UA-52254593-1

22.2.2017

Nykyään lehdistössä: yllättävän hyvin artikkeleita sijoittamisesta

Yksi iloinen ja positiivinen asia on tullut vastaan. Sen viiden vuoden aikana kun olen talousuutisia lukenut aiempaa tarkemmin, sijoittamista koskevat jutut ovat mielestäni olleet parantumaan päin. Huomasin tätä pohtivani viikonvaihteessa kun Taloussanomissa oli aika hyvä juttu osakkeiden arvostustasosta ja piensijoittamisesta.

En tarkoita ettäkö jokainen juttu olisi parempi kuin aiemmin, mutta monissa pidemmissä jutuissa ollaan onnistuttu hyppäämään ainakin jonkin matkaa piensijoittajan saappaihin.

Oman kokemukseni mukaan sijoittamista tarkastellaan turhan usein "huippu edellä". Puhutaan miljardeista ja julkkissijoittajista. Ei asuntojutuissakaan ole aina esittelyssä päälle 10 miljoonan lukaaleja, vaan ihan arkisempiakin esimerkkejä etsitän.

Viimeisen parin vuoden ainana on alkanut tulla vastaan rahastoja ja piensijoittamista koskevia juttuja. Voi toki olla, että niitä on aiemminkin ollut, en ole vain huomannut. Mistäs sen tietää. Mutta tämänkaltainen fiilis silti on.

Jos jotain voisi lehdistöltä toivoa, niin ihan konkreettisia lukuja ja arkisia esimerkkejä. Eli tyyliin Matti ja Maija, keskituloiset suomalaiset, tekivät näin ja näin. Eli että ei puhuttaisi teoriassa tai edes kuvitteellisilla esimerkeillä, vaan oikeilla tapauksilla (eli että etsisivät nuo Matin ja Maijan).

Itse näen asiassa myös kansantaloudellisia ulottuvuuksia. Mitä taloudellisesti vahvempia perheet ja yksilöt ovat, sen vahvempi on taloudellinen suojaverkko jos tulee ongelmia. Ja se on kaikkien kannalta hyvä asia se.

5 kommenttia:

 1. Kupla poksahtamassa kun viimoset saadaan laittaan roponsa peliin. Radiossa huomannu kans kovasti mainoksia sijottamisesta. Heti perään tuleekin laina laina laina mainoksia. T: pantti

  VastaaPoista
 2. ihmeen vähän eläviä esimerkkejä tavallisista sijoittajista mediassa

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Vaikka jutut sinänsä olisivat hyviä ja asiantuntevia, kokonaisuutena sijoitusjuttujen runsastuminen mediassa on mielestäni hieman huolestuttavaa. Se on aina ollut merkki siitä, että ollaan menossa kohti pörssikuplaa.

  VastaaPoista
 5. No heti kun pääsin kehumasta, niin eiköhän sitten. Aamun Hesarissa oli ihan kunnollinen juttu startupeista ja niihin sijoittamisista.

  Mutta sitten: "Ongelma on, että tavanomaisilla sijoituskeinoilla varallisuuden moninkertaistaminen ei yleensä onnistu. Pörssiosakkeisiin, rahastoihin, määräaikaistalletuksiin, asuntoihin tai korkosijoituksiin sijoitetut rahat tuottavat yleensä keskipitkällä aikavälillä joitain kymmeniä prosentteja, jos sitäkään.

  Todellinen rikastumisen mahdollisuus piilee startupeissa, kasvuvaiheen yrityksistä, jotka voivat moninkertaistaa arvonsa nopeastikin."

  Saman logiikan mukaan lääkäriksi opiskelu ei kannata, koska muutamaan vuoteen ei tienaa kunnolla. Tuo saakelin (anteeksi kirosana, mutta on perusteltu) joitain kymmeniä prosentteja on sekä optimistisen paljon, että hyvin.

  Siis jos huomioi korkoa korolle -ilmiön, joka nyt olisi hyvä huomioida jos sijoittamisesta keskustelee.

  VastaaPoista