UA-52254593-1

18.9.2017

Rovion osakeanti - taidan pysytellä katsomossa

Pörssiin riittää tulijoita. Vuorossa on Rovio. Anti on “auki” 18.–26.9.2017, eli alkaen tästä päivästä. Listautumisannissa on tarjolla maksimissaan 2 miljoonaa osaketta, ja instituutioannissa päälle 30 miljoonaa. “Yleisöannissa tarjottavien osakkeiden alustava hintaväli on 10,25‒11,50 euroa tarjottavalta osakkeelta.”

Käytännössä, ja näin lukee listautumisesitteessä, tarjolla on noin 30 000 000 osakkeen anti. Tästä muuten pääsee listautumisesitteeseen.

Tässä kohtaa seuraa vastuuvapauslausunto. Huomioikaa, että olen aika huono näissä listautumisissa. Ainut oma kokemukseni on FIT Biotech, joka on kaiketi 95 % miinuksella. Track recordini ei ole parasta A-luokkaa. Listautumisesite on 214 sivuinen, ja olen sen silmäillyt läpi ja lukenut valikoiden, en siis sanalta läpikäyden.

Avaan seuraavaksi omaa pohdintaani ja päättelyäni.

Tässä kiteytys Roviosta: “Rovio on maailmanlaajuisesti toimiva peleihin keskittyvä viihdeyhtiö, joka luo, kehittää ja julkaisee mobiilipelejä sekä harjoittaa lisensointiliiketoimintaa eri viihde- ja kuluttajatuotekategorioissa. Yhtiö tunnetaan parhaiten sen luomasta maailmanlaajuisesti Angry Birds -brändistä, joka syntyi suositusta mobiilipelistä ja on sittemmin laajentunut useisiin muihin peleihin, animaatiosarjoihin, Angry Birds -elokuvaan aktiviteettipuistoihin sekä erilaisiin kuluttajatuotteisiin, joita kolmannet osapuolet valmistavat Roviolta saamiensa lisenssien perusteella.”

Oletus liiketoiminnan kasvusta on 14 % vuodessa. Liiketoiminta jakautuu kahteen osaan: Games ja Brand Licensing. Pelipuoli tuottaa 79 % tuloista. Rovio koostuu 13 yhtiöstä, eli tässä on kyse konsernista.

Viime vuonna Rovio teki 10,5 miljoonan voiton 192 miljoonan liikevaihdolla. Tämän vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden luvut näyttävät 153 miljoonan liikevaihtoa, ja verojen jälkeen 13 miljoonan liikevoittoa. On siis sekä kasvua, että tuottavuuden parantumista. Lisäksi osa voitoista on siirretty tuleville vuosille, joka on siis tuohon nähden plussaa.

Eivät nuo luvut silti hurjia ole. Viime vuonna alle 10 % liikevoittoa, tämän vuoden alkupuoliskolla yli 12 % Tosin kova kasvutahti kompensoi asiaa.

Omavaraisuus on 71,6 %. Yli 50 % omavaraisuutta pidetään hyvänä. Oman pääoman tuottao (ROE) 30,8 % Yli 20 % oman pääoman tuotto on hyvää luokkaa, sanotaan. Nämä ovat lukuina jo todella hyviä.

Osakkeita on yhteensä 75 miljoonaa. Jos lasketaan arvioidun noin 11 euron hinnan mukaan, niin Rovion pörssiarvo olisi 825 miljoonaa euroa.

Rovio tavoittelee tilannetta, jossa 30 % voitosta jaetaan osinkona omistajille. Kasvun siis pyritään satsaamaan myös jatkossa, joka on omistajien vinkkelistä taatusti hyvä asia.

Noin 26 miljoonaa kerättävästä pääomasta tulee mukaan uusina osakkeina - eli siis tuo yhtiön kassaan uusia euroja joilla investoida. Pääpaino on siis siinä, että vanhat omistajat myyvät osakkeitaan. Tässä kohden huomaan olevani varovainen - toki omistuksen hajauttaminen on järkevää, mutta pääpaino tässä annissa on laajentaa omistuspohjaa (ja tehdä nykyisistä omistajista miljonäärejä).


Mukana on varsin kattava kuvaus peli- ja vielä tarkemmin mobiilipelimarkkinoista. Tässä muuten kuva Rovion tähänastisista liikevaihdoista. Tuosta huomaa, että näinkin lyhyenä aikana painopiste on heilahdellut kahden liiketoiminnan välillä - esimerkiksi lisensointi jo joku vuosi sitten merkittävämpi asia kuin nyt.

Mitä aion itse tehdä:
 • Sinällään peliteollisuus on suunta, jossa minulla ei ole jalansijaa. Olen miedosti kiinnostunut.
 • Kasvu on vahvasti sisäänrakennettu osakkeiden hintaan. Tuotto- ja kasvu on hyvää, mutta se tulee hintalapun kanssa.
 • Olisin odottanut enemmänkin kasvupainotteista antia. Yllätyin siitä, että pääpaino on noin vahvasti nykyisten omistajien osakkeiden myynnissä.
 • Riskejä on (ja ne on muuten todella kattavasti läpikäyty). Isoimpana ehkä kyky pysyä aallonharjalla, ja löytää muita kivijalkoja Angry Birdsin rinnalle. Tässä mielessä peliteollisuus on haastava, hittejä on hankala ennakoida.
 • Taidan pysytellä katsomossa. 
 • Rovio päätynee “tarkkaillaan” -listalleni. Voin hyvin kuvitella, että tässä on yritys, jonka hinta tulee heilahtelemaan. Noinhan se on kaikissa kasvuyrityksissä joissa hinnassa on mukana oletus tulevasta. Ja tuo heilahtelu voi tarjota ostopaikkoja.
o o o

Täydennys kun asiasta minulta kysyttiin. Eli missä voi näitä merkintöjä voi tehdä. Vaikka mistäm ja Rovion sivuillakin on asiasta tarkemmin:
Edellämainituista Nordnetiltä saan "liidipalkkion" jos joku kirjautuu asiakkaaksi tuon linkin kautta. Tämä ei lisää klikkaajan kuluja.

o o o

Lisäys jälkikäteen. Taloussanomat arvioi Terveystalon ja Rovion anteja artikkelissaan 18.9.2017: Mietitkö sijoittamista Rovioon tai Terveystaloon – tunnusluvut paljastavat erot

3 kommenttia:

 1. pitää vielä miettiä, aikaa on hiukan alle viikko.

  VastaaPoista
 2. On tässä plussapuolensakin.

  Minua vain jotenkin hämää tuo, että anti on oikeastaan omistuksen vaihtamista - ei niinkään kasvun mahdollistamista. Kun omistajat usein tietävät milloin on paras hetki myydä.

  VastaaPoista
 3. Itsekin tutkailin lukuja ja antiesitettä, kirjasin ajatuksiani tänne: http://jukkaponzi.blogspot.fi/2017/09/rovio-ipo-valuation-is-too-damn-high.html
  Taidan olla pikku hiljaa kallistumassa antiin osallistumisen puolelle, mutta selkeä päätös tämä ei kyllä ole annetulla hinnalla..

  VastaaPoista