UA-52254593-1

5.4.2020

Sijoitusten ja varallisuuden välikatsaus 4/2020: En olekaan vielä miinuksella!

Se on taas kuun vaihde, ja kuun vaihteessa on aika tarkastella sijoituksiani ja varallisuuttani. Isoin ylläri tuli jo otsikossa. Oletin jo sijoitustoimintani olevan miinuksella, muttei se ollutkaan.

Tässä sama graafina. Maaliskuu toi minulle miinusta hieman vajaat 9000 euroa. Kun helmikuu toi takapakkia noin 9500 euroa ja tammikuukin vajaat 1500 euroa, niin sillä selittyy tuo melko suora alamäki.

Kaikkineen sijoitusvarallisuuteni on vähentynyt hieman vajaat 20 000 euroa. Se on aika tarkalleen summa jonka "menetykseen" liittyvistä tunteista bloggasin vajaa kuukausi sitten.

Oikeasti tiputus on ollut vielä hieman suurempi, sillä olen myös sijoittanut hieman lisää. Mutta noita on niin hankala huomioida graafeissa, etten edes yritä.

Iloista kuitenkin on se, että olen edelleen plussalla 9300 euroa. Tuon verran enemmän on siis sijoituksissa varallisuutta kuin mitä olen itse sijoittanut. Oletin tämän olevan jo miinuksella. Lähellä miinusta se ehkä olikin pari viikkoa sitten, mutta viralliset välikatsaukseni teen vasta kuun vaihteessa.

Tässä kuvassa ovat sitten kuukausittaiset muutokset niin sijoittamissani tai poisottamissani euroissa, sekä arvonmuutoksessa. Melko punaista on nollalinjan alapuolella.

Graafin vasen puoli on muuten kolmen kuukauden keskiarvoa. Se selittää osin maltillisemmat käyrät. Ja toisekseen euromäärät ovat kasvaneet, joka altistaa heilumiselle.

Tässä on graafi allekirjoittaneen kokonaisvarallisuudesta. Ylin viiva on bruttovarallisuus ja alin velat, mutta olennaisin on keltainen viiva siinä välissä. Eli nettovarallisuus.

Joulukuussa velatonta varallisuutta oli 306 000 euroa. Nyt summa on päälle 20 000 euroa pienempi, 285 000 euroa. Kun huomioi, että lainat ovat lyhentyneet entisestään eikä kodin ja mökin tilastollinen arvo ole muuttunut, kyse on vain sijoituksista ja jemmatileillä olevien eurosummien muutoksesta.

Mutta silti. Ei tämä nyt ole maailmanloppu. Olen aina nähnyt sijoittamisen turvana ikäviltä yllätyksiltä, kuten työttömyydeltä. On ihan kiva, että on puskuria jos myös henkilökohtainen elämä ja talous joutuisi pandemiamyrskyyn.


Tässä on sitten varallisuuden muutos eriteltynä. Tarina on sama kuin aiemmin, sijoitukset tuntuvasti miinuksella. Sen sijaan jemmatileille kertyi vähän rahaa, ja lainat lyhenivät entiseen malliin.

o o o

Laitoin tuossa talvella myyntiin Ålandsbankenin asuntorahaston omistukseni. Euroja tulee ensi viikolla ehkä tämän vuoden osingot mukaanlukien päälle 2500 euroa. Osan näistä euroista menee säästötilille, osa sijoituksiin. Bloggaan tästä erikseen.

Nyt sitten vain olen ja hengailen. Kuten aiemmin totesin, niin ylimääräiset eurot on sijoitettu. Tästä eteenpäin sijoitan sitten vain palkasta tai muista tuloista ylijääviä euroja.

o o o

Yleisesti en ole kovinkaan huolissani koronaviruksesta, omalta osaltani. Työt eivät ole ainakaan nyt uhattuna, ja jemmavarallisuuttakin löytyy.

Olen kyllä huolissani monien niiden puolesta, jotka joutuvat tässä eturintamaan kohtaamaan taudin tai sen taloudelliset vaikutukset.

Mutta kuten yleensä, sitä menee huonommin kunnes alkaa menemään paremmin. Toivottavasti se paremmin menemisen aika alkaa pian.

2 kommenttia:

  1. "...eikä kodin ja mökin tilastollinen arvo ole muuttunu..."
    Eikö? Etuovella melkein kaikki asunnot ovat edelleen pre-crisis hinnoissa, mutta mä en ainakaan suostuisi tuollaisiin hintoihin enää. Kyllä mä sanoisin, että piakkoin voit tiputtaa Excelissäsi asuntosi arvoa -5%:lla. Pahin koronakriisi taitaa alla aika lailla takana tai piakkoin ohi maasta riippuen, mutta seuraavana onkin sitten talouskriisi.

    VastaaPoista
  2. Sinällään olet oikeassa. Mutta en noihin "arvauksiini" hinnoista ole koskenut, kun olen muutoinkin ottanut noissa arvonmäärityksissä varman päälle.

    Kodin arvoksi katsoin haitarin alapään, eli halvimmalla hinnalla mitä alueella saman kokoista on joskus myyty. Sen jälkeen on tehty vielä keittiö isosti uusiksi, mutten koskenut kodin veikkailtuun arvoon.

    Mökissä osin sama. Se on paremmassa kunnossa ja on uusi aitta, mutta pidin arvostuksen ennallaan. Mökki nyt on tosin siinä mielessä haastava, että ostajien löytäminen voi olla hankalaa. Sijainti on tosin sellainen etu, että sen taatusti ainakin johonkin hintaan saisi nopeasti myytyä.

    VastaaPoista