UA-52254593-1

9.1.2016

Vuoden ensimmäinen osto: kansainvälisiä kiinteistöjä (VNQI)

Tein vuoden ensimmäisen suoran hankintani. Ostin 13 kappaletta VNQI:tä, koko nimeltään Vanguard Global ex-U.S. Real Estate ETF. Kokonaishinta 630 dollaria, välityspalkkio Lynxillä 5 dollaria.Kyseessä on matalakuluinen (0,24 %) ETF-rahasto joka omistaa kiinteistöalan yrityksiä, poislukien Yhdysvallat. Noin puolet painotuksesta menee tyynenmeren valtioiden suuntaan, joka selittää päälle 10 % kurssilaskun viime viikkoina. Mukana oli yli 30 maata ja 668 yritystä, eli kyseessä on aika totaalinen hajautus. 10 suurinta omistusta muodostavat vain 21 % kokonaispaketista. Suomikin on mukana 0,3 % painoarvolla.Viimeiset kolmen vuoden ajan ETF:n kurssi on sahannut edestakaisin. Tässä on osasyy ostooni, yli puoleentoista vuoteen ei ole pysytty näin matalilla tasoilla. Kaiken logiikan mukaan kiinteistöjen määrä on pikemminkin kuin kasvanut kuin vähentynyt, ja arvon nousupotentiaalia on. VNQI heiluu Kiinasta lähtöisin olevan paniikin mukana, joka - näin toivon - tarjoaa matalampia sisäänostohintoja.

Viime vuonna ETF:fästä maksettiin osinkoja 1,462 dollaria osakkeelta, eli kolmisen prosenttia. Tämän ETF:n ulosmaksama osinko heilahtelee näemmä paljon, ei vakaana virtana sitä ei kannata ajatella.

Tämä on ensimmäisiä kertoja kuin kurinalainen osto-ohjelmani auttaa. Olen tarkkaillut VNQI:tä jo viime kesästä. Koko ajan olen ajatellut että ihan sopivan hintainen tuo on, mutta asetin ensimmäiseksi rajakseni alle 50 dollaria kappaleelta. Ja sitten olen istunut käsieni päällä.

Nyt kurssi alitti tuon 50 dollaria, ja tein ensimmäisen hankintani. Jos olisin toiminut aiempaan malliini olisin ostanut fiilispohjalta kenties joulukinkkua sulatellessa, ja tätä kirjoittaessani tarkastelisin -10 % tuottolukuja. Täytyy aina tehdä ostopäätösten sijaan päätöksiä tilanteista joissa ostaa.

Seuraava pykälä on 45 eurossa per osake, tosin sillä rajauksella että minulla on tarpeeksi dollareita tilillä. Ainakin näin suoran osakesijoittamisen alkuvuosina haaste on, että dollariosingoilla en saa vielä ostettua käytännössä mitään, vaan pakettia täytyy täydentää omilla pennosillani. Lynxin puolelle sain viime vuonna osinkoja vajaan 250 dollaria. Jos tuon summan saa kasvatettuai tyyliin nelinkertaiseksi, niin pystyisin ostamaan niillä dollareilla pariin otteeseen ilman lisäsijoituksia.

o o o

Sivuhuomioina. Toissapäivänä olin lähellä ostaa velkarahoilla Konecranesia. Kurssi tippui niin kovaa tahtia että tein Nordnetissa ostotarjouksen, mutta niin alhalle kurssi ei kuitenkaan painunut. Hetken harmittelin kunnes tajusin, että juuri näinhän tämän tulee mennä. Tarkkaile. Odota. Odota lisää. Ja kun tulee tilanne päälle, toimi nopeasti ja tehokkaasti. Ja jos ehtosi eivät täyty, niin hyväksy se ja palaa kohtaa odota.

Likimain kaikki euroni on nyt sijoitettu, ehkä joku tonni on eri tileillä. Suoria osakehankintoja en varmaan toviin tee, vaan keskityn ETF:fiin ja kuukausisisäästöihin. Jos tulee dramaattinen kurssilasku, voin käyttää noin 5000 euron edestä Nordnetin lainaa. Lisäksi näytän kaivavan palkoista ja muista yhteyksistä aika tehokkaasti rahaa sijoituksiin, yllätykseksi vähän itsellenikin.

2 kommenttia:

  1. Hyvän hintainen hankinta! Näin edullisesti VNQI:tä ei ole saanut sitten vuoden 2012. Edes syyskuun romahduksessa kurssi ei käynyt näin alhaalla. Itsellänikin ollut seurannassa loppukesästä lähtien ja ostin loppiaisena erän n. $50 hintaan.

    VastaaPoista
  2. Etenkin kiinteistöissä huomaan tuntevani (kenties virheellisesti) vahvaa luottamusta siihen, että kurssit kyllä myös nousevat. Kyse on kuitenkin ihan konkreettisesti kiinteistöistä, ei esimerkiksi brändeistä joiden arvo voi romahtaa jos sössii pahasti.

    Tervetuloa muuten bloggaamaan. Lisäsin blogisi oikean reunan rotaatiooni.

    VastaaPoista