UA-52254593-1

6.3.2020

Pieniä suomalaisten yritysten ostoksia koronan repiessä pörssejä alaspäin

No hitto! Nyt repeilee. Tai siis: ostan osakkeita järjestelmällisesti parinsadan euron kertaostoksilla, aiemmin tekemäni suunnitelman mukaan aina kun kurssi on laskenut 2 %. Eli kaikki menee suunnitellusti. Mutta kun niitä ostoksia on niin paljon.

Tavoitteeni on ollut blogata kaikesta mitä sijoitusmielessä teen. Nyt on pakko oikoa mutkia, ja teen neljä bloggausta. Yhdessä raportoin mitä suomalaisia yrityksiä on tullut ostettua, toisessa mitä ulkomaisia, ja kolmannessa sekä neljännessä Wärtsilän ja Nokia "siirrosta" osakesäästötilille sekä pienistä lisäostoksista niiden jälkeen. Eli kaikenmoista on tulossa.

Aloitetaan kotimaisista:

Citycon on osunut ostorajoihini seuraavasti:

 • 21 osaketta kappalehinnalla 9,285 euroa,
 • 21 osaketta kappalehinnalla 9,1 euroa sekä
 • 22 osaketta kappalehinnalla 8,92 euroa.
Kokonaispottini Cityconissa on 324 osaketta, tämän hetken arvoltaan vajaat 2900 euroa. Citycon on muuten firma joka pyöri plusmiinus nolla tasolla, joten tuossa tammikuussa myin vanhat pois ja ostin uusia osakesäästötilille.

On helppo nähdä miten Citycon kärsii yleisestä epävarmuudesta. Jos koronavirus leviää ja julkisilla paikoilla ei haluta viettää aikaa, niin kauppakeskuksille se ei todellakaan tee hyvää. Toisaalta hinta alkaa olla houkutteleva, ja tuskin koronavirus mitenkään ikuinen kiertolainen on, joten maltillisia lisäyksiä.

Kone on yritys, jota päätin viimein lisätä. Konetta ostin jo vuosia sitten, ja kurssi on vain noussut ja noussut. Nyt kun kurssi on laskenut melkoista vauhtia, niin päädyin ostoksille.
 • 4 osaketta kappalehinnalla 50,60 euroa, sekä
 • 4 osaketta kappalehinnalla 49 euroa.
Kokonaiskonepottini on 8 osaketta (nuo uudet) osakesäästötilin puolella, ja 42 osaketta vanhalla osaketilillä. Kokonaisarvoa näillä on sellaiset runsaat 2500 euroa. En raaski myydä kivasti plussalla olevia omistuksiani, etten joudu maksamaan veroja, joten nämä ovat sitten pysyvästi jaettuna kahdelle eri "tilille".

On niin ikään helppo nähdä miksi Koneen kurssi kärsii. Bisnes on myydä hissejä ja niiden huoltoa. Jos talous sakkaa, sakkaa rakentaminen. Jos rakentaminen sakkaa, tilataan hissejä vähemmän. Kun Kiina on vielä ykkösmarkkina, niin siitä saa kunnon sopan.

Mutta koronavirus tuskin on ikuinen, ja kaupungistuminen ei ole pysähtymässä. Koneella voi olla edessään ihan yhtä hieno tulevaisuus kuin aiemminkin oli.

Myös Nordean kurssi on tippunut, mutta minun ostorajoilleni se saapui vain kerran. Ostin tuossa viikko sitten 27 osaketta kappalehinnalla 7,05 euroa. Pankkibisnes on jo muutoinkin ongelmissa, ja nyt päälle vielä yleiset talouden epävarmuudet. 

Toisaalta vaikka pudotuspeli on kovaa, niin ei Nordea ole tuomittu olemaan häviäjien puolella.

o o o

En oikein osaa päättää, onko tämä sijoittajanuramielessä upeaa vai kauheaa aikaa. Juu, onhan se ikävää kun omistusten arvo laskee. Toisaalta sijoittajana sitä mielellään ostaisi aina halvemmalla, kunhan sitten seuraavana päivänä kyseisten yritysten kurssit nousisivat parikymmentä prosenttia.

Minulle sopii hyvin tämä malli jossa googlen sheetsi näyttää vihreää kun on aika tehdä ostoksia. Muutoin juoksisin fiiliksen mukana ja ostaisin mitä sattuu. Nytkin ostan mitä sattuu, mutta ainakin laskeviin kursseihin ja kohtuulliseksi katsomillani hinnoilla.

6 kommenttia:

 1. Itse en vielä aloittanut vaan itse asiassa myin melkein 30 keuron edestä kotimaisia osakkeita alkuviikosta kun oli pari isoa nousupäivää. Tässä vaiheessa ovat halventuneet 5-10% haarukassa, eli kohta pitää alkaa ehkä hankkia niitä takaisin jotta muuvi on täydellinen :)

  VastaaPoista
 2. Vaikuttaa hyvältä taktiikalta. Minä en käytännössä koskaan myy (pörssikurssien perusteella) kun ei minulla ole hajuakaan hyvistä ja huonoista hetkistä. Ostan vain lisää pikku hiljaa.

  Olen minä tosin joskus jotain myynyt: avioero, autoja ja keittiöremontti mielessäni :)

  VastaaPoista
 3. Huomaan muuten, nyt kun jokainen pörssipäivä on heikompi kuin edellinen, että ryhdyn miettimään, että pitäisikö odottaa parempia hetkiä.

  Sitten muistan, että kaksi kolmasosaa firmoista mitä seuraan ei ole vielä lähelläkään ostorajojani, enkä minä kuitenkaan tunnistaisi sitä parasta hetkeä. Sitten olisin vain katsomossa.

  VastaaPoista
 4. Ostoille toukokuussa! Korona tekee tuhonsa ja osinkokevään taika haihtuu...
  Osingot töihin uusiin osakkeisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämä vaikuttaa siltä, että alun ison tiputuksen jälkeen tulee hitaampaa "alaspäin vajoamista". On se sitten toukokuulle, tai mihin asti nyt sitten onkaan.

   Poista
 5. Veikkaukseni: Ei tule koko vuoden alamäkeä, noin 2-3 kk alas kohti touko/kesäkuuta, josta hiljalleen toipuminen viimeistään kesän aikana. Matalat korot ohjaavat varoja halventuneisiin osakkeisiin. Jenkit ja Kiina juhlistavat näyttävästi lisäsopimuksia osana toipumista. Trump haluaa 2. kaudelle. Toinen skenaario olisi sitten iso lasku ja taantumavuosi, joka jatkuisi aina loppuvuodelle asti, mutta siihen en usko.

  VastaaPoista