UA-52254593-1

9.12.2018

Perheen talous: Tulossa älä osta mitään (isoa) vuosi?

Hiiohoi! Laineita merellä. Vuosi 2018 lähestyy loppuaan, 2019 kurkkii sermin raosta.

En ole uudenvuodenlupausten ystävä. Etenkin jos sopii jotain jota ei halua tai pysty toteuttamaan, niin ikävä mielihän siitä vain tulee. Sen sijaan olen maltillisten linjausmuutosten vakaa kannattaja. Ja nyt lähestyn yhtä linjausta koskien tulevaa vuosia.

Olen tässä kaavaillut, että ensi vuosi voisi olla vuosi jolloin en osta mitään isoa. Viittaan nyt etenkin kodin ja mökin hankintoihin.

Katsokaas, olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että minulla on kiinnostusta moniin asioihin, ja kohtuullisissa määrin varaa toteuttaa kiinnostuksiani. En nyt tuhlaileva ole, pois se minusta, mutta teen joskus hankintoja vajaalla harkinnalla.

Ostan kyllä mielestäni järkeviä asioita. Ostan niitä kohtuuhintaan ja kyttään tarjouksia. Tyyliin mökin ilmalämpöpumppu tuli hankittua pitkän harkinnan jälkeen ja halvimpaan hintaan mitä olen vuosiin nähnyt. Mutta tuli kuitenkin hankittua.

Viime vuosi on tuonut minulle auton, kolme ilmanpuhdistinta (tarpeen kun astmaa, yksi mökille ja kaksi kotiin), kameraan uuden objektiivin, halpisrobotti-imurin (oli niin surkea että palautin ja sain rahat takaisin), ilmalämpöpumpun, kuivausrummun, minulle uuden sängyn ja lapsille on paketissa Playstation 4 joulua varten. Höyrypesurin taisin hankkia jo toissa vuonna.

Kotiin ilmiintyi myös viritinvahvistin kaiuttimineen, mutta suvun sisäisenä siirtona.

Kaikki ihan tarpeellisia teknisiä aparaatteja, mutta jokaista ilman olisin myös voinut elää.

Vaan nyt on tilanne että koti ja mökki ovat sen verta hyvin varusteltuja, että ei vain tarvitse mitään. Jos nyt tiskikone hajoaa, niin hankin uuden, mutta tarvetta lisäyksille ei vaan ole. Joten sitten en niitä tee.

Tämä linjauksen aion pitää mielessä. Kaikkea pienempää nyt tarvitsee, mutta vuonna 2019 voisin keskittyä olemassa olevien asioiden käyttöön ja ylläpitoon. Eli en vaan osta.

On tällä myös taloudellista merkitystä. Jos nyt auton rajaa pois, niin onhan tänä vuonna mennyt silti yllälueteltuihin jokin 100-300 euroa kuukaudessa. Jos nuo jättää väliin, niin viivan alle jää enemmän, ja ympäristökin kiittää.
Perheen talous -sarjassa avaan miltei yksinhuoltajan arkea talousvinkkelistä. Miten säästää? Miten toimin? Missä voisi parantaa?

4 kommenttia:

  1. Hyvä päätös. Meikä katsoo vieläkin telkkariohjelmansa 6 vuotta sitten 70e:llä torista ostetulla laitteella. Mutta toisaalta tein juuri tarjouksen käytetystä Vespa moposkootterista hintaan 1400e. Turvallinen tarjous sikäli, että myyjä tuskin laskee omasta pyynnistään 1200 euroa, mutta oli sen verran överi hintapyntö, että oli pakko heittää joku realistinen summa ihan vaan vinkiksi. :) Hah, mitäs sitten tehdään jos ne hyväksyykin tarjouksen. Mitä helkuttia minä sillä mopolla teen. :)

    VastaaPoista
  2. Yksi tehokkaimmista säästökeinoista on uuden ostamisen lykkääminen. Olen tätä käyttänyt parhaan kykyni mukaan. Eli ostaa uuden telkkarin tai pesukoneen (tai löytää jostain käytetyn) sitten kun edellinen ei enää toimi. Tätä kun toistaa aina kun mahdollista, niin voi elämän varrella jäädä 1-2 settiä kodinkoneita ostamatta.

    Toki televisioissa ja vastaavissa voi tekniikka vanheta ja sitten joutuisi hankkimaan kaikkea lisuketta (digibokseja jne.) paikkaamaan sitä vanhaa. Mutta se on toinen tarina.

    VastaaPoista
  3. Kyllä se on erittäin tehokas säästökeino. Jos joku kone toimii ja sen tekniset ominaisuudet riittää omaan kulutukseen, niin miksi vaihtaisi ennen kuin laite hajoaa. Telkkari pitää varmaan vaihtaa kohta kun lähetykset muuttuu digitaalisiksi, mutta veikkaanpa että sitäkin tekniikkaa saa edullisesti käytettynä kun monet muut vaihtaa telkkaria uudempaan ja isompaan joka toinen vuosi. Onneksi nykyään on näitä nettitoreja jonne voi laittaa tavaraa myyntiin, ettei kaikki mene suoraan kaatopaikalle.

    VastaaPoista
  4. Samanlaisia ajatuksia. Uusi puhelin tuntuu hyvältä idealta niinä hetkinä kun nykyinen sekunnin murto-osan jumittaa. Laite kuitenkin toimii, varsinkin soittaminen ja viestittäminen. Itsehillintä on asia jota meillä vasta opetellaan.
    "...mutta teen joskus hankintoja vajaalla harkinnalla." Osui ja upposi!

    VastaaPoista