UA-52254593-1

12.12.2018

Ostoksilla kahdesti: metsäfirmaa ja lankkujennakuttelusuuntaa


Kävin ensimmäistä kertaa miltei puoleentoista kuukauteen ostoksilla. Kurssit ensin syksyllä laskivat, sitten tuli lievää parannusta, ja nyt sitten taas etenkin rakentamis- ja metsäpuolella hinnat ovat tippuneet.

Tämä toi kaksi osto-ohjelmassani olevaa yritystä liipasimelle.

Lehtoa ostin 38 osaketta hintaan 4,28 euroa kappaleelta. Aloitin Lehdon ostoni jostain päälle kympin hinnoista, joten miinusmerkkiä on tullut. P/E-arvo on nyt alle kuutta, eli teoriassa nyt huokealla saa.

Lehto voi silti olla oma, rakennusliikkeeksi naamioitu putoava puukkoni. Kovaa tahtia kasvaneen yrityksen kasvutahti on hidastunut, ja voittomarginaali on pienentynyt. Yksi noista olisi huono juttu, kaksi noista on vielä huonompi juttu. Kun tähän sijoittajien pettymykseen liittää vielä rakennusalan mahdollisen taitteen ja piiputtamisen, niin ymmärtäähän tuota.

Mutta itse nyt olen mukana ja ostelen satasilla jälleen kun kurssi laskee. Jos Lehto edes pitää tulosvaroituksensa mukaisen tason, niin en nyt usko että kurssi tästä enää kauheasti tippuu. Ja kyllä lisääkin rakennetaan, ainakin joskus.

Toinen ostokseni oli UPM, 8 osaketta hintaan 22,25 euroa. UPM:mää ostin joskus neljällä sadalla. Sitten alkoi metsäalan hillitön buusti, joten en ole lisää ostellut. Nyt kurssi laski niihin hintoihin mistä olin aiemmin ostanut, joten ostin hieman lisää.

En oikein ymmärtänyt miksi metsäala nyt niin paljoa nousi, joten en ihmettele laskuakaan. Osasyy lienee se, että kansainvälisissä raporteissa suositellaan puun käytön (poltto, sellu) vähentämistä. Osasyy se, että oli vähän tuloksiin perustumatonta intoa mukana.

Näen kuitenkin, että pontentiaalia on. Puupohjaisilla tuoteilla voi korvata vaikka mitä - kuten muovia. Tämä menee luokkaan pitkäaikaiset sijoitukset.

o o o

Ihan kivaa oli välillä ostaakin jotain. Salkkuni arvo on tippunut yllättävän paljon, vaikka pörssit ovat muutoin pysyneet ennallaan. Eilen huomasin syyn: parin tonnin Stora Enso -pottini oli jo neljän tonnin tienoilla, mutta tuosta on nyt häipynyt päälle tonnin verran kun kurssi on maltillistunut.

Mutta ei hätää. Tuo on lähinnä tilaisuus tähytä metsäteollisuuden suuntaan. Kuten nyt UPM:män tapauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti