UA-52254593-1

1.10.2018

Hymyä huuleen: Smilen osakeanti

Tiukkaa tekee, mutta vielä ehtii. Jo joskus runsas viikko sitten suunnittelin bloggaavani Smilen osakeannista. Anti on auki vielä huomiseen, joten tiukkaa tekee. Tässä tulee.

Smile toimii henkilöstövälityspuolella. Tässä listautumisannin papereista:

"Smile on liikevaihdolla mitattuna yksi Suomen johtavista henkilöstöpalveluiden tarjoajista. Smile tarjoaa henkilöstöpalveluita maanlaajuisesti eri toimialoille, kuten hotelli-, ravintola- ja catering-alalle (HoReCa), teollisuuteen, rakentamiseen ja logistiikkaan (TRL) sekä terveydenhuoltoon. Yhtiö on tehnyt vuonna 2017 ja alkuvuonna 2018 useita yrityskauppoja.

Smile välitti työntekijöitä noin 1 100:lle asiakkaalleen vuonna 2017 ja noin 8 000 henkilöä on saanut yhtiöltä palkkaa 1.1.-30.6.2018 välisenä aikana. Smile pyrkii ilon kautta parantamaan ja kehittämään työympäristöä ja henkilöstöpalveluita Suomessa."

Tästä listautumispapereihin.

Perusfaktat

  • Hintaväli 5,5-6,7 euroa osakkeelta.
  • Enintään 7 000 000 uutta osaketta. Yhtiö tavoittelee 42 miljoonaa euroa.
  • Yhtiön markkina-arvo on 111-131 miljoonaa, riippuen annin toteuttamisesta.

Plussaa on, että kaikki eurot ovat omistuksen laajentamista. Nykyiset omistajat eivät osakkeitaan myy. Viime vuosien annissa tilanne on ollut usein toisin päin - on puhuttu kasvusta, mutta pääpaino on ollut omistuksen vaihdossa.

Talousluvuista pikavilkaisulla:
Liikevaihto on kasvanut kahdessa vuodessa (2015-2017) 23,5 miljoonasta 74,4 miljoonaa. Tulos oli 2015 0,36 miljoonaa, 2017 0,95 miljoonaa.

Käytännössä nykyluvuilla tulos ei päätä huomaa, se on jotain vajaata 1,5 % liikevaihdosta.

Toisaalta liikevaihto on yli tuplaantunut parissa vuodessa. On ostettu firmoja ja kasvettu vauhdilla. Kasvu ja tuotto on hankalaa - vaikkakaan ei mahdotonta - saada toteutumaan samaan aikaan.

Tämän syvemmälle en nyt näihin lukuihin perehdy. Pääsyynä se, etten ole osakeannissa mukana.

Jos tästä innostuisin, selittäisin asiaa sillä, että kyseessä on kasvuyhtiö. Kunhan kasvaa ja sitten rupeaa tuottamaan, niin hyvä niin. Kasvupotentiaalia on: henkilöstövuokraus on kasvussa ja kyseessä on pieni yritys. Jonkinmoinen plussa lienee myös Restamaxin omistusosuus: jos yhtiö hommaa tätä kautta sijaisia ravintoloihinsa, niin tarjoaa vakaata pohjaa.

Miinuspuolella on sitten se, että tuotto on ollut matalaa myös viime vuodet. Lisäksi henkilöstönvälitys ei tunnu alalta jossa olisi ns. "vallihautaa" (eli suojaa tai etumatkaa kilpailijoilta) tarjolla. Toisin sanoen uusia kilpailijoita ja toimintamalleja voi tulla rinnalle.

Kuka tästä kiinnostuu, niin onnea matkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti