Sijoitusvarallisuuteni on kokonaisuudessaan 60 403 euroa. Jipii. Hyvä minä. Vaan kuten ylläolevasta näkee, tuo hypäys tuli ihan vain lisätyistä sijoituseuroista.
Kolmen kuukauden aikana sijoitin lisää 2700 euroa, mutta koko varallisuus kasvoi vain 2150 euroa. Miinusta siis sellaiset 550 euroa. Lisäksi osinkoja tuli tilille noin 350 euroa, mutta on ihan luontevaa että osakekurssit siitä ainakin vähän niiaavat.
Tuottosumma on 18 030 euroa. Tuon verran minulla on sijoituksissa enemmän euroja kuin mitä olen sijoituksiin laittanut. Prosentteina tuo on noin 29. Ihan ok, tosin onhan tässä "sijoitusharrastusvuosia" takana jo päälle neljä.
Tässä on edellisiä lukuja toisin aseteltuna. Sininen palkki kertoo lisäyksen (tai vaikka vähennyksen) sijoituksissani, punainen taasen sijoitusvarallisuuden arvonmuutoksen. Kuten nyt näkyy, kokonaissumma voi kasvaa vaikka tuotto on miinusmerkkinen.
Tästä kuvasta voi vetää myös johtopäätöksiä. Käytännössä kaikilla vuosineljänneksillä pian neljän vuoden ajan olen sijoittanut lisää euroja, tyyliin 500-1000 euron välimaastossa. Poikkeuksellisia aikoja on kaksi. Avioeron ja omaisuuden osituksen aika pari vuotta sitten, ja viime vuoden loppu jolloin ostin auton.
Toivottavasti nyt on edessä jälleen paluu normaaliin, ja niin sininen kuin punainen palkki pysyttelevät nollaviivan yläpuolella.
o o o
Tästä eteenpäin
Luulisin, että olen "uuden normaalin" alussa. Auton osto ja sitä seuranneet vuoden vakuutusmaksujen maksut ja lämmityslaite-uusimiset veivät yhteensä jonkun miltei 12 500 euroa. Nyt arki on palannut, ja nähtäväksi jää miten auton omistaminen leikkaa sijoituksiin asti pääsyviä euroja. Sillä niitä se kyllä leikkaa, toivon vain, että mahdollisimman vähän.
Asumiseni tulee halventumaan vuoden mittaan, lisäksi eskari ja iltapäivähoitomaksut vähenevät. Kääntöpuolena vanhin lapsi kasvaa jo ulos yhteiskunnan tukisysteemeistä (ilman, että muuttuisi kuluttomaksi). Käytännössä menoni pienenevät ja tuloni pienenevät. Viivan alle jäävässä ei ole suurta eroa.
Loppuvuonna pitää sitten linjata lähdenkö ostamaan sijoitusasuntoja. Tässä vuoden mittaan on aikaa asiaan perehtyä, ja olisi syytä kerätä puskuria mahdollisia asuntokuvioita varten. Toisin sanoen pitää olla sijoittamatta euroja osakkeisiin ellei nyt oikeasti ole tuhannen taalan paikka.
Minulla on juuri toisin päin, yritän olla sijoittamatta asuntoihin (vaikka olisi tuhannen taalan paikka) ja hajauttaa ostoksia osakkeisiin. Vaikeaa se on, kun osakkeet ovat niin kalliita.
VastaaPoistaJos oikein muistan, niin sinulla on asuntoja pilvin pimein. Minulla ei.
VastaaPoistaTämä asia on vasta tuumailussa. "Perusongelma", joka on kyllä ihan positiivinen, on, että minulla palkka ja muut tulot ovat siinä määrin tapissa, että paljoa lisää ei voi alalla tienata ilman isoja muutoksia ja tuuria. JA jos tienaa, veroleikkuri olisi aika jyrkkä.
Asuntojen etu on, että voisi saada ihan uusia tulonlähteitä.
Itsellä oli myös huono kuukausi sijoituksissa.
VastaaPoistaKoen ainakin itse, että uusien sijoitusasuntojen ostaminen on helpompaa kun pohjalla on jo asuntoja. Itsellä siis yksi sijoitusasunto, jota pystyn käyttämään hyväksi uusien ostamisessa. Tällä hetkellä sijoitun teidän väliin eli yritän kasvattaa sekä salkkua että asuntojen määrää.
VastaaPoista