UA-52254593-1

29.3.2020

Mistä saisin euroja osakeostoihin pandemian keskellä?


Alkuun lyhyt vastuuvapausklausuuli. En tässä kirjoituksessa pohdin yhtään koronaviruspandemian inhimillisiä tai laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Ikävä juttu on kyseessä, suoraan ja välillisesti. Mutta nyt mietin vain tilanteen vaikutusta omiin osakeostoihini.

Olen valmistautunut pörssiromahdukseen koko sijoittajan urani, seitsemisen vuotta. Mutta kun sellainen sitten tuli, tulin kuitenkin puoliksi yllätetyksi.

Vuodenvaihteessa nimittäin meni puolittain pakosta keittiö uusiksi. Se kymppitonni oli pois pääsin sijoittamiseen varatuista euroista. Jotain omistustani taisin myös myydä.

Kun kurssit tippuivat, riensin ostoksille sillä runsaalla viidellä tonnilla mitä minulla ylimääräistä vielä jäljellä oli. Ne eurot paloivat vähän turhan nopeasti, enkä ole kovinkaan paljoa enää ostellut sen jälkeen, kun kurssit olivat tippuneet päälle parikymmentä prosenttia.

Mutta ei hätää, sillä kyllähän euroja lisää tulee. Vai tuleeko?

Osingoista olen saanut sellaiset vajaat parisataa euroa kuussa. Valitettavasti osingot jonkun verran tippuvat jo tänä keväänä, etenkin kotimaiset. Ymmärrän kritiikin osinkoja kohtaan, toisaalta niitä ainakin virallisesti maksetaan viime vuoden tuloksesta. Mutta järkeväähän yritysten on pitää tileillä marginaalia.

Ei hätää, sillä minulla on mökki mitä vuokraan. Viime vuonna sain vuokraamalla euroja lähes tonnin kuussa, tosin jokunen satanen siitä menee vuokraamisen kuluihin - ja vähän lisää myöhemmin veroihin.

Vaan pahuksen korona laittoi tauolle myös mökin vuokraaminen, eli sieltä ei ole paljoa euroja lähikuukausina tulossa. Mökki on Helsingin lähellä, joten se voisi olla mitä mainion eristäytymispaikka jollekulle, mutta valtakunnalliset linjaukset viritellään Lapin mökkien mukaan.

Tässä kohden olen ollut optimistinen. Olen ajatellut, että pörssiromahdus vaikuttaa samantien osinkoihin, mutten ajatellut, että taustalla voisi olla asia, joka vaikuttaa samalla hetkellä myös mökin vuokraamiseen. Jopa siten, että force majoure -perusteella jo tehdyt varaukset saa kuluitta perua.

Tämä jättää jäljelle niinkin tylsän skenaarion kuin että pitää ostaa osakkeita sillä rahalla, mitä palkasta jää yli.

Minulla on ihan ok palkka ja työnantaja on sellainen, että talousvaikutukset iskevät meille vasta ensi vuonna. Jos johto on fiksu - niin kuin se meillä on - niin varautuvat jo nyt asiaa. Veikkaan, että rekrytointeja harkitaan enemmän, lomarahat olisi nyt kesällä suotavaa vaihtaa vapaaksi ja jos lomautuksia tai yt-neuvotteluja tulee, niin ensi vuonna sitten.

Tämä vuosi mennee kuitenkin nykymallilla.

Ryhdyin katselemaan vakavasti kulujani. Kiireisenä yksinhuoltajana en ole kovinkaan tarkasti eurojani katsellut. Rahaa on tullut sisään enemmän kun on mennyt ulos, ja olen ollut siihen tyytyväinen. Olen kyllä yrittänyt miettiä mitä kaikkea tarvitaan, mutta jos vastaus on ollut kyllä, niin sitten olen antanut mennä omalla painollaan. Eli lasten kanssa Prismaan.

Lisäksi olen tukenut kotoa jo muuttanutta lasta, mutta se tarve on pienentymään päin. Maksan jo täysi-ikäisen kännykkäkulut, opiskeluun liittyviä menoja ja esimerkiksi lääkärissä käynnit.

Kysymys kuuluu: paljonko minun pitäisi suunnilleen saada sivuun palkastani? Tuon summan sitten voisin sijoittaa lähikuukausina?

Teen neljän kuukauden suunnitelman, syksyyn asti. Mitään erityisen isoja menoja ei ole tulossa. Jos ylläreitä tulee, niin sitä varten on jemmarahaa.

Kaikkineen tililleni tulee noin 3650 euroa kuussa, verojen jälkeen nettona. Siinä ovat mukana lapsilisät sekä Kelan elatustuki. Eksä ei osallistu taloudellisesti lasten elatukseen, mitä nyt maksaa ruuat siltä ajalta kun lapset ovat hänellä.

Yhtiövastike ja lainojen lyhennykset sekä sähkö- ja sen suuntaiset vievät tuloistani kuukausittain noin 1400 euroa. Tonnin verran voisin varata ruokaan ja ylipäätänsä kaikkiin menoihin mitä nyt kuukauden aikana luottokortilla tulee maksettua. Usein on mennyt enemmänkin, mutta siinä on ollut mukana matkoja, mökkihankintoja ja vastaavia.

Jos bensaan varaisi vielä satasen ja toisella samanlaisella varautuisi esikoisen tukemiseen, niin teoriassa minulla pitäisi jäädä noin 1000 euroa kuussa ylimääräistä sijoitettavaksi. Se tuntuu isolta summalta, noin paljoa ei ole kyllä jäänyt. Mutta vahtimalla menojani ja toisaalta vähän pakotettuna kotona sosiaalisia kontakteja välttelemällä ei kyllä saa paljoa ylimääräistä tuhlattua.

Niinpä julistan itselleni neljän kuukauden projektin. Yritän löytyy joka kuukausi tonnin sijoittamiseen. Niitä sitten sijoitan jos hyvältä tuntuu. Jos osingot ja mökki tuottaisivat tämä aikana vielä tonnin-pari lisää, niin syksyyn mennessä ehtisin sijoittaa 5-6000 euroa mahdollisesti melko kohtuullisin kursseihin.

Tässähän on kuulkaas suunnitelma tarjolla! Miltä kuulostaa?

3 kommenttia:

 1. Opintovapaalla olen ja itsellä olisi mahis nostaa opintolainaa 7800 e ja pistää ne pörssiin. Luultavasti jonkin verran pistänkin syksyllä. Onnekas sattuma, että pörssiromahdusta pukkaa juuri nyt.

  VastaaPoista
 2. Aiotko lisätä Weyerhaeuseria jossakin kohtaa? Nyt saisi keskihintaa mukavasti alas, kun ostin noin 23 usd:llä taannoin..

  VastaaPoista
 3. Weyerhaeuser kiinnostaa, niin kuin vaikka kuinka moni muukin firma :)

  Probleema minulla on lähinnä eurojen kerääminen ja siihen liittyvä keräystahti. Eli kymmenestä mieluisasta ostosuunnasta joudun valitsemaan sen yhden. Katotaan onko se joskus Weyerhaeuser...

  VastaaPoista