UA-52254593-1

26.9.2015

Indeksisijoittamisesta: miten neuvoin aloittelevaa sijoittajaa?

Sain kesällä ihan oikean yhteydenoton. Kysyjä kertoi, että on aloittamassa sijoittamista, aikoo keskittyä indeksipuoleen ja että on lukenut vanhoja tekstejäni aiheesta. Hän kysyi onko vuoden aikana tullut jotain uutta, ja mitä mieltä olen Nordnetin* maksuttomista superrahastoista.

Vastasin seuraavasti, tosin hieman blogimuotoon vastaustani muokaten.

“Ensinnäkin totean, että olen sijoittamisessa harrastaja, en millään tavalla spesialisti. Toisaalta samassa tilanteessa lienen kuin sinäkin, jokusen vuoden vain edellä.

Tilanne ei ole juurikaan muuttunut vuoden aikana. Ainut uutuus on Nordnetin* tarjoama mahdollisuus ostaa kuukausittain maksutta ETF-rahastoja. Miten käytännössä toimisin jos olisin sinä?

Jos rahaa on tuntuvasti (noin yli 500 kuussa, ei tarvetta käyttää lähivuosina), niin

  • perustaisin tilin Nordnettiin *, 
  • ostaisin jonkin verran noita Nordnetin superrahastoja
  • mutta pääosin matalakuluisia ETF-rahastoja (useissa on hyvin halpa hallinointi, mutta myynti maksaa): 

Jos rahaa on alle tuon, niin rakentaisin paketin Nordnetin ja Seligsonin indeksirahastoista. Niillä saa aika hyvän hajautuksen. Ja jos on tarve myydä, niin voi myydä ilman bonuskuluja.

Käytännössä asia on mielestäni aika yksinkertainen:
  • Sijoita vain rahaa jota et tarvitse muutoin = on aikaa odottaa ja antaa niiden kumuloitua.
  • Osta tasaiseen tahtiin. Näin saa ostettua markkinoiden keskihintaan. Jos yrittää voittaa markkinat, voi myös hävitä markkinoille. Laiska ja varman päälle pelaava ei yritä voittaa, vaan kulkee keskimassassa ja korjaa hyödyt.
  • Jos kurssit tippuvat, se tuntuu pahalle, mutta on syy jatkaa ihan samaan tahtiin (= ostaa kun halvemmalla saa)
  • Kulut minimiin. Suuret hallinnointikulut vievät pitkässä juoksussa jopa kolmanneksen tuotoista. Jos maksaa hallinnoinnista, pitäisi saada jotain kunnon bonusta sille lisäkululle.

Nordnetin rahastoissa ei ole kuin pari ongelmaa:
  • Voivat joskus muuttua maksullisiksi, jos Nordnetilla menee heikosti. Mutta sitä ei koskaan tiedä.
  • Ovat maantieteellisesti aika rajattuja. Siksi en ehkä nojaisi vain noihin. Tosin monella suomalaisella sijoittajalla on vain suomalaisia osakkeita, onhan neljäkin maata jo jonkinmoinen hajautus.”
Vastauksessani en maininnut erikseen sitä, että myös muilla toimijoilla on matalakuluisia indeksirahastoja. Koska kävin näitä läpi vuosi sitten, ja yhteydenottaja oli nuo tekstit lukenut, en ryhtynyt näitä avaamaan.


* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistaj

5 kommenttia:

  1. Kuukausisäästäminen on hyvä vastaus!

    Tutut kyselevät aina välillä sijoitusneuvoja ja koen sen aika kiusallisena. Jos vastailen vain yleisellä tasolla, luulevat että panttaan tietoa. Suoria vastauksia kysymyksiin "ollaanko nyt aallonpohjassa" ja "mitä osaketta nyt kannattaa ostaa" ei voi antaa, kun omakin strategia perustuu ajalliseen hajauttamiseen ja siihen etten tiedä. Täytyykin ensi kerralla suositella kuukausisäästämistä indeksirahastoon.

    VastaaPoista
  2. Minulta ei juurikaan kysellä sijoitusneuvoja: osin kun en paljoa mainosta tätä harrastusta. Ja ne jotka tietävät, eivät varmaan luota :)

    Käytännössä pidän esillä indeksisijoittamista, en muuta. Etenkin jos ei sijoita lainkaan eikä sektori kiinnosta paljoa, niin tuolla tavalla voi hajauttaa varajaan ja saada silti keskimääräistä tuottoa. Toisin sanoen: tuo on se vinkki jonka takana ilkeän seisoa jokaisena minuuttina joka päivä, ja josta on melko varmasti hyötyä kysyjälle.

    Suora osakkeiden omistaminen on kivempaa. Mutta sen tulee olla jo sitten oma valinta, joten yksittäisiin osakkeisiin en uskalla ottaa muiden kuullen kantaa. Joku voisi vielä uskoa.

    Koska koen omat näkemykseni arvauksiksi, en halua niitä muille tarjota. Poikkeuksena tämä blogi, mutta tätä lukemalla kyllä ilmenee, että kyseessä ovat omat arvaukseni.

    VastaaPoista
  3. Itse kans melko vähän puhun ihmisille harrastamisestani, asuntosijoittamisesta toki enemmän kun kuulumisia kyselevät niin ei viitsi valehdella että kolme viikko ollut tekemättä mitään vaikka todellisuudessa remontoinut asuntoa.

    Kysyjät yleensä odottavat jotain maatamullistavaa tai jännittävää vastausta, koska mielikuva sijoittamisesta monella on elokuvista saatu wall street- look-a-like kovaa ylös ja kovaa alas. Todellinen pettyjä on usein kysyjä, koska tasainen säästö indeksirahastoihin on supertylsä vastaus. Suomalaiset ollaan lottokansaa ja halutaan saada jännitystä, ilman riskejä menettää yhtään omaisuutta ja suuria tuottoja.

    Itse ainakin tuolla asuntisjoittaja-statuksella voin ratsastaa, eikä ketään kiinnosta osakkeet kun tavan pulliaisa järkyttää jo asuntosjoittaminen. Useit ystävät ja tuttavat ovat sosiaalialalla ja veikkaisin että tällä alalla ihmisillä on keskimääräsitä heikompi ymmärrys taloudesta ja sijoittamisesta. Ainoastaan ymmäretään "kunnilla menee huonosti ja asiakasprosessi kärsii siitä -> meidän työ kärsii". Ei ymmäretä, eikä edes haluta ymmärtää syitä miksi kaupunkien talous on kuralla. Usein tyydyn hyvin pintapuolisiin keskusteluihin, koska muuten olen mulkku kaikkitietävä paskiainen.

    VastaaPoista
  4. Minulla puoliso kuuluu tuohon kuvaamasi koulukuntaan: sijoittaminen on tylsää, ja lisäksi siihen kuuluu merkittävä riski. Puoliso tosin lottoaa aika ajoin :)

    Olen yrittänyt perustella näiden eroa siten, että lottoamisen ulosmaksuprosentti on kai jotain 0,6 luokkaa, ja voitot jakautuvat hyvin epätasaisesti. Indeksisijoittamisessa voittoprosentti on ollut (tulevastahan ei koskaan tiedä) 1,08, ja se jakautuu kaikille.

    Tässä se probleema on. Jos haluaa pikavoittoja, on pakko hyväksyä merkittävä riski. Jos ei halua pikavoittoja, pienenee riski. Samaan aikaan sijoittamista mielestäni paheksutaan sekä liian riskialttiina että liian tylsänä. Mutta nuo ovat eri asioita.

    Vaan tämä ei ole koko totuus. Töissäkin yksi tuttu mainitsi (vähän yllättäen), että on vuosikausia sijoittanut rahastoihin ja nyt käy säännöllisesti ulkomaanmatkoilla niillä varoilla. Eli on taktikoinut kymmenen vuotta, ja nyt alkaa ulosmittaamaan iloja haluamallaan tavalla...

    VastaaPoista
  5. Terve,

    Meillä oli kanssa samantapainen ongelma ettei vaimo kiinnostunut sijoittamisesta. Mieli kuitenkin muuttui, kun ostin hänelle pienen salkun (lapsen syntymän johdosta) ja hän alkoi saamaan osinkoja. Nyt alkavat jopa osingonmaksupäivätkin kiinnostamaan:)

    VastaaPoista