UA-52254593-1

14.10.2018

Kurssit tippuu, rakennusala kasvufirma kutsuu


Ostelupäiväni jatkuvat. Pienehkön rakennusalan kasvuyhtiön Lehdon kurssi on muutoinkin laskenut, ja sitten yleinen pörssilasku on vielä kiihdyttänyt tilannetta. Minun kannaltani tämä on merkinnyt kahta ostoa.

Jo runsas viikko sitten ostin Lehtoa 23 osaketta kappalehintaa 7,89 euroa. Nyt sitten perjantaina koitti seuraava ostohetki, 24 osaketta kappalehintaan 7,31 euroa.

Kuten näissä putoavien kurssien ostosten bloggauksissani noin aina sanon (vakuutankohan itseäni vai muita?): myöhemmin näkee miten menee, voi olla putoava puukko ja teen näin koska olen näin linjannut. Ja muuta vastaavaa blaa blaa.

Mutta jos Lehdosta hetki. Kurssi on tippunut vuodessa 40 %, ja P/E-arvo on alle kymmenessä. Eli siis monilla mittareilla kyseessä on melko huokeasti arvostettu yhtiö.

Mikä sitten hintaa painaa. Käsittääkseni seuraavat:

1) Yhtiö tiputti elokuun alussa tuotto-ennustetta (täällä Salkunrakentajan juttu).

2) Rakennusalan huippuhetki taitaa olla takanapäin: ala mennee hiipuvaampaan suuntaan.

3) Yleinen pörssikurssien tippuminen.

Minä näen Lehdossa potentiaalia. Firma kasvaa, viimeisen neljä vuotta 50 % kasvutahdilla, ja kasvu jatkuu edelleen. Toisin sanoen kyseessä on vielä pienehkö ja kasvava yritys.

Tästä syystä en suoraan sanoen ihan ymmärrä miten ihmeessä firman kurssi on näin alhaalla. Ymmärtäisin jos liiketoiminnan määrä olisi ennallaan tai pienenisi, mutta siitä tässä ei ole kyse.

Kärjistäen: Jos firma kasvattaa liikevaihtoa 50 % ja tuottavuus tippuu samana aikana kolmanneksen, niin edelleen sitä ollaan status quo -tilanteessa. Tosin pienempi tuotto on kyllä monella tavalla ongelmallista, sitä ei helpolla korjaa parempaan suuntaan.

Monasti kasvuyhtiöiltä hyväksytään tappioden tekemistä (tyyliin Tesla, joka ei ikinä ole kannattanut, voisin palata tähän joskus). Jostain syystä - jota en tajua tai tiedä - Lehdon tapauksessa kasvua ei jotenkin noteerata.

Eli kuljen valitsemallani ostojen tiellä. Kuulisin mieluusti jotain omaa pohdintani haastavaa ja kyseenalaistavaa Lehdosta. Tässä voi olla mukana jotain jota en tajua.

PS. Kuva ei liity Lehtoon. Mutta olen siitä tyytyväinen.

2 kommenttia:

  1. Minulla on muutenkin melkein kaikki sijoituspääoma asunnoissa, niin yritän välttää osakesijoituksissa rakentamista ja kiinteistöjä. (Silti minulla on salkussa YIT osakkeita).

    VastaaPoista
  2. Kieltämättä hajauttamisessa kannattaa muistaa myös toimialat, ei vain sijoitusmuodot. Että jos omistaa asunnon, sekä firman joka rakentaa asunnon, ja ehkä vielä firmaa joka hoitaa taloyhtiön hommia, niin on vahingossa paljon munia samassa korissa.

    VastaaPoista