UA-52254593-1

19.8.2018

S-osuuskauppojen pääoman palautukset: mitä olen koostunut ja miten tästä eteenpäin?

Olisikos ollut vuonna 2014 havahduin - kiitos monien blogien - siihen, että sitä voi kuulua myös useisiin S-osuuskauppohin. Osa osuuskaupoista maksaa omistajilleen tuloksestaan osuusmaksun korkoa ja pääoman palautusta, käytännössä vähän niin kuin osinkoa. Verotus tälle on jonkin verran osinkoverotusta kevyempi. Puhun tästä eteenpäin vain pääoman palautuksesta.

Olin valmiiksi HOK-Elannon jäsen. Liityin sitten useisiin osuuskauppohin, lähtien suurinta pääoman tapautusta maksavista. Nyt on aika luoda välikatsaus tilanteeseen.

hinta2015201620172018
KPO10020202020
PKO10012121212
OK suur-savo10012101010
Turun osuuskauppa10010101010
Eepee1002020206
Suur-Seudun Osuuskauppa (SSO) 10010665
HOK Elanto100101010
Varuboden-Osla10010
Yhteensä104888863

Ohessa on taulokko siitä, kuinka paljon olen saanut pääomanpalautusta vuosien varrella. Ensimmäisenä vuotena pääoman palautuksia tuli peräti 104 euros, sittenmmin summa on tippunut "enää" päälle 60 euroon.


Kun olen sijoittanut 730 euroa (HOK Elanto nosti osuuden arvoa 30 eurosta sataan), niin vuotuiset tuottoprosentit ovat olleet 14,2 %, 12 %, 12 % sekä 8,6 %.

Kokonaisuudessaan olen saanut pääoman palautuksia 343 euroa, eli 46,9 % sijoittamastani pääomasta.

Onhan tuo ihan älyttömän hyvin ottaen huomioon, että sijoitus on käytännössä riskitön. Pääoman voi menettää käytännössä vain jos S-osuuskunnat menevät konkurssiin. Silloinkin voisi saada osan takasiin kiinteän omaisuuden kuten liiketilojen myynnistä. 

Johtopäätelmiä


Pääomanpalautukset ovat pienenemään päin. Osasyynä ovat varmaan kaltaiseni useaan osuuskuntaan liittyneet. Suunta on, että pääoman palautusten sijaan omistajia palkitaan korkeammilla bonuksilla. Tavallaan tuon ymmärrän, toisaalta tuo palkitsee omistajia epätasaisesti vaikka sijoitettu pääoma on kaikilla sama.

Tuotto on edelleen hyvä. Ei minulla ole mitään hoppua irtautua, enkä parempaa tuottoa muualta (helpolla ja pienemmällä riskillä) saisi.

Tarvitsee seurata pääoman palautuksia vuosittain. Varuboden-Osla maksoi ensin 10 euroa vuodessa, sitten lopetti maksut ja tämän huomasin vasta parin vuoden kuluttua. Olisin voinut reagoida aikaisemmin. Tästä aasinsiltana seuraavaan kohtaan.

Vaihda osuuskuntia tai ota rahat pois jos pääomanpalautuksia ei makseta. Tämä vaatii toki säätämistä. Kesällä kävin Pohjois-Karjalaisessa Prismassa vaihtamassa Varuboden-Oslan Pirkanmaan osuuskauppaan. Virkailija oikein yllättyi, "että mitä, eivät maksa osuuspääoman korkoja?"

Noh, ensimmäinen posti minkä Pirkanmaan osuuskaupasta sain, oli, että lopetamme pääomanpalautukset. Uutena omistajana en ilahtunut. Eli pitää nyt tsekata mikä osuuskauppa maksaa parasta korkoa ja jonka omistaja en ole, ja piipahtaa Prismassa käydessä myös pankin puolella.

On ihan mahdollista, että pääomanpalautuksia aletaan maksamaan myös kasvavia määriä. Tuulet voivat kääntyä. Kun on vähemmän rahoja tarjolla, kiinnostus useisiin jäsenyyksiin laimennee. Sitten tilanne voi muuttua. 

o o o

Itse aion pitää euroni S-osuuskaupoissa hamaan ikuisuuteen, kunhan nyt tyyliin yli 5 % saisi takaisin pääoman palautuksina. Mutta pitää aina heinäkuussa muistaa katsoa mikä on pääoman palautusten tilanne, ja tehdä joko vaihtoja osuuskaupasta toiseen, tai jopa ottaa "tuottamattomat eurot" muuhun käyttöön.

6 kommenttia:

 1. 60e vuodessa ei maksa vaivaa kayttaa useita tunteja sijoituksen optimointiin. itse lunastin asken kaikki pois.

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä siitä, että ei se maksaisi vaivaa - enää. Nyt kyseessä on enää ylläpito.

  Mutta minä kuitenkin olen pennossijoittaja. Ostan pieniä eriä, saan pieniä tuottoja. Eli on linjassa. Lisäksi tämä on harrastus. Joskus on ihan hauskaa säätää. :)

  VastaaPoista
 3. Itsellä muistaakseni 13 osuutta. Saatan muutaman karsia näiden koronlaskupäätösten vuoksi, mutta eiköhän noista lopuista lypsetä vielä ainakin jokunen satanen korkoja ennen kuin juna hyytyy lopullisesti (jos hyytyy).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aika lailla samoilla linjoilla. Odottaa ensin hyytyykö, sitten miettii irtautuuko muista paitsi "omasta."

   Poista
 4. myyntiin meni 4 kpl joten sain 400e muihin sijotuksiin, nyt noissa on kiinni enää 900e

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse lunastin varuboden aiemmin ja nyt kuukausi sitten myös kaikki jäljelle jääneet 8kpl paitsi HOK-elannon, jota käytän normaaliin tapaan perheen bonuksien keräilyyn. Mitenköhän tuo elannon osuuspääoman arvonnousu verotetaan? Onko joku lunastanut pääoman arvonnousun jälkeen?

   Tarkoituksenani oli yksinkertaistaa sijoituksiani. Nyt kaikki on osakesalkussa tai sijoitusasunnossani. Vielä harkitsen sijoitusasunnon myyntiä, jolloin riski velkavivun osalta poistuisi.

   Poista