UA-52254593-1

1.12.2018

Sijoitusten ja varallisuuden välikatsaus 12/2018: Isoja muutoksia, enemmän velkaa ja omaisuutta

No nyt. Tässä on kuukausikatsaus jota olen jo hieman odottanut. Ostin osaomistusasuntoni loppuosan omaksi, ja otin sitä varten velkaa. Toisaalta korjasin asunnon arvoa, kun sen olin arvioinut pahasti alakanttiin. Varainsiirtoveroja maksoin säästötileiltäni.

Kiteyttäen: minä en tällä hetkellä tiedä varallisuustilannettani. Lähden nyt purkamaan tuota kuva kuvalta, ja kirjoitan samaa tahtia mitä tuntemuksia mikin kuva herättää.

Sijoitettuja euroja minulla on tällä hetkellä 66336 euroa. Se on runsaat kolmesataa euroa vähemmän kuin viime kerralla. Kun tähän yhdistää sen, että sijoitin 550 euroa lisää, niin tämäkin kuukausi toi jonkinverran miinusta sijoitusten tuotoihin. Vakaampaa, kuitenkin.

Olen sijoitusurallani käynyt jo 70 000 euron porteilla. Aika nopeasti tämä voi heilahtaa sen rajan yli jos kurssit kääntyvät hitusenkin kasvu-uralle. Mutta katsotaan.

Kun tarkkailee sijoitettujen eurojen ja arvonmuutoksen suhdetta, niin arvo laski enemmän kuin sijoitin, ja miinut tuli jokunen sataa euroa. Tasaantui kuitenkin viime kuukaudesta.

o o o

Sitten mennään jännään suuntaan, eli varallisuuteeni. Tässä on sitten isompia muutoksia.

Ensin kokonaisvarallisuus. Omaisuus on pyöristettynä 480 000 euroa. Olen siis 20 000 euron päässä puolen miljoonan rajapyykistä. Valitettavasti vaan myös velan määrä kasvoi päälle 70 000 eurolla, ollen nyt jonkin matkaa päälle 200 000 euroa.

Olennaisin graafi on tuo keskimmäisin, eli mikä on varojen ja velkojen erotus. Se on nyt 274 000 euroa. Tuon verran väitän että minulla on varallisuutta. Toki se on sijoitusvarallisuus poislukien kiinni seinissä ja mökkitontissa, mutta varallisuuttapa silti.


Tässä on sitten kuva omaisuuslajien muutoksista. Säästötileiltä hain päälle 3000 euroa, sillä tuli kuitattua varainsiirtovero. Sijoitusvarallisuus hupeni tuon yllä mainitun päälle 300 euroa. 

Velan muutoksen laitoin nollaan. Jos tuohon olisi laittanut uuden velan, olisi graafi ikuisesti lukukelvoton. Lisäksi velan myötä tuli uutta varallisuutta. Tämän graafin idea on näyttää kuukausittainen muutos, ei isoja hankintoja.

o o o

Tämä oli jännä välikatsaus laatia. Aikamoisia muutoksia. Onneksi keräsin runsaasti euroja jemmatilille, niin eivät kaikenlaiset kulut haitanneet. Ensi kuusta alkaen alkaa tulla euroja takaisinpäin - alkaen veronpalautuksista - ja muutoinkin tilanne vakiintuu.

Ensi kerralla näkee sitten millainen vaikutus on tihentyneellä velkojenmaksutahdilla. Ja muutoinkin "uudella normaalilla." 

Lisäksi minulla on nyt neljä rajapyykkiä näkösällä, joita on kiva tarkkailla.

 • Missä vaiheessa varallisuus ylittää puolen miljoonan rajan? Siinä menee, sillä asunnon ja mökin arvo ei nouse. Eli tulee vastaan kun säästöjä tai sijoitusvarallisuutta on 20 000 euroa enemmän kuin nyt.
 • Milloin velka on alle 200 000 euroa? Matkaa vajaa 6000 euroa, ja kuukaudessa lainat lyhentyvät nyt alkuun 770 euroa kuukaudessa. Eli kahdeksassa kuukaudessa tuon tavoitteen pitäisi täyttyä.
 • Milloin sijoitusvarallisuus on yli 70 000 euroa? Lähellä jo kerran kävin, ja riipuu tietty pörssikursseista. Mutta katsotaan.
 • Milloin velatonta varallisuutta on 300 000 euroa? Tästä olen 26 000 euron päässä. Tuo on sinällään kaukana, mutta kun tässä yhdistyvät velkojen pieneneminen ja mahdollinen sijoitusvarallisuuden kasvaminen, niin tämä voi tulla vastaan tyyliin jo parin vuoden kuluttua.
Kukin noista palluroista saa kohdalle osuessaan ihan oman bloggauksen, jonka aloittanen sanoilla jipii!

Hyvää joulukuuta vaan. Kiva oli tehdä kuukausikatsaus jo näin heti kuun alkuun.

5 kommenttia:

 1. Eli sulla on varallisuudesta kiinni yhdessä betonihöskässä ~75%!?
  Eikö sua yhtään huoleta tuo? Ei tarvita muuta kuin yksikin homelöytö, niin puf, asunnon arvo romahti siinä pysyvästi. Tai sitten jos asuu vähän syrjässä, niin riski asunnon arvon laskuun on myös suuri jos työnantaja tilanne heikkenee.

  VastaaPoista
 2. Tervehdys vaan. Ei ole kiinni yhdessä betonihöskässä. Rivarin ja mökin arvo on kumpaisenkin +/- 200 000 euroa. Eli kiinteistöissä, kyllä, mutta eri kiinteistöissä. Tuo vajaa 70 000 sijoituksissa on sitten erityyppistä omaisuutta.

  Hoe löytö on aina riski. Sen sijaan yleisestä hinnanlaskusta liittyen alueeseen en ole huolissani, puhutaan pääkaupunkiseudusta. Ainakaan romahdusta siis tuskin on tulossa.

  VastaaPoista
 3. Ensimmäiseen kommenttin liittyen itsellänikin tuli mieleen, että nyt omaisuudestasi iso osa on "tuottamatonta", eli aiheuttaa vain kuluja. Lainausmerkit siksi, että jossain on asuttava, mutta silti tuottavan omaisuuden osuus voisi olla suurempi. Nyt se varmaan kuitenkin lähtee kasvuun, jos rahaa sijoittamiseen jää enemmän?

  T. -https://tiemenestykseen.blogspot.com/  VastaaPoista
 4. Huomenta vaan. En ole aikoihin avannut tässä blogissa yksityiskohtia, mutta siis mökkiäni oman käytön lisäksi myös vuokraan ja se tuottaa jonkin 7000 euroa vuodessa. Kulut eivät paljoa kasva vaikka vuokraa, eikä veroja joudu paljoa maksamaan (kun kuluja on).

  Sinällään mökki tuottaa siis yksiön, kahden verran ylimääräistä, joten ei se ihan kuollutta rahaa ole.

  VastaaPoista