UA-52254593-1

17.1.2016

Vuosituottoni vuonna 2015: 5,1 %

Huomasin tuossa Fyysikon osingot -blogia lukiessani hienon vertailun sijoitusbloggaajien tuottovertailuista. Harmikseni en ollut mukana, joka oli ihan ymmärettävää, että tehdessäni kolmen kuukauden välein tarkasteluja siitä miten menee, en ole muistanut tehdä vuositason vertailua.

Siispä saanko esitellä, vuositason sijoitustuotot parilta viime vuodelta yhdessä kuvassa.


Tuo kuva on siinä mielessä puutteellinen, että vuosi 2014 on vain yhdeksän kuukauden mittainen. Tajusin aloittaa kunnon seurannan vasta huhtikuusta 2014.

Vuosituotto on laskettu miinustamalla sijoituksen arvosta aiemman vuoden tilanne ja lisäsijoitukset, ja se sitten prosenteiksi kääntäen. Mallissa on kaksi valuvikaa: vuoden aikana sijoitetut eurot ovat myös voineet tuottaa, ja kurssivaihtelu ei ole mukana. Varmaan viitisen prosenttia noiden kahden vuoden tuotoista selittyy vain euron arvon muutoksella.

Mutta sitten asiaan. Sijoitusteni tuottoprosentti viime vuodelta oli 5,1 %. Se ei ole erityisen hyvin, kollegabloggarit pystyivät keskimäärin puolet parempaan. Arvelen että tätä selittää kolme asiaa:

  1. Volkswagen. Tästä olen kirjoittanut jokuseen otteeseen. Sijoituspäätöstä tehdessäni en huomioinut päästöhuijauksia. Heh heh. Ei tämän merkitys nyt kovinkaan suuri ole suhteessa kokonaisuuteen, mutta merkitystä sillä silti on.
  2. Tietoiset valinnat. Olen ostanut tarkoituksella putoaviin kursseihin öljy-yhtiö Chevronia ja kaivosjätti BHP Billitonia. Oletan ja toivon että maailmantalouden kääntyessä toiseen asentoon näiden yritysten tila on kovasti toisenlainen, ja olen tehnyt ostoni halpaan hintaan. Mutta katsotaan.
  3. Satsaus dollariosakkeisiin. Yhdysvalloissa pörssikurssit ovat kulkeneet vaakasuuntaan, joten myös satsaukseni dollariosakkeisiin ovat pysyneet aika lailla ennallaan ja ovat tuottaneet vain osinkoja.
  4. Liian spontaanit ostokset. Vasta viime kesästä olen opetellut suunnittelemaan millä hinnalla olen valmis ostamaan, ja mitä (sekä noudattamaan linjauksiani). Aiemmin olin liian spontaani, ostin päivän kurssiin liikaa fiilispohjalta, Ei tämä kovinkaan iso virheaskel ole, mutta monia yrityksiä olisin saanut ostettua monta prosenttia halvemmalla jos olisin odotellut edes kolme viikkoa oikeaa hetkeä.
Noh. Sellaista sattuu. Tämä vuosi on varmaan jo miinuksella ainakin viisi prosenttia, mutta vuosi on vasta alkuviikoissaan. 

Välitarkastelujen tekeminen on hauskaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti