UA-52254593-1

6.8.2017

Miten kasvattaa tuloja?


Henkilökohtainen talous on aika yksinkertainen asia: on tuloja ja menoja. Jos tuloja on enemmän kuin menoja, on saumaa vaikkapa harrastaa sijoittamista. Melkoista rautalankavääntöä, eikö?

Itse olen aina ollut melko maltillinen kulupuolella. Toki on menoja, mutta elämässäni on melko vähän “helppoja turhuuksia” joista karsia. On siis tärkeää huolehtia siitä, että tulot riittävät. Viime vuosina olen miettinyt, miten hankkia lisää tuloja. Tässä on yhteenvetoa pohdinnasta. Tämä on vähän niin kuin yksi yhteenveto, palannen muutamiin näistä asioista erillisissä blogeissa.

1. Lisää palkkaa päätyöstä


Olen asiantuntijatehtävissä ja palkkani on ihan hyvällä tasolla. Tienaan saman mitä muutkin vastaavan tason tehtävissä samassa organisaatiossa, palkankorotuksien neuvotteluvarani on siis heikko. Lisäksi muut edut ovat hyvät. Myös siirtyminen vastaaviin hommiin muualle ei juurikaan vaikuttaisi palkkatasooni.

Käytännössä palkkani nousisi vaan esimiestehtäviin siirtymisellä. Tähän liittyy kaksi asiaa, haluanko sitä, ja pääsisinkö kyseisiin hommiin? Realiteetti on, että pyramidi kapenee ylöspäin matkatessa. Toinen realiteetti on, että esimiestyö ei ole aina niin hohdokasta kuin voisi kuvitella.

Lisäksi verotus söisi lisätuloista aimo osan: lisäsatanen olisi lisäviisikymppinen. Tätä kautta voin saada hienosäätöä tuloihini, en mitään merkittävää.

2. Sivutyöt päätyön ohella


Minulla on myös tutkinto jonka avulla pääsisin töihin heittämällä esimerkiksi viikonloppuisin. Palkka ei olisi samaa luokkaa kuin päätyössä, mutta lisineen puhuttaisiin lähes vastaavista euroista.

Tässä kohden olisi edessä sama ongelma kuin äskenkin, verotus leikkaisi ison osan tuloista. Ja jos olisin viikonlopun töissä, en olisi viikonloppua kotona löhöämässä tai ulkona lasten kanssa leikkimässä. Lisää tuloja tulisi, koska tulisi lisää työtunteja, mutta se leikkaisi vapaa-aikaa.

Tämä suunta ei houkuta, mutta jos päätyisin taloudelliseen kriisiin, niin tässä olisi varaventtiili.

3. Tienestejä harrastuksista


On myös harrastuksia joiden ohessa voi tienata jotain. Esimerkiksi urheilun saralla valmentaja voi saada jotain korvausta, tai tuomarina toimiva kertakorvausta viheltämistään otteluista. Joissakin yhdistyksissä voi saada kokouspalkkiota hallituksen kokouksista, ja kuntapolitiikassa saa kokouspalkkioita.

Työmäärän ja kenties saatujen eurojen suhde on kuitenkin niin heikko, että McDonalsin kassalla tienaa taatusti moninkertaisesti. Nämä ovat luokkaa “kiva jos harrastuksista tienaa.” Saan vaihtelevasti euroja tästä suunnasta.

4. Yhteiskunnan tuet ja veroilmoituksen huolellinen täyttö


Voi olla, että on oikeutettu yhteiskunnan tukiin. Minulla tämä on tullut vastaan lapsen sairauden kautta. Tällöin kannattaa pitää huoli siitä, että hakee niitä tukia joita meillä on sovittu kyseisessä tilanteessa saatavan. Tämä ei ole luokkaa lisätulo, vaan pikemminkin kompensoi kuluja. Mutta sama lopputulos.

Samoin veroilmoituksen kanssa kannattaa viettää aikaa. Kun kirjaa menot ylös sekä muistaa hakea matkakulut ja kotitalous- ja työhuonevähennykset, niin vaikutus on kuitenkin satasia vuodessa.

Kumpikaan edellämainittu ei ole merkittävä asia, mutta ovat kyllä asioita, jotka pyrin pitämään mielessä.

5. Passiiviset tulot


Tämä suunta on monille varmaan tuttu: tienestit osingoilla ja muilla “passiivisilla” keinoilla. Itse tienasin viime vuonna runsaat tuhat euroa tähän malliin.

Tämä tie on hidas, mutta niin kauan kun omistuksiin taustalla ei tarvitse koskea, niin kumuloituva. Sijoittamalla jo tienatun uudestaan summa on isompi taas seuraavana vuonna. Lisäksi verotus on pääomatuloveroa, eli useimmiten kevyempää kuin (työssäkäyvällä) palkansaajalla.

Joskus myöhemmin, on se sitten eläkevuosina tai milloin vain tahtoo, voi passiivisten tulojen virran tai osan siitä kääntää kulutukseen. Teoriassa olen jo nyt vaiheessa, että saisin vajaan satasen kuussa ylimääräistä käytettäväksi elämiseen, jos tarvis olisi.

6. Vuokraa omaasi


On se sitten asunto, mökki tai auto, vuokraamalla omaasi voit tienata. Summat eivät ole välttämättä suuria, mutta etujakin löytyy:

  • Oma investointi on jo tehty (koti on ja siitä maksaa), eli lisäkuluja ei juuri synny, vaivaa kyllä.
  • Tulo verotetaan pääomatulona.
  • Veroprosentti on aika pieni, sillä omat kulut saa vähentää tuloista. Eli esimerkiksi osan mökin menoista (joista iso osa tulisi muutenkin maksaa) on verovähennyskelpoista.

Kaikenlaisten vertauslainauskuvioiden myötä kohta voi vuokrata jo vaikka luistinta kerrallaan. Pienemmissä kuvioissa työmäärän ja tuoton suhde voi kuitenkin olla aika heikko.

Itse olen vuokrannut kesämökkiäni.

7. Sivutoiminen yrittäjyys


Itselläni on toiminimi, jonka kautta olen muun muassa myynyt valokuvien käyttöoikeuksia tai laskuttanut tähän blogiin liittyen. Ei minulla ole aikaa eikä edes ideaa mitä voisin yrityksen kautta tehdä, mutta (kohtuu turvallisesti töissä olevalle) palkansaajalle laaja-alainen toiminimi on siinä mielessä hyvä ratkaisu, että sen kautta voi tarttua tilaisuuksiin joita (muutoin) tulee kohdalle. Tämä on aasinsilta seuraavaan.

8. Mainonta verkkosivuilla


Tämän sivuston oikeassa reunassa ja alhaalla on ns. Affiliate-mainoksia, ja sopivan tilaisuuden tullen tekstin seassa. Jos joku kirjoittautuu uudeksi asiakkaaksi, saan komissiota. Tai kilpailuttaa lainojaan.

Tällä tavoin tienaan satasia vuodessa. Sillä ei lapsia ruoki eikä lainoja maksa. Mutta tämä on minulle “ihan kiva sivutuote”, bloggaisin kuitenkin, joten ei noista mainoksista haittaakaan ole.

Jos keskittyisi teksteissä nostamaan esille mainoksia tai ottaisin mukaan pikavippipuolta, voisi varmaan tienata enemmän. Tästä olen aiemminkin blogannut. Mutta kun ei nosta eikä ota, niin tämä suunta kannattaa ottaa mukavana ylläritulona.

9. Tienaa muilla tavoin verkossa


Verkko on nykyään pullollaan kuvapankkeja ja muita paikkoja, joissa voi tuottaa kollektiivisesti sisältöä, ja tienatakin vähän. Jos tuo sopii harrastuksiin, niin mikä ettei. Käsittääkseni kovinkaan suuria summia ei tätä kautta pääse tienaamaan, ellei ryhdy puolipäätoimiseksi. Massojen pitää olla hurjia.

Itse olen kokeillut muutamia palveluita ihan vain nähdäkseni miten homma toimii. Tienistini ovat luokkaa euroja tai kymppejä. Isoksi tulonlähteeksi näistä ei ainakaan minulle ole.

Summa summarum


Minulla on monia pieniä tulonlähteitä, jotka tulevat palkkatulon päälle. Summat eivät ole isoja. Noiden summien etu on, että ne tulevat melko hyvällä prosentilla tilille asti. Lisäksi nämä tulonlähteet ovat pääosin harrastuksien sivutuotteita, eli eivät vaadi asioita joita nyt en muutoinkin tekisi.

Säästöön jäävät summat olisivat minulla kenties puolet pienempiä ilman sivutuloja. Vahva pyrkimykseni on, että nuo pienet sivutulovirrat kasvavat pikku hiljaa. Ja ylimääräinen tienattu kääntyy sijoittamisen kautta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti