UA-52254593-1

17.3.2018

Altia isolla tohinalla pörssiin

Tämän vuoden keskustelluin listautuminen on parhaillaan vielä auki. Nykyisin valtion omistama Altia listautuu pörssiin, ja valtio myy maksimissaan 3/3 Altiasta.

Altia valmistaa, vlittää  ja jakelee alkoholia Pohjoismaissa ja Baltiassa, tuotantoa on Ranskassa. Kyse on juomista tyyliin Koskenkorva, Chill Out ja Blossa. Tässä Altian oma kuva siitä, mitä tekevät:
Yleisöanti on auki 12.3.–20.3.2018, eli vielä ensi tiistaihin. Merkittävänä on maksimissaan 20 miljoonaa osaketta. Kyse on noin 56 % Atiasta, henkilöstöanninlla ja lisäosakeoptiolla noin 65 %. Tarjolla on siis puolet tai kaksi kolmasosaa osakkeista.

Valtio jää mukaan ehkä kolmanneksen omistuksella. Mielestäni tuo on näin veronmaksajan kannalta järkevää - valtion kannattaa omistaa muutakin kuin tuottamattomia kuoppia maassa. Sijoittajien kannalta on hyvä, ettei valtion osuus kuitenkaan ole puolta tai yli. Muutoin siinä pääsisi harjoittamaan valtion politiikkaa omilla euroillaan.

Ylin mahdollinen hinta on 9 euroa osakkeelta, eli sillloin kerättäisiin vajaat 180 miljoonaa.

Altia menee kyllä pörssiin isolla höökillä. Lehdissä on ollut juttuja ja mainoksia. Itse sain perjantaina kotiin sisustuslehtityyliin toteutetun tarinan Altiasta. Mainoksesta kyllä löytyivät myös taloustiedot loppupäästä lehtistä, kun tarpeeksi pitkään jaksoi selata.


Altian liikevaihto on 359 miljoonaa. Tulos on 26,1 miljoonaa, ja liikevoitto siis 7,8 %. Velkaantumisasten on noin 35 %

Osakekohtainen tulos oli viime vuonna 51 senttiä. Jos osakkeen hinta olisi 9 euroa, niin P/E-luku (osakekurssi/osakekohtainen tulos) olisi 17,6. Ei matala, muttei myöskään älyttömän korkea.

Mitä tästä tuumaan?

Itse en ole Altiaan sijoittamassa seuraavista syistä:

 • Minulla ei ole rahaa kovinkaan paljoa sijoitettavaksi. Aina voisi kaivella tilien pohjia, mutta tämä ei tunnu niin ohittamattomalta mahdollisuudelta, että siihen lähtisin.
 • Hinta ei tunnu älyttömän korkealta, muttei myöskään tarjoukselta.
 • Tulevaisuuden suunnitelmat ovat kivan kuuloisia (2 % kasvua vuodessa, käyttökate 15 %, osinkoa ulos ehkä 60 %), mutta vain suunnitelmia. Toki voivat toteutua, mutta ovat vain suunnitelmia.

Jos joitakin Altiaan liittyviä plussia mainitsisi, niin:

 • Yritystä on käännetty onnistuneesti pörssikuntoon: rönsyjä pois, kannattavuuteen on keskitytty.
 • Toimii alalla joka on kuitenkin melko vakaa: alkoholista ei (valitettavasti) tingitä heti jos on tiukkaa.
 • Tästä voinee syntyä varsin vakaa ja kassavirtaa pyörittävä osingonmaksaja: ei suurta heiluntaa mihinkään suuntaan.

Jos tosissani Altiaan sijoittamista harkitsisin, olisi tämä viikonloppu minulle vielä taustaselvitysten aikaa. En ole alkoholiteollisuuteen perehtynyt, joten pitäisi verrata Altiaa muihin alan yrityksiin. Isoimpia maailmalla ovat ainakin Diageo ja  Anheuser-Busch. Altian kokoluokkaa olevia yrityksiä lienee kymmeniä.

Jos Altiaan lähdet mukaan, niin onnea matkaan.

3 kommenttia:

 1. Ei oikein innostanut. Maailmalla parempia verrokkeja?

  VastaaPoista
 2. Onhan se hintahaitarin alalaidalla varsinkin todella halpa verrokkiyhtiöihin verrattuna. Tosin nuo viinaosakkeet on kyllä aika reilulla kädellä arvostettuja tällä hetkellä. Tuossapa verrokkiyhtiöiden P/E lukemia:

  Diageo 19.1
  Brown-Forman 36.1
  Pernod-Richard 21.7
  Anheuser-Busch 56.4
  Molson-Coors 11.8
  Heineken 26.7
  Carlsberg 90.6
  ABI SAB Group 30.0
  Constellation Brands 23.5

  VastaaPoista
 3. Ohhoh. On tuo Altia noista firmoista alalaidalla. Tosin melkoista vaihtelua on P/E-arvoissa, mutta ainahan tuo mittari on herkkänä yksittäisille vuosille ja niiden tuloksille.

  VastaaPoista