UA-52254593-1

3.5.2020

Sijoitusten ja varallisuuden välikatsaus 5/2020: Lievää nousua, mutta oliko pohjat siinä?

Hiiohoi ja hyvää huomenta! Se on uusi kuukausi. Ja uusi kuukausi merkitsee myös uutta kuukausikatsausta. Joten tässä sijoitusteni ja varallisuuteni välikatsaus toukokuun ensimmäisen päivän mukaan.

Ensimmäinen kuva näyttää sijoitettujen eurojeni määrän, ja sijoitusvarallisuuden arvon.

Viime kuussa ilahduin onnellisesti kun sijoitusvarallisuuteni ei ollutkaan miinuksella. Nyt sitten tuli kuukauden aikana 5000 euroa plussaa. Tai oikeastaan enemmänkin, kun myös Ålandsbankenin asuntorahaston osuuteni, mutten laittanut kaikki euroja takaisin sijoituspuolelle. Eli lisäksi otin sijoituksista pois 1550 euroa.

Jos lukuja katsoo, niin sijoitusvarallisuutta minulla on nyt hieman alle 72 000 euroa. Se on samalla tasolla kuin 14 kuukautta aiemmin, ja kaikkien aikojen tilastoennätystäni olen perässä 14 000 euroa. Kannattaa huomioida, että viime aikoina en ole paljoa lisännyt sijoitettavia euroja, pikemminkin toisin päin.

Kun katsoo sitten kuukausittaisia muutoksia, niin näkee äskeiset luvut graafeina. Sijoitettujen eurojen määrä tippui hiukan, mutta punainen palkki kertoi, että plussaa tuli suurin piirtein maaliskuun miinuksien verran.


Tässä on sitten graafi kokonaisvarallisuudestani. Ylin eli sininen viiva kertoo varallisuuden määrän, ja alin eli punainen velan määrän. Olennaisin eli niiden erotus - nettovarallisuus - nytkähti alaspäin mutta oli nyt edellisten graafien mukaisesti nousussa.

Tämä kuva on mielestäni sekä hyvä ja selkeä kuva kokonaisvarallisuudestani, mutta myös tulkinnanvarainen sellainen. Tuossa on kuitenkin koti ja mökki mukana, joiden arvo on vain kuvitteellista ellen niitä myy. Mutta pitää ne mukaan ottaa, koska en voi velkojakaan sivuuttaa.


Tässä on sitten edellinen muutos yleisellä tasolla. Yritän ensi kerraksi selkeyttää tätä graafia hiukan, sillä tämä alkaa mennä hankalatulkintaiseksi. Voisin aiemmat vuodet muuttaa kolmen kuukauden keskiarvoiksi.

Mutta kuitenkin. Velat lyhenivät 762 euroa. Säästötileillä olevien eurojen määrä kasvoi vajaat 2000 euroa ja sijoitusten arvo vajaat 5000 euroa. Kokonaisuudessaan plussaa tuli tässä kuussa noin 7600 euroa.

Jännää, miten aaltoiluun tottuu. Sijoittajanurani alkuvaiheessa tämänkaltaiset aallot olisivat olleet maailmanloppu. Pikku hiljaa sitä on oppinut, että vaiheita tulee ja menee. Rentoa asennettani auttaa, että olen edelleen plussan puolella ja minun ja varattomuuden välissä on 292 000 euroa. Omaa, etuoikeutettua asemaan ei ole syytä unohtaa.

o o o

Miten tästä eteenpäin?

Minulla on edelleen töitä, arki sujuu ja omaan elämääni tämä epidemia ei ole - ainakaan vielä - isommin iskenyt. Myös mökin varaukset ovat palanneet entiselle tasolleen. Eli sielläkään ei muutosta. Lähiseutumatkailu on voimissaan.

Nähtäväksi jää miten tämä taloustilanne iskee työnantajaani - ja milloin. Olen varuiksi alkanut kasvattamaan puskurisummia säästötililläni. Siellä on nyt 3500 euroa pahan päivän varalle. Ajattelin, että täytän tuota tiliä 6000 euroon asti, ja yritän olla koskematta niihin euroihin ennen oikeasti pahaa päivää. Ehkä 500 euroa kuussa voisin siirrellä säästötileille.

Jos euroja kertyy vielä vähän enemmän, ne menevät sitten sijoitustilille odottamaan sopivia ostohetkiä. Epäilen nimittäin, että osakekurssien syvintä pohjaa ei ole vielä nähty, sillä epidemian vaikutuksia yritysten tuloksiin ei vielä tiedetä. Tämä tarkoittaa sitä, että yritän ostaa lisää mieluummin tasaiseen tahtiin kuukausien ajan, kuin kerran paljon.

Muutamia bloggauksia pitäisi muistaa naputella, etten jää pahasti ajastani jälkeen. Osinkokatsauskirjoitus ja bloggaus siitä, miksi luovuin Ålandsbanken asuntorahastosta, ovat tuloillaan.

2 kommenttia:

  1. Odotan mielenkiinnolla juttua Ålandsbankenin asuntorahastosta! Itsekin kun OP:n vastaavaa kokeilin ja päätin luopua pari vuotta sitten, niin aihe kiinnostaa (varmasti muitakin).

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kannustuksesta. Tuo teksti on ollut pari kuukautta tekeillä, mutta pitäisi malttaa vain istua alas ja kirjoittaa.

    Huomaan, että on helppo blogata asioista jotka voi kirjoittaa "yhdellä istumalla". Ålandsbankenin asuntorahaston tapauksessa pitää olla huolellisempi, joten lykkän sitä miniprojektia puolivahingossa eteenpäin.

    VastaaPoista