UA-52254593-1

22.12.2018

Perheen talous, osa 3: Miten hoidan joululahjaostokseni?


Joulun kunniaksi palaan perheen talous -sarjan pariin. Nyt otsikolla miten hoidan joululahjojen ostamisen. Ensin muutama periaate liittyen joululahjoihini.

Ensinnäkin, pidän joululahjoista ja joululahjojen antamisesta - antamisesta oikeastaan enemmän kuin saamisesta.

Toisekseen, olen säästeliäs. En halua tuhlata, ja jos jotain ostan, niin haluan ostaa sitä kohtuulliseen hintaan.

Kolmannekseen, en halua ostaa turhaa. Toisin sanoen minulla pitää olla ainakin jonkinmoinen usko että lahjasta on saajalle iloa.

Neljännekseen, en pidä ryysäämisestä ja stressistä.

Nyt kun avioliiton päivät ovat takanapäin ja vastaan asioistani tyystin itse, niin siinä on tiettyä helppoutta. Oma tupa, oma lupa. Eksän kanssa tosin koordinoin hiukan lasten lahjoja, ettei tule samoja jne.

Edellämainitut periaatteeni (tai voisiko sanoa tapani toimia) johtavat seuraavanlaisiin tapoihin toimia.

(1) Minulla on googlen pilvipalvelussa idealista lahjoista, jonne myös merkitsen mitä on tullut hankittua. Jos jotain kivaa tulee vastaan, voin ostaa lahjan vaikka kesällä. Hankinta on tarpeen merkitä ylös, koska muuten ehdin sen itsekin unohtaa.

(2) Asetan itselleni rajoja. Esimerkiksi rakkaille sisaruksille hommaan kaksi lahjaa per nenä. Ei kukaan kieltäisi enempääkään hommaamasta, mutta jotenkin on luontevaa, että yhtä monta eikä liian monta. Saavat ne lahjoja muiltakin.

(3) Paketoin lahjat heti. Joulua ennen se onnistuu paketointipisteissä. Jos on hommannut toista kautta tai aiemmin, niin sitten tarvitsee paketoida itse. Silloinkin yritän tehdä sen vaiheessa eli jokusen lahjan kerrallaan. Menee ärsyttäväksi jos pakkaa sitten lopulta tuntitolkulla väsyneenä lahjoja joulun alla.

(4) Isommissa hankinnoissa kyttään maltilla sopivaa hintaa. Lapsille on paketissa Playstation nelonen. Tiesin, että tarjouksia tulee. Kyttäsin, ja lopulta black friday -aikoihin sai perusmallin päälle 50 euroa halvemmalla, ja yhden pelin kaupan päälle.

(5) Tylsä on parempi kuin turha. Tämä nyt ei ole mitenkään ääneenjulistettu tavoite, mutta olen huomannut, että esimerkiksi sisaruksilleni lahjat koostuvat aika usein kirjoista ja sukista. Ensimmäisissä minulla on aavistus mistä tykätään, jälkimmäisiä nyt vaan ihminen aina tarvitsee. En halua ostaa turhakkeita.

(6) En halua etsiä mitään joulun alla. Minulle tämä kuuluu jouluun rauhoittumiseen. Etenkin jos aatonaatto on työpäivä, niin ostosten teko niihin aikoihin on ärsyttävää. Ruokaa pitää kuitenkin hommata, ja kaikkea sensuuntaista.

Tänä vuonna meni ihan kivasti. Ehkä puolet lahjoista oli hankittu jo ennen joulukuuta. Viimeiset pari täydennysostosta tein tuossa tostaina. Sitten lahjat kasseihin ja kassit oikeisiin sijainteihin, ja viimeisen viikonlopun ennen joulua kirjoitan blogeja ja nukun pitkään.

o o o

Lopuksi: hyvää joulua vaan, ja uutta vuotta, ja alkavaa vuotta ja kaikkea semmoista. Minä joko kirjoitan lomalla tähän blogiin paljon tai en yhtään, riippuen miltä tuntuu.
Perheen talous -sarjassa avaan miltei yksinhuoltajan arkea talousvinkkelistä. Miten säästää? Miten toimin? Missä voisi parantaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti