UA-52254593-1

27.12.2018

Ostoksilla: Weyerhaeuser, nyt Lynxin kautta

No jopas nyt. Pörssit sakkaavat, ja ovat olleet melkoisessa laskussa. En ole ihan varma noista termeistä, mutta käsittääkseni karhumarkkinasta (englanniksi bear market) puhutaan kun pörssit ovat tippuneet 20 % (viimeaikojen) ennätyksestään. Yhdysvaltojen S&P on jo tuon kriteerin täyttänyt.

Tämä on minua hämännyt. On puhuttu vuodesta 2009 alkaneesta ennätyksellisestä pörssinoususta. Mutta tähän aikaväliin on osunut käsittääkseni jo neljä pienempää notkahdusta. Eivät toki niin totaalisia kuin tuolloin vuosikymmen sitten. Mutta toisaasta, tuonsuuntaisia totaaliromahduksia ei satu kuin harvoin.

Mitä tämä minulle merkitsee? Onnekseni olen jo tottunut tippuviin pörssikursseihin, joten lähinnä katson minkä ennalta säätämäni ostotoimeksiannon raja tulee vastaan. Voisi ahdistaa jos liikaa miettisi, joten en mieti.

Sinälläään tämä pieni tai isompi romahdus tulee minulle ihan hyvään aikaa. On euroja tileillä, tuloja on vähän enemmän kuin aiemmin, ja menoja vähemmän. Aika nopeasti kassa tulee syötyä, mutta ostelen sitten lisää sitä tahtia kun kriteerit täyttyvät.

Mutta asiaan. Tuossa kun minulla oli euroja tilillä, niin päätin aktivoida Lynx-tilini. Joskus sijoitin sitä kautta, mutta siirsin sitten painopisteen Nordeaan. Lynxin tiliä en kuitenkaan lakkauttanut. Nyt sinne on tullut dollarin maksu kuussa jos ei ole varoja yli tonnilla. Mietin teenkä byrokratiatyötä ja lakkautan kaiken, vai siirränkö lisää euroja.

Noh, siirsin sitten sinne 1200 euroa. Lynxin kautta voi päästä vaikka mille markkinoille. En tosin ole ollut aktiivinen eksoottisten markkinoiden suhteen, mutta pidän siitä mahdollisuudesta.

Koska välityspalkkio on sitten viisi dollaria, niin en tee tapani mukaan pieniä ostoksia. Päädyin, että joululahjana itselleni sallin itselleni kaksi isompaa ostosta.

Ensimmäinen sellainen on vanha tuttuni Weyerhaeuser. Matsää ja maata Yhdysvalloista omistava REITti, jonka kurssi on laskenut jo ennen tätä romahdusta (velka, plus ei tuota tarpeeksi). Vaan koska yritys tuntuu kotoisalta, näen tämän lähinnä mahdollisuutena painaa keskiostohintaa tuntuvasti alaspäin.

Ostin Wyerhaeuseria lisää 28 osaketta kappalehintaan 21,419 dollaria, eli siis tuollaisella vajaalla 600 eurolla. Kokonaispanos kyseistä firmaa lähestyy minulla nyt 2000 euron arvoa. Pienistä määristä tässä vielä puhutaan.

Voi olla, että kilpailijoista joku Potlach tai vastaava olisi vielä parempi sijoitus, mutta etenen nyt kaavamaisesti. Kun ei ole aikaa miettiä, en mieti. Jos olisin fiksumpi, ostaisin varmaan vain indeksiä. Mutta se on toisen pohdinnan paikka se.

3 kommenttia:

 1. Harkitsen kohta toista satsia salkkuun, jos tullaan alas ensi vuoden puolella. Seeking Alphassa on muuten mielenkiintoisia kirjoituksia.

  VastaaPoista
 2. Minä taasen ostan noita pieniä eriä - tämä kerta poislukien.

  Ymmärrän huolen firman tilasta. Toisaalta kyse on maan- ja puun omistuksesta, aika vakaata, siis. Ja jos puun hinta nousee, yrityksen kurssi nousee.

  VastaaPoista
 3. Kyllä, esim. velkaa on aika reilusti ja tiukassa paikassa osinkoa voidaan joutua leikkaamaan. Rakentaminen voi jarruttaa ja puun hinta laskea, mutta ainahan se pohja löytyy ja käänne ylöspäinkin lopulta. Tulevaisuudessa maan ja metsän arvo voi nousta yhä uusiin ennätyksiin.

  VastaaPoista