UA-52254593-1

15.9.2015

Myin Volkswagenin pois - vähäksi aikaa

Minun piti ottaa tämä vuosi myyntien suhteen rennosti, myydä omistuksia vain alle tuhannella eurolla ja nauttia pienen luovutusvoiton verottomuudesta.

Sitten tuli verotuspäätös. Mukavasti tulee veronpalautuksia. Plussaakin on tullut vanhoilla rahastomyynneillä miltei pari tonnia (kun siirsin viime vuonna omistuksia korkeakuluisista rahastoista matalasellaisiin ja osakkeisiin).

Tajusin, että ainahan sitä voi miinuksellakin myydä jos on tilanne sen mukainen. Ja kyllä, tiedän että tästä kirjoitetaan joka toisessa blogissa, ja olen noin lukenut tästä vaikka mistä, mutta nyt tuli ihan oma oivallus.

Myin Volkswagenin osakkeeni pois. Nykyarvoltaan noin 2000 euroa, miinusta 500 euron verran. Tähän mennessä heikoin osakesuoritukseni, siis 20 % verran tappiolla.

Tosin siirsin saman tien lisää rahaa Lynxin puolelle. Ideana on ostaa lähipäivinä päälle puolet noista takaisin, elleivät kurssin nyt räjähdysmaisesti nouse (jolloin olisin suorittanut sen piensijoittajan kannalta hienoimman operaation, ostanut kalliilla ja myynyt halvalla).

Miksi näin?

(1) Siirrän Volkwagenin Nordnetiltä Lynxille. Kaupankäyntikulut 15 euroa versus 5,8 euroa. Toki nuo kumpikin tulevat maksuun tämän kaupan seurauksena, eli "siirtokulujakin" syntyy.

(2) Sivutuotteena tulen realisoineeksi 500 euron tappiot, eli en joudu ensi vuonna maksamaan kovinkaan paljoa veroja osingoistani. Tietty vero on sitten samanverran suurempi jos joskus Volkswagenista pysyvästi luovun ja osakekurssi on noussut nykyisestä, mutta koska haen tässä pitkäaikaista osinkoyhtiötä, voi olla, että tämä on perikunnan murhe.

Verottaja voisi älähtää jos myynnin syy olisi verotaktikointi. Tästä en murehdi, sillä vaihdan tässä myös välittäjää ihan oikeasta syystä, ja ajattelin vielä kytätä jos saisin noita ostettua kahdessa erässä ja hieman tippuneella hinnalla.

6 kommenttia:

 1. Myyntitappiot voi vähentää vain myyntivoitoista, eli niistä ei ole hyötyä osinkojen verotusta ajatellen. En kyllä ymmärrä miksi, olisi niin paljon helpompaa vain vähentää kaikki tappiot ja kulut tuloista...

  VastaaPoista
 2. Ehkä kirjoittajan vähennysaikomuksen takana oli istuvan hallituksen hallintoalamaisten harhaanjohtamismielessä ääneenlausuma aikomus laajentaa tappiovähennysmahdollisuuden koskemaan kaikkia pääomatuloja? Toteutumaanhan se ei tässä maassa tule esitetyssä muodossa, vaan muuttaa matkalla muotoaan niin, että veroja maksetaan jatkossa voiton sijaan koko myyntisummasta...

  VastaaPoista
 3. Joo osinkojen verotukseen tuo myynti ei näillä näkymin auta, mutta onhan ne myyntitappiot verovähennyskelpoisia viiden vuoden ajan. Jos vaikka syntyisi myyntivoittoja tulevina vuosina.

  Mutta summa summarum: joskus on veroteknisesti järkevää tehdä tappiota eikä huonoista (tai hyvistä) lapuista kannata pitää kynsin hampain kiinni.

  VastaaPoista
 4. Oikeassa olette. Noinhan se näemmä menee. Olen lukenut papereita vähän laiskasti - oletin että pääomatuloja katsotaan kokonaisuutena.

  Sinällään tuo viiden vuoden vähennysmahdollisuus tarjoaa kyllä sauman sille, että "veroetu" ei jää käyttämättä.

  VastaaPoista
 5. Ostitko VW:n osakkeet takaisin ennen romahdusta? Jos et, niin aika hyvin onnistuit ajoittamaan tuon myynnin.

  VastaaPoista
 6. Ehdin osaa vajaat puolet takaisin samalla hinnalla kuin myin, noin 168 euron kappalehintaan. Tänään ostin samanverran lisää, 107 euron kappalehinnalla. Eli 51 euroa halvemmalla, muutamassa päivässä :)

  Eli kyllä, hyvä ajoitus. Ihan täysin tuuria, ja sitä, että ajattelin, että tiedä vaikka vähän laskivi. Mutta kaikkineen omistan Volkswagenia päälle tonnin edestä, olen tehnyt kaupoilla 500 euroa miinusta ja osakkeet ovat miinuksella parisataa.

  Ei mitenkään erityisen onnistunut projekti, mutta katsotaan.

  VastaaPoista