UA-52254593-1

4.8.2018

Voiko treffeillä puhua sijoittamisesta, osa 10: "Miten minun kannattaisi sijoittaa?" Vinkit tarpeen.

Myönnettäköön, että sarjani voiko treffeillä puhua sijoittamisesta on hieman muuttanut luonnettaan, kun kyse on jo vakiintuneesta parisuhteesta. Mutta en nyt ryhdy termistöjä muuttamaan, vaan palaan asiaan kymmenennen kerran.

Olipa kerran viime viikko. Siinä yön pimeydessä sitten käytiin keskustelu joka meni suunnilleen näin:

"Älä innostu, ei puhuta tästä paljoa, mutta olen miettinyt että olisi syytä ryhtyä sijoittamaan."

Oho, ja hyvä juttu.

"Voisitko tehdä jonkin yksinkertaisen ehdotuksen miten itse toimisit. Viritellään, ja sitten ei puhuta asiasta yhtään eikä koskaan."

Eivät nuo lauseet ihan noin menneet. Siihen suuntaan kuitenkin. Mutta siis toive on, että konsultoin asiassa. Sanoin etten sijoitusneuvontaa harrasta, mutta voin kyllä avata mitä itse tekisin vastaavassa tilanteessa. Plus kaipaisin kommentteja.

Tässä siis lähtökohdat:
 • Sijoitettavaa 200-400 euroa kuussa, hieman auki. Laadin nyt vaihtoehtoja runsaan 200 euron mukaisesti.
 • Mahdollisimman helposti. Yhdellä kertaa toimeksiannot virittäen, sen jälkeen kaiken tulisi mennä automaattisilla kuukausisiirroilla. Kyse on siis myös siitä miten, ei vain mitä.
 • Vastuullisuus on plussaa (ei ase eikä tupakka), tosin oletettavasti kovinkaan tarkkaa faktantarkistusta ei tapahdu.
Tässä pohdintani.

Vaihtoehto 1: Seligson


Seligson tarjoaa melko matalakuluisia rahastoja laajalla tarjonnalla. Hinnat eivät ole niin alhaisia kuin muutamissa muissa vaihtoehdoissa, mutta eivät koviakaan.

Seligsonin suunnassa priorisoisin seuraavasti.

 • 40 euroa kuussa Pohjois-Amerikan indeksirahastoon
 • 40 euroa kuussa Euroopan indeksirahastoon
 • 40 euroa kuussa Aasian indeksirahastoon
 • 40 euroa kuussa kehittyvien markkinoiden indeksirahastoon
 • 25 euroa kuussa Global Top 25 Brands -rahastoon
 • 40 euroa kuussa euro-obligaatioihin
Etu on myös, että tilin avaamisen jälkeen lopun voi hoitaa kuukausittaisilla tilisiirroilla. Toisin sanoen tämä täyttää kriteerit helposta ja vaivattomasta.


Vaihtoehto 2: Nordnet


Nordnettiin * voi perustaa tilin, ja sitä kautta sijoittaa noin vastaavasti kuin yllä. Ainakin Handelsbankenin indeksirahastoja saa Nordnetin kautta. Noin laajaa skaalaa ei kuitenkaan löytyisi Nordnetin suunnasta.

Vaivattomuus-kriteerikin täyttyy, rimaa hipoen. Nordnettiin voisi tehdä säännöllisiä kuukausisiirtoja. Sitten siellä menisi automaattiveloituksella sijoituksia.

o o o

Tässä kohden näkemykset ovat tarpeen. Tuo tie tuntuu minusta luontevalta, mutta onko se sitä oikeasti?

o o o

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa, käsittääkseni jos kirjautuu uutena asiakkaana sisään ja ryhtyy sijoittamaan.

14 kommenttia:

 1. En keksi yksinkertaisempaa kuin nornetistä kk- säästöllä EUNL ja ehkä lisäksi IS3N. Kustaunnutehokasta, tylsää ja yksinkertaista.

  VastaaPoista
 2. Tuo on yksinkertaista. Mutta siinä piilee ongelma. Koske ETF:fien hinta muuttuu, ja niitä ostetaan "maksimissaan xxx eurolla", niin luultavasti tilille kertyisi myös bonuseuroja.

  Ja koska tämä osallinen (naisystävä, rakas, kumppani, valitkaa oma terminne) ei halua käydä tarkastelemassa tilannetta, niin sitten noita bonuseuroja voisi kertyä vaikka vuosia.

  Mutta voisin kyllä ottaa tämän listalle. Jos sovittaisiin, että kerran vuodessa tsekkaisi tilanteen, niin silloin voisi tasapainottaa asian. Ei olisi ihan hillitön homma se.

  VastaaPoista
 3. Tässä esimerkki lähipiiristäni, joka komppaa aiempaa kommentaattoria. Toimii!

  Ja "bonuseurot" eivät ole haitanneet, ei niitä nyt niin paljon kerry. Parin vuoden välein käytte heittämässä ne muuaman kympin ylijäämät vaikka superrahasto suomeen :)

  http://laiskasijoittaja.blogspot.com/2017/10/automaattisen-tilisiirron-taika.html

  VastaaPoista
 4. No kieltämättä tuo "muutama kymppi superrahastoihin" kiertäisi tuon ongelman.

  En muista miten nuo Nordnetissä menevät. Jos laittaa että maksimissaan 250 eurolla, niin ostetaanko ETF:fiä aina sillä tai sen alle tulevalla summalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sillä tai sen alle tulevalla summalla. Eli voithan toki kiertää ongelman myös laittamalla summan vähän korkeammaksi kuin tilille siirretään rahaa. Silloin käsittääkseni automatiikka ostaa niin paljon kuin mahdollista. Tällöin ylimääräistä ei jäisi pyörimään pidemmäksi aikaa. Kannattaa tsekata vaikka suoraan Nordnetiltä, että asia on tosiaan näin.

   Poista
 5. Meinasin just sanoa samaa, siirät vaikka ton 200e/kk automaatilla ja teet nordnetissa 500e/kk säästösopparin-> tilille ei kerry mitään.

  Huom: älä avaa valuuttatilejä. Tyyliin jos on 100$ tilillä niin etf kk säästö ostaa noin 100€ osuuksia ja tällöin euro tili menee pakkaselle ja korkoa alkaa kertyä väärään suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä täydennyksiä. Kieltämättä tuo "kahden ETF:fän" malli on noussut minulla jo ykkössijalle. Varsin yksinkertainen ja toimiva kuvio olisi tuo.

   Katsotaan.

   Poista
 6. Mites vertaislainat? Niistä voi nykyään saada ihan kohtuu tuloa ilman välitöntä luottotappioriskiä. Itse aloin pistää kuukausittain PeerBerry:n. https://matkallavaurauteen.com/peerberrysta-lyhytaikaisia-lainoja-12-vuosituotolla.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista. Noita en ota listlle: kun myyn ideaa yksinkertaisesta ja kaikkiin maailman yrityksiin sijoittamisesta, niin vertaislainaaminen on siitä aika kaukana.

   Poista
 7. Miksi listalla ei ole Seligsonin Suomi indeksirahastoa?
  " Indeksissä on n. 40 kestävän kehityksen
  kriteereillä valittua suomalaista osaketta."

  Jos vastuullisuus on plussa merkkinen asia, niin voisi kuvitella kotimaisuuden olevan saman suuntainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätin tuon pois ihan hajautuksen takia. "Pelkkä" Suomi on aika suppea alue. Mieluummin muutamaa indeksirahastoa joilla on todella laaja skaala.

   Poista
 8. Oma ehdotus olisi Seligson ja 13e viikossa per rahasto. Jättäisin myös bondit ja top 25 brändit pois. about sama summa tulisi vuodessa sijoitettua (~2704€).

  Viikkosijoittamisella saa tasaisemmat kulut tililtä ja minimaaliset hajautus hyödyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips! Hyvä pointti. En ole tullut ajatelleeksi, että osto voisi olla myös viikottainen. Olen jotenkin ajatellut, että kerran kuussa.

   Alkaa vaikuttaa siltä, että tarjoan kahta vaihtoehtoa.
   1) Nordnet ja kaksi ETF:fää.
   2) Seligson ja kenties neljä eri rahastoa (nuo osakesellaiset).

   Poista
  2. ExPertti sijoittaja6.8.2018 klo 15.14

   Nordnetin säästöohjelma ostaa automaattisesti joka kuun 5. päivä. Se ei siis voi ostaa joka viikko. Rahaa Nordnetiin voi toki siirtää odottamaan ostoa vaikka joka viikko.
   Allokaatioksi esim 85% EUNL ja 15% IS3N.

   Seligsonilla kaupankäyntipalkkio merkinnöissä: 0,10 %.
   Eli parempi sinnekin vain kerran kuussa niin välttää turhia kuluja.
   Seligsonin oma ohjeistus sopivaan allokaation/hajautukseen:
   https://www.seligson.fi/suomi/ajankohtaista/kysymys_vastaus/show_item.asp?itemID=109

   Nordnetilla hallinnointikulut on pienemmät, mutta ETF hinnat tosiaan nousevat ja laskevat joten pitää olla tarkkana osuuksien määrien kanssa tulevaisuudessa jos sijoittaa kovin pieniä summia. Siellä kun ostetaan kappaleita eikä prosenttiosuuksia. Esim 1 kpl EUNL maksaa tällä hetkellä 48.64 EUR.
   On kuitenkin helpompaa pelata parin ETF:n kanssa kuin kasata sopivaa allokaatiota useista eri rahastoista, kuten pitää tehdä Seligsonilla.

   Seligsonilla ei ole väliä sijoitetulla summalla kunhan se on minimissään 10€/rahasto. Tällöin ei tarvitse huolehtia että rahaa on tarpeeksi osuuksien ostoon.

   Itse aloitin aikoinaan sijoittamalla Seligsonin rahastoihin ja nykyään sijoitan Nordnetin kautta.

   Poista