana siirsin sijoituspuolelle 11600 euroa, joten tosiasiassa tuotto on mennyt reilusti alaspäin.

Tässä on sitten graafi sekä sijoitetuista euroistani, että varallisuuden kasvusta. Tästä näkee hyvin, että viime vuosi ei ollut mitenkään tasainen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan tiputti pörssikursseja, samaan aikaan sijoitin lisää ja lopulta kokonaissijoitusvarallisuus kipusi samoille lähtöpisteen tasalle.

Tämä on edellisen kuvion "yläreuna", eli siis tuotto. Tämän verran enemmän minulla on euroja kuin jos en olisi sijoittamista aikoinaan aloittanut. 

Jännästi huomaa, että tuotto on tullut pääosin kahdessa rypistyksessä. Ajoittain tuotto polkee paikallaan, sitten tulee vauhdikkaampaa nousua jota seuraa paikoillaan polkeminen.

Tuosta graafista voisi päätellä, että nyt käyrä olisi ylöspäin. Olihan se, mutta viime viikkojen pankkikriisin paluun uhka on taatusti kääntänyt suuntaa. Mutta se on tulevien bloggausten aihe se.


Tässä on kuva vuotuisista osingoistani. Seuraan osinkoja hieman kummallisesti, eli tilille tulevina summina. Normaalin osaketilin osingoista menee vero, osakesäästötilistä ei. Eli kyseessä on "käyttöön tulevat eurot" -hybridiseuranta.

No seuraan miten seuraan, niin osinkoja sain vuoden aikana 2822 euroa. Se on ihan kivasti, keskimäärin 235 euroa kuukaudessa. 


Tässä on sitten ehkä merkittävin graafi. Sinisellä näkyy varallisuuteni ja punaisella velkojen määrä. Tärkein viiva on keltainen. Se kertoo bruttovarallisuuden, eli paljon jäljelle jää jos varallisuudesta miinustaa velat.

Tässä kuvassa on spekulaatioita. Oletus on, että asunnosta ja mökistä saisi sen minkä niistä maksoi. Ja jos luopuisin osakkeista, joutuisin maksamaan veroja voitoista. Eli ei tuo ole suoraan käteiseksi käännettävää varallisuutta.

Mutta on miten on, niin varallisuuteni kasvoi vuoden aikana noin 500 euroa (eli se sijoitusten arvonnousu), velat pieninivät 13 200 euroa ja sitä kautta varallisuuteni kasvoi noin 14 000 euroa vuodessa.

Bruttovarallisuutta minulla oli vuodenvaihteessa pyöristettynä 419 000 euroa.

o o o

Miten tästä eteenpäin?

Myönnettäköön, että sijoittamisen ja varallisuuden kertyttämisen suhteen tilanne on poikkeava. En itsekään osaa sanoa kuinka paljon minulla on ylimääräistä laittaa esimerkiksi sijoittamiseen.

Korkojen nousu näkyy siten, että korkoihin minulla menee nyt jokunen satanen ja kohta ehkä 500 euroa kuussa enemmän kuin aiemmin. Inflaation myötä ruoka on kalliimpaa, ja sähkölaskut olivat talvella tuntuvia. Menoni ovat varmaan tonnin korkeammalla kuin runsas vuosi sitten.

Saan kyllä palkankorotuksia, mutta eivät ne noin paljoa merkitse.

Yksi tulomuotoni on mökin vuokraaminen. Sekin voi olla suhdannesidonnaista, eli jos taloudessa tekee tiukkaa, voi vuokralaisia olla vähemmän. Tai sitten niitä on enemmän, koska halvempaa se on lomailla lähellä kuin ulkomailla. Tiedä tuosta.

Niipä edessä saattaa olla vuosi tai vuosia, että tonnin sijaan sijoitan kuussa ehkä sen 300 euroa, kyttäilen menoja ja keskityn uudelleensijoittamaan osinkoja. Ei sekään ole huono juttu se, velat pienenevät pikku hiljaa ja samalla voi keskittyä muihin asioihin elämässä.

Katsotaan miten menee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti