UA-52254593-1

21.5.2018

Kojamo eli entinen VVO saattaa listautua pörssiin


Useimmiten bloggaukseni ovat aika verkkaisia. Kirjoitan omista aatoksista omaan tahtiini, ja julkaisen juttuni omaan tahtiini. Mutten tänä iltana. Katsokaas kun katsoin uutisia ja motivoiduin.

Kojamo eli entinen VVO suunnittelee pörssiin listautumista. Asiasta kertoi YLE, tässä on linkki uutiseen asiasta.

Mikään ei ole - tietenkään - vielä varmaa. Mutta tuskinpa tälläistä koepalloa ei olisi heitetty ilmaan ellei olisi kysytty suurimpien omistajien kantaa. Ja tuskinpa koepalloa olisi heitetty ilman jos suurimmat omistajat olisivat tätä vastaan. Eli eiköhän listautuminen toteudu.

Minulla on tätä kohtaa ristiriitaisia tunteita.

Olisi kivaa jos olisi tarjolla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. VVO oli aikoinaan yleishyödyllinen asuntoyhtiö. Se rakensi valtion tukemana, ja sitä kautta oli myös jonkinverran rajoitteita esimerkiksi vuokrien suhteen. Kyllä nuo tuottivat omistajilleen, mutta isoimmat huiput leikkautuivat pois.

Pikku hiljaa valtion tuki muuttui vähemmän ja vähemmän houkuttavaksi - ainaa kun sai samoilla koroilla muutenkin. Niinpä "alan yhtiöt" ovat liukuneet kohden normaalia.

Yhteiskunnallinen pohdiskelija minussa ei siis tästä suunnasta pidä. Tosin tämä asia nyt taisi olla vedenjakajalla jo joskus viisi-kymmenen vuotta sitten. Nyt vain seurataan aiempia suuntia.

Sijoittaja minussa on ainakin kevyesti kiinnostunut. Kojamo on maksanut tuntivia osinkoja. Se on jos ei nyt monopoliasemassa, niin merkittävässä roolissa alueilla joilla on asunnoista pulaa. Kyllähän tuo antaa saumaa kaivaa omistajille euroja.

Virallisesti osakeanti mahdollistaisi kasvua. Toisaalta, noin aina sanotaan. Kun listautumispaperit ovat nenän edessä, näkee ovatko entiset omistajat myymässä omistuksiaan vai ollaanko omistajapohjaa laajentamassa.

Tässä nimittäin on riski, että omistajat haistelevat ajan henkeä. Ruotsissa asuntojen hinta laskee ja vuokramarkkinoilla on paljon toimijoita. Jos asuntojen hinta kääntyisi hienoiseenkin laskuun, laskisi se varmaan myös vuokria. Ja se laskisi tuottoja. Niinpä nyt voi olla myös hyvä hetki irrottautua yrityksestä - ainakin osittain.

Aika näyttää. Tähän asiaan kyllä palaan.

1 kommentti:

  1. Hei, olen Albertiina Aleksandra Suomesta Haluan antaa teille todistuksen siitä, miten sain lainan Ryan Cliftonilta. Sain 60000 euron lainan 2 prosentin korolla. HUOM: Se on luotettava ja aito. Jos olet kiinnostunut saamaan lainayhteyden EMAIL: ryancliftonfirm@gmail.com

    VastaaPoista