UA-52254593-1

9.10.2018

Vähän lisää Cityconia ja huolettaako minua kauppakeskusten kuolemat?


Ostin pienen siivun lisää Cityconia. 95 osaketta kappalehintaan 1,730 euroa. Ensisijaisena syynä se, että Citycon kuuluu yrityksiin joita olen päättänyt ostaa jos kurssi laskee - ja kurssi laski taas ostorajalleni eli 2 %.

Cityconilla menee nyt yskäisesti. Tuotto on heikkenemään päin, ja kurssikin on alhaalla viimeksi 2009. P/E-luku on noussut korkealle kun tuotto on tippunut.

Köhään on johtanut myös verkkokaupan kasvu. "Citycon taistelee megatrendejä vastaan", joku lehti joskus uutisoi. Eli kun yhä enemmän tavaraa kuljetetaan suoraan, mikä rooli jää yritykselle jonka tehtävä on omistaa liiketiloja?

Itse en näe asiaa näin synkkänä. Tässä syitä:

(1) Citycon pyrkii omistamaan vain "keskeisten sijaintien" kauppakeskuksia vakaissa pohjoismaissa, ja on pyrkinyt eroon syrjäisimmistä ja nuhjuisimmista kauppakeskuksista. Tämä taktiikka kuulostaa minusta järkevältä.

En nimittäin usko kauppakeskusten kuolemaan. Uskon kyllä huonoilla sijainneilla olevien sellaisten kohtaavan loppunsa (eli kaupunkikeskuksissa niiden tilalle rakennetaan asuntoja, muualla kummittelevat tyhjinä). Mutta jos sijainti on hyvä, kyllä tulijoita riittää.

(2) Eivät kaikki myy kotiinvietävää tavaraa. Esimerkiksi Ison Omenan laajennuksessa pääpaino on ihan muulla. Uusissa tiloissa pyörii elokuvateatteri, hillitön määrä ravintoloita sekä Espoon kaupungin palvelukeskus (kirjasto ja terveyspalveluita, muun muassa).

(3) Tulossa on esittelymyymälöiden nousu. Esimerkiksi Ikea pyrkii nykyään kaupunkien keskustoihin. Kun kaupan alalla on pyrkimys entistä enemmän kuljettaa tilaa vievä tavara suoraan kotiin, tarvitaan silti mahdollisuuksia istua ja katsella.

Luulisin, että tässä suunnassa kauppakeskuksilla on potentiaalia. Esitellään tuotteita ja sovitaan toimituksista.

o o o

Myönnettäköön, ajattelussani piilee riski. Olen päättänyt Cityconia hankkia jos hinta tippuu. Sitten löydän perusteluita miksi hankkia Cityconia. Jos olisin päättänyt olla ostamatta, löytäisin siihenkin (osin samoja) perusteita.

Mutta näillä mennään. Ja on ihan kiva käydä ostoksilla omissa tiloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti