UA-52254593-1

22.10.2017

Tinder sijoituskohteena?


Onko suosikkilehteni nykyään Helsingin Sanomat, jota olen lukenut noin aina? Tai yhteiskunnallisesti isojen juttujen perässä oleva Suomen kuvalehti? Nuoruuteni suosikki ja edelleen seuraamani Urheilulehti (aiemmin myös Urheilusanominan tunnetta)? Joku niistä sadoista lehdistä joita pääsen lukemaan työpaikan tunnusten avulla padillä (ja joita en ikinä muista lukea)?

Ehei, suosikkini alkaa olla Osakesäästäjien keskusliiton Viisas raha! Selkeästi kirjoitettuja yritysanalyysejä ja taustapohdintaa sijoittamisesta. Luen lehden varsin tarkoin, ja olen ottanut tavaksi myös jotain sen innoittamana bloggaamaan.

Tällä kertaa huomioni kiinnitti Match Groupin esittely. Kyseessä on deittifirma jolla on repertuaarissaan Tinder sekä noin 30 muuta verkkopohjaista deittailusivustoa.

En lähde varsinaisen yritysesittelyn tielle, se kun lehdestä löytyy. Pikaisesti vain totean, että amerikkalainen yritys, 1,2 miljardin liikevaihto, kova kasvutahti, P/E päälle 35 (eli kova kasvutahti on sisällä hinnassa).

Mutta itse asiaan. Tinderiin en tutustunut niinä aikoina kuin vastaavia palveluita käytin. Monia muita käytin. Ah kuinka minua ärsyttikään kun maksumuuri tuli vastaan. Toisaalta deittipalvelu on sellainen asia, josta monet ovat valmiita maksamaan. Minäkin joskus.

Jos hitusen romantisoi, niin minkä arvoista on, jos tapaa jonkun, jonka kanssa viettää lopun elämäänsä? Onko kymppi kuussa liikaa? Tietty jokin summa on jo liikaa, mutta voi olla, että alassa on hieman samaa kuin vaikka lemmikkieläinbisneksessä. Jos tarjoaa hyvää palvelua isin ja äidin pikku karvaturrimussukoille, niiin siitä hyvästä on valmis myös maksamaan.

Haasteita löytyy. Ja haasteet ovat se syy miksi March Group ei ole ostolistallani, ainakaan tällä hetkellä.

Ensinnäkin kyse on kriittisestä massasta. Täsmälleen sama logiikka jyllää kuin sosiaalisen median kanavissa. Se pärjää, jossa porukka pyörii. Kilpailua on, mutta jos joku onnistuu erottumaan muista (kuten Tinder viime vuosina), niin sitten saa etua jota muilla ei ole.

Tätä kriittistä massaa voi vokotella mainostamalla (Vähän huumorilla: Onko joku nähnyt Eliittikumppanin mainoksia? Minua aina suretti se hotellinjohtajaneito, joka miltei vuoden kertoi kaipaavansa seuraa. Vaikka oli Eliittikumppanissa ilmeisen aktiivinen jäsen, oli televisiomainoksissa ja oikein tyylikkääniloinen tapaus vaikutti olevan.), mutta helppoa se ei ole.

Toinen muuttuja ovat kasvun rajat. Jos ja kun vain deittipalvelu verkossa on yrityksen toimiala, niin se on aika kapea sektori. Myönnettäköön, löytyyhän maailmasta miljardeja sinkkuja. Mutta silti, seinät ovat olemassa. Bisnes voi kasvaa, mutta se on kapean alan bisnestä.

Kolmas riski on merkittävin: yllärikilpailijat. Kuvitelkaa seuraavaa: Match Groupin toimitusjohtaja on aamukahvilla ja avaa Facebookin. Siellä on isolla, että juuri tänään Facebook lanseeraa Facebookiin nojaavat deittipalvelun. Siitä alkaen kaveri olisikin melkoisissa haasteissa toimialan muuttaessa muotoaan.

Ei tuo tietenkään varmaa ole, mutta uuden ajan jäteillä Facebookilla ja Googlella on tapana odotella, että jokin suunta on tarpeeksi iso, ja sitten se yritetään ottaa ryminällä haltuun. Onnistuminen ei kuitenkaan ole varmaa, eivät Googlen yhteisöllisyyspalikat ottaneet tuulta alleen vaikka Google päällään seisoi.

Jälkimmäiseen liittyy myös merkittävin potentiaali. Jos Tinder onnistuisi kasvamaan samanlaiseen rooliin deittailusuunnassa kuin Google on haussa tai Facebook on yhteisöllisyydessä, niin pelkkä sen olemassaolo estäisi kilpailijoita nousemasta suuriksi. Silloin ihan mikä tahansa nykyhinta osakkeesta olisi ihan liian vähän.

o o o

Kuten tuli todettua, Match Group ei ole omalla ostolistalla. Osakesijoituksissani on kyllä yksi puute. En omista ns. uuden ajan jättejä kuin indeksirahastojen kautta. Eli verkossa pyörivät palvelut, robotiikka jne. eivät ole edustettuna sijoituksissani. Riski on, että olen sivussa tulevan vuosikymmenen suurimmasta kasvusuunnasta.

Niinpä olen katsonut Tinder-henkisesti sillä silmällä muun muassa robotiikkaan satsaavia rahastoja. Palaan tähän toiste. 

1 kommentti:

  1. Ei kyllä uskalla sijoittaa... on niin paljon ilmaisiakin palveluita.

    VastaaPoista