UA-52254593-1

12.3.2020

Paljon pieniä ostoksia kun kurssit tippuvat: mitä ulkomaisia osakkeita olen ostanut?

Tuossa tovi sitten ynnäsin yhteen mitä suomalaisia osakkeita olen ostanut. Nyt katsaus ulkomaisiin ostoksiin. Tässä on koosteena listaus useamman viikon miniostoksista, eli 100-200 euron kertaostoksista.

Positiivinen välihuomio, muuten. Minulla on Google sheetsissä taulukko, johon olen osin automatisoinut mitä firmoja ostan jos tilaisuus tulee, millä hinnalla ja mikä on -2 % siitä edellisestä ostokerrasta. Ja kun ostoraja lähestyy, solu muuttuu vihreäksi ja kaikkea sellaista.

Tämän systeemin etu on, että näen heti, että nämä osakkeet ovat (mielestäni) ostohinnoissa. Ei tarvitse miettiä niin paljon, seuraa vain aiemman minun logiikkaani.

Mutta asiaan. Listauksia ostoksista:

Monialakonserni 3M:mää ostin kolmesti, kaikki nämä jo viime kuun lopulla.

  • 2 osaketta hinnalla 153,26 dollaria.
  • 2 osaketta hinnalla 149,35 dollaria.
  • 2 osaketta hinnalla 146,36 dollaria.

Hiaman yllättäen yrityksen kurssi ei ole laskenut neljännelle ostorajalleni noin 143 dollarin tienoille. Vaikka sahausta on, niin viime viikot ovat pitäneet kurssin heilumassa lähes paikoillaan.

BTB Real Estate on vanha tuttuni. Kanadalainen reitti maksaa minulle tunnollisesti jonkun 4 euroa joka kuukausi.

Kun sen kurssi nyt kovasti kuoppasi, niin ostin vajaalla sadalla eurolla lisää, eli 29 osaketta hintaan 4,91 kanadan dollaria. Ihan vain fiiliksellä, en ole suunnitellut omistusosuuttani kasvattavani. Saan jatkossa jokusen kymmenen senttiä enemmän per kuukausi!

Fordia olen ostanut 38 osaketta hintaan 5,98 dollaria. Fordia ostin jo aiemmin kurssien tippuessa, ja siitä jo raportoinkin.

Jos jotakin saisin vetää takaisin viime viikkojen ostoista, niin nuo aiemmat Ford-ostokset. Uskon, että Ford voi hyvinkin nousta, mutta jos olisin ollut ennalta viisas ja odottanut, niin paljon huokeammalla olisi saanut.

Rupean nyt passailemaan Fordin suhteen. Toki suhteellinen omistukseni ei ole paljoa kasvanut vaikka siis päälle tonnilla olen tämän vuoden puolella firmaa lisää ostanut, mutta euroja tähän suuntaan on jo mennyt monta.

Lisäksi mahdollinen pidempi taantuma voi kaataa yrityksiä. Jos minun pitäisi veikata omistuksistani jokin riskivyöhykkeellä oleva firma, niin Ford olisi korkealla. Firma kun hädin tuskin tuotti mitään viime vuosineljänneksenä. Ja on ihan eri asia jos menettää jokaisen sijoittamansa euron, sen sijaan, että tarkastelee punaisella olevaa riviä.

En tuota kuitenkaan pidä todennäköisenä. Ihan jo sen takia, että kyseessä on yksi amerikkalaisuuden symboleista. Presidentti Trump tuskin arvostaisi tilannetta, jossa hänen vahtivuorollaan ja osin tullien heikentämänä Fordin kaltainen symboli ja työnantaja kaatuisi. Nihkeitä vuosia voi kuitenkin olla edessäpäin.

Kinnevikiä olen ostanut 10 osaketta hintaan 194,95 kruunua ja 11 osaketta hintaan 187,50 kruunua. Ruotsalainen sijoitusyhtiö, joka kärsinee koronaviruksesta kaikenmoisilla tavoilla joita en osaa erityisen kattavasti listata.

Kiteyttäen: Kinnevik omistaa pienehköjä, usein kasvavia yrityksiä. Ja kun talous sakkaa, vie se kasvutilaa myös kasvumarkkinoilta.

Walt Disneytä ostin kaksi osaketta hintaan 107,39 ja yhden osakkeen hintaan 105,70 dollaria. Disneytä ostin hitusen joskus vuosi sitten näillä samoilla hinnoilla, sen jälkeen kurssi nousi vauhdilla tippuakseen nyt takaisin.

Disney ottaa taatusti osumaa viime käänteistä - disneylandeissä ei kuhise ja elokuvissakäynti voi jäädä monilta väliin. Toisaalta kyseessä on iso ja vakaa monialafirma huvipuistoineen, aku ankkoineen ja marveleineen. Kunhan epidemia on ohi, veikkaan paluuta arkeen.

Wells Fargo päätyi (jälleen) omistuksiini. Olen halunnut laajentaa pankkiomistuksia Nordeasta maailmalle.

  • 3 osaketta kappalehinnalla 42,94 dollaria
  • 5 osaketta hinnalla 40,48 dollaria.
  • 5 osaketta hinnalla 39,28 dollaria.
  • 6 osaketta hinnalla 33,52 dollaria. 

Tässä listassa näkyy se, että taktiikkani ei sovi kovinkaan hyvin äkillisiin pörssiromahduksiin. Jos yrityksen hinta aaltoilee lähinnä yritykseen itseensä liittyvistä syistä, niin tulen ostaneeksi firmaa kurssien tippuessa "alamäen ajan".

Mutta jos minulla on ostotoimeksiantoja sisällä, niin romahduksessa ne laukeavat alamäen alussa. Olenkin yrittänyt vähentää sisällä olevien ostotoimeksiantojen määrää silloin kun on turbulenssia, pikemminkin pyrin katsomaan taulukkonäkymääni ja mitkä yritykset ovat ostorajan alapuolella.

o o o

Tuossa eilen illalla Trump kielsi lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin. Ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen ennustaja todetakseen, että pörssikursseissa matalalento jatkuu ainakin niin pitkään kuin "korostuneet toimet" jatkuvat. Ja senkin jälkeen ainakin sen aikaa kun epidemian vaikutus yritysten tuloksiin näkyy täysimääräisenä.

Vaikka olen täysin epäpätevä pörssikursseja ennustamaan, niin tuskinpa tässä kurssit nousuun kääntyvät ennen kuin epidemia on ohi Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Minulla taasen liikenevät eurot on jo sijoitettu. Nyt odottelen osinkoja, katselen paljonko jää palkasta yli tai muutoin kertyy tileille, ja sijoitan niitä sitä tahtia kun euroja tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti