UA-52254593-1

3.5.2018

Ostoksilla: Pieni pala ruotsalaista pankkia

Ostin viime viikon lopulla 25 osaketta Handelsbankenia, kappalehinnalla 95,9 kruunua kappaleelta. Tämä nosti Handelsbanken-omistukseni 169 osakkeeseen, kokonaisarvoltaa tuollaiset 1600 euroa.

Handelsbankenin kurssi on liukunut alaspäin jo kuukausia, mistä syystä minäkin olen käynyt ajoittain ostoksilla. Kyse on osittain koko pankkisektori likumisen suunnasta. 

Vaan on taustalla myös yritykseen liittyviä syitä. Liikevoitto oli odotuksia pienempi, samoin vakavaraisuus (vaikkakin se on hyvä).

Handelsbanken on päätynyt sijoitustoiminnan osalta englannissa ongelmiin. Paikallinen finanssivalvonta on kritisoinut pankkia urakalla: ei ponnistele rahanpesun ehkäisemiseksi jne. En löytänyt hyvää juttua johon linkittää. Suomen medioissa tuosta ei ole kirjoitettu.

Käytännössä tarinan juju on, että Handelsbanken on poikennut kilpailijoista kahdella tavalla. Sillä on aika itsenäisiä paikallisia "soluja", ja sitten se on ollut maltillisen varovainen lainojen myönnössä tai sijoituspuolen epämääräisyyksissä. Ei Panaman papereissa mukana jne.

Nyt tuo jälkimmäinen, maine, kokee iskun kun onkin ollut "kuin muutkin toimijat." Tiedättehän, korkeamoraalinen putoaa korkeammalta.

Pieni kriisi on myös mahdollisuus. Jos pankki parantaa tulostaan ja toimintansa selkärankaa, niin hyvä juttu vaan. Ei minulle tuo uutinen ei sinällään ole syy olla ostamatta.

Lisäksi tarvitsee todeta sama kuin viime bloggausessa Nordeasta. Ruotsissa asuntojen myynti on kääntynyt laskuun. Handelsbankeniin tuo vaikuttanee.

2 kommenttia:

  1. Handelsbanken on ollut minunkin seurattavien listalla (mutta en oikeastaa saa ostaa pankkisektoria nyt. En kyllä saisi koskea rakennussektoriinkaan ja YIT on silti vilkkunut ostolistalla)

    VastaaPoista
  2. Uteliaisuudesta: mikä tai kuka kieltää ostamasta pankkisektoria? :)

    Okei, olettaisin, että kyse on jostain tyyliin "liikaa jo sillä sektorilla" -omasta säännöstä, mutta pakko oli silti kysyä.

    Pankkisektori on kokonaisuudessaan alamäessä. On helppo veikata miksi - toimiala mullistuu. Katsoo miten noille omilleni käy.

    VastaaPoista