UA-52254593-1

9.3.2019

S-Pankki ja uusi, suomalainen indeksirahasto

Kuun vaihde toi Suomen markkinoille uuden indeksirahaston. FIM Passiivinen Eurooppa on S-Pankin ensimmäinen askel indeksimarkkinoille.

Alkuun askel taaksepäin. Indeksirahasto, jota myös passiiviseksi rahastoihin kutsutaan, pyrkii seuraamaan yleistä indeksiä. Sijoituksen kohde voi olla vaikka 500 suurinta amerikkalaista yritystä. Niitä ostetaan ihan matemaattisen mallin mukaan. Ja koska harkintaa ei ole, ovat kulut paljon pienempiä. Ei nimittäin makseta pukumiesten palkkoja.

Sitten itse tarinaan. Rahasto sijoittaa Eurooppalaisiin suurin ja keskisuuriin yrityksiin. Osa firmoista rajataan tosin ulos.

”Periaatteiden mukaisesti rahasto ei sijoita kansainvälisillä sopimuksilla kiellettyjen aseiden valmistajiin, ydinaseiden valmistajiin, tupakan tai viihdekäyttöön tarkoitetun kannabiksen valmistajiin, eikä sellaisiin kaivos-, sähkö- tai muihin yhtiöihin, jotka ovat FIM Varainhoidon poissulkulistalla, vaikka ne sisältyisivät rahaston vertailuindeksiin. Myöskään heikoimpien vastuullisuusluokituksen omaaviin yhtiöihin ei sijoiteta.”

Kyseessä ei ole siis täysin puhdas indeksirahasto, vaan indeksirahasto kevyellä eettisellä twistillä.

Papereissa on yksi puute. Siellä todetaan, että kustannussyistä ei sijoiteta kaikkiin indeksin yhtiöihin. Käytännössä pienellä panoksella mukaan tulevien osuus jäisi niin pienensi, että kulut olisivat turhan suuria.

Tämä on ymmärrettävä argumentti. Itse ei kuitenkaan sitten saanut papereista irti, että kuinka moneen yritykseen sitten ollaan sijoittamassa? Indeksi on MCSI Europe tai jokin sitä vastaava (jännä muotoilu tuokin). Kun rajaus oli suuret ja keskikokoiset yritykset, niin oletettavasti puhutaan hieman päälle 400 yrityksen indeksistä. MCSI Europeen kuuluu kaksi muutakin luokittelua.

Eli lieviä moitteita. Materiaali on vielä epäselvää. Tarkentuu varmaan kun ryhtyvät listaamaan mitä kaikkea on omistuksessa.

FIMmin sivuilla oli myös maininta siitä, että A-sarjan hallinnointipalkkio on 0,49 % ja C-sarjan 0,19 %. Käytännössä varmaan jollain 10 000 euron kertasijoituksella pääsee kiinni samaan matalammilla kuluilla. Ymmärrettävää, muttei ilmene materiaaleista.

Eli tarkkuus olisi hyvä juttu. Kyllä kaupan auetessa hyllyt voi olla jo siististi järjestelty, vaikka hopun ymmärtääkin.

Kiva juttu


Noh, synnytyskivuista viis. Rahasto on kiva laajennus indeksirahastomaailmaan. Jos sattuu olemaan S-Pankin asiakas, niin ei tarvitse lähteä muihin suuntiin indeksirahastojen perässä.

0,49 % kulut ovat ihan linjassa kilpailijoiden kanssa. Seligsonilla hallinnointipalkkio on 0,44 % ja jotain minimaalisia merkintäkuluja. Handelsbankenilla Eurooppa-indeksirahaston kulut ovat näemmä enää 0,2 %, Nordea 0,4, OP 0,39 % ja merkintä- sekä lunastuspalkkioita. Ei tuossa kovinkaan isoa eroa synny enää pankkien välillä. Minimipanostus on muuten 10 euroa.

Itse en ole tähän rahastoon sijoittamassa. Esimerkiksi Nordnetin * kautta kun löytyy muun muassa kuluttomia pohjoismaisia indeksirahastoja ja mahdollisuus ostaa ETF-rahastoja.

Jossain toisessa maailmassa tilanne voisi olla toisin. Tosin, minulla on pohdinnassa herkkuihin tuhlattujen eurojen sijoittaminen jonkun rahaston kautta jota en muuten osta. Sen listan ehdokkaiden joukkoon tämä rahasto pääsee.

o o o

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa, käsittääkseni jos kirjautuu uutena asiakkaana sisään ja ryhtyy sijoittamaan.

2 kommenttia:

  1. Ei ihan 10 000 euron sijoituksella vielä pääse 0,19% kuluihin, vaan C-sarjan minimisijoitus on 1 000 000 euroa, kuten esimerkiksi avaintietoesitteestä ilmenee.

    VastaaPoista
  2. Ohhoh. En tuota huomannutkaan kun materiaaleja selasin.

    Minulla ei ole miljoonaa odottamassa, joten jätän tuon C-sarjan väliin. :)

    VastaaPoista