UA-52254593-1

18.2.2017

Afrikka - tulevaisuuden manner?

Runsas vuosi sitten aloin ostamaan Nordnetin maksuttomina kuukausiostoina 50 suuren Afrikassa toimivan yrityksen ETF:fää (DB X-Trackers MSCI Africa Top 50 Capped Index UCITS). Nykyisellään omistan sitä noin 2000 eurolla. Teen edelleen vaihtelevansuuruisi kuukausiostoksia kyseiseen rahastoon.

Viime vuoden lopulla minun piti - täyttääkseni Nordean maksuttoman asiakkaan kriteerit - kertaostaa jotain Nordean rahastoa. Ostin 50 eurolla African Equity Fund (Afrikka) BP-EUR kasvu -rahastoa. En enempää, koska korkeat kulut.

Mutta silti, katseeni kääntyi Afrikkaan. Miksi? Veikkaan, että taustalla on seuraavia asioita.

Asukkaita 1,2 miljardia. Pinta-alaa on 11 kertaa Eurooppa tai 2 kertaa Venäjä. Afrikka on iso.

Virheelliset mielikuvat. Afrikasta tulee usein mieleen nälänhädät, sodat ja ties mitkä luonnonkatastrofit. Totta nuokin, mutta ovat vain raapaisu todellisuudesta. Samaan aikaan myös demokraattista kehitystä on, ja yhä useampi pääsee pois äärimmäisestä köyhyydestä. Afrikka on paljon samassa paketissa. Uutiskynnyksen ylittää lähinnä negatiivinen ja ikävä, mutta se ei ole kaikki.

Nuorten manner. Afrikassa on nuoria. Siellä missä on nuoria, talous kasvaa. Toki Euroopassa on yleistynyt ajattelu jossa todetaan, että ei ikääntyvä väestö nyt välttämättä merkitse tasaantuvaa taloutta, vaikka aina aikaisemmin ja myös Japanissa näin on jo päässyt käymään. Veikkaan, että tulkintaan vaikuttaa kova halua uskoa siihen.

En povaa Suomeen maailmanloppua, mutta noin 2040-luvulle ulottuvaa tasaisempaa vaihetta kuitenkin. Tämä jos maahanmuutto ei pelasta. Mutta tosiaan, Afrikassa on nuoria ja innokkuutta, ja potentiaalia.

Niinpä tulkitsen, että sijoitusmielessä Afrikka on suunta johon kannattaa katsella. On kasvua, on potentiaalia, on varsin maltillisesti hinnoiteltua yritystoimintaa. Että jos tässä tulevan vuosikymmenen tai pari ostelen ETF:fiä ja vastaavia silloin kun kurssit vähän niiaavat suhteessa edellisiin kuukausiin, niin hyvää tulee. Tai ainakin jonkinmoista.

4 kommenttia:

 1. Itsekin omistan pienen siivun rahasto-osuuksia Afrikkaan sijoittavasta rahastosta. Tuottoa ei itselläni ole tuosta kyseisestä rahastosta paljonkaan vielä tullut, mutta varmaankin jonkinlaisen Afrikka-sijoituksen pidän itsekin salkussani jatkossa :)

  VastaaPoista
 2. Isohan se Afrikka on, mutta jääkö ikuiseksi lupaukseksi?

  VastaaPoista
 3. Monissa Afrikan maissa keskiluokka kasvaa kovaa vauhtia. Potentiaalia on hurjasti. Mulla on myös tuota samaista africa top 50 -etf:ia.

  VastaaPoista
 4. Samaa mieltä kanssasi ja olen sijoittanut Afrikan rahastoihin jo muutaman vuoden ajan pitkällä tähtäimellä. Ei vielä riittävästi tietoa suoriin osakesijoituksiin. Näiltä sivuilta saa perustietoa ja maakatsaukset: http://www.africaneconomicoutlook.org/en/outlook/africa-s-macoreconomic-prospect

  VastaaPoista