UA-52254593-1

5.2.2017

Tavoitteet vuodelle 2017: maltillista sijoitustoimintaa, kuntavaaleja ja rahan jemmaamista

Uutena vuonna on hyvä pohtia myös tavoitteita. Tässäpä siis koosteena sijoitustavoitteeni tulevalle vuodelle. On ollut vähän kiire, siksi uuden vuoden pohdintaa näin helmikuussa.

Ensinnä täytyy todeta, että en ole määrällisten tai konkreettisten tavoitteiden ystävä. Sijoitusharrastukseni ei ole niin järjestelmällistä, että kokisin tämän tarpeelliseksi. Sen sijaan rakennan itselleni pelisääntöjä: jos a niin b -tyylisesti.

56 000 euron sijoitusvarallisuudestani vajaa viidennes on käteisenä tilillä. Odotan käteisen kanssa maltillisesti mahdollisia kurssinotkahduksia, viime syksyn malliin. Ideana ei ole siis odottaa pörssiromahdusta, ihan vaan normaalimpi pikkunotkahdus riittää. Avasin tätä taktiikkaa viime syksynä bloggauksessani.

Suorien osakeostojen lisäksi ostan Nordnetin kautta matalakuluisia ETF:fiä aaltoilevan ostotekniikkani mukaisesti. Tätä avasin toisessa viime syksyn blogissa.

Uutta rahaa sijoitettavaksi (tai muutoin käytettäväksi) jäänee entiseen malliin 300-1000 euroa kuussa, vahvasti vaihdellen.

Sijoituselämän ulkopuolella on muutamia asioita jotka heijastuvat myös tähän suuntaan.

(1) Olen ehdolla kuntavaaleissa, enkä muuten ensimmäistä kertaa. Ei se taloudellisesti ole iso asia (kampanjoin maltillisesti), mutta ajankäytöllisesti se sitä kyllä on. En täällä asiaan enempää palaa, mutta jos joku sattuu asumaan Espoossa ja motivoituu niin vahvasti että laittaa minulle postia, niin voin vinkata eräästä hyvin tuntemastani ja pääosin fiksusta ehdokkaasta.

(2) Mökillä on tulossa vastaan isompi investointi parin vuoden kuluttua. Mietin neuvottelenko lainat samaan syssyyn uusiksi ja samalla kasvatan lainamäärää, vai olenko maltillinen ja ryhdyn siirtämään rahaa syrjään. Jälkimmäinen merkitsisi parin vuoden hitaampaa sijoitustahtia. Katsotaan.

(3) Olen kartuttanut ASP-tiliäni. En siis (vielä) omista osaomistusasuntoani kokonaisuudessaan, mutta kohta omistan.

Edellä mainitut siis vievät joko aikaa tai rahaa. Saattaa hyvinkin olla, että “bonusrahasta” vain joku kolmannes päätyy tänä vuonna konkreettisiin sijoituksiin asti, muutoin vain kartutan varallisuuttani.

On miten on, niin kurssien pysyessä edes ennallaan 60 000 euron sijoitusvarallisuus on jo nähtävillä. Ja jos joku sattuu huokailemaan että tyypillä on monta euroa, niin vedä huokailusi takaisin. Velkaakin löytyy. Lähestyn kuitenkin tilannetta jossa myymällä mökin tai kodin olisi tyystin velaton (siis siten että omistasi kuitenkin mökin tai kodin), joka on ihan kiva juttu.

5 kommenttia:

 1. Onnea vaaleihin! Hienoa, että kaikesta politiikkoihin kohdistuvasta loanheitosta huolimatta riittää fiksuja ihmisiä huolehtimaan meidän yhteisistä asioista.

  VastaaPoista
 2. Seuraavaksi sitten pressanvaaleihin? =D

  VastaaPoista
 3. Hienoa että olet ehdolla vaaleissa!

  VastaaPoista
 4. Jos olet ehdolla Kirkkonummella niin saat mun äänen.

  VastaaPoista
 5. Ehei, olen ehdolla ihan vaan Espoossa. Olen ollut paikallistason politiikassa mukana jo pitkään, joten ei ole uusi asia.

  Presidentinvaaleissa tarvitsee muuten saada paljon ääniä, joka ei ole minulle luonteenomaista. Minua varten on paikallinen puurtaminen, ei sen kummempaa :)

  VastaaPoista