UA-52254593-1

22.9.2015

Sijoituselämän oppeja: minä ja Volkswagen - kuinka voi puolessa vuodessa mennä paljon asioita pieleen

Kylläpäs pörsseissä aaltoilee. Pari prosenttia plussaa, kolme prosenttia miinusta. Päivät eivät ole samanlaisia. Sen kunniaksi tarina yhdestä sijoitustuksesta.

Oli kevät ja aurinko paistoi. Nordnetin kampanjassa mainostettiin mahdollisuutta sijoittaa saksalaisiin osakkeisiin. Listalla oli myös Volkswagen. Koska kyseinen yritys on ollut minulla seurattavien listalla, se vaikutti ihan halvalta vaikkakin pienissä haasteissa olevalta yritykseltä, autoalan yrityksiä en omista, ja olen aina pitänyt kuplavolkkareista, niin ostin erän. Täällä bloggaukseni asiasta.

Noh, kurssi lähti suunnilleen samalla minuutilla tippumaan. Parin viikon  kuluttua ajattelin että ei se tästä enää laske, ja ostin toisen erän nostaen osakkeiden kokonaismääräni 11. Olisikos kurssi ollut siinä vaiheessa tippunut 15 %. Tässä optimistinen bloggaukseni asiasta.

Valitettavasti minun mielipiteilläni ei ole paljoa tekemistä pörssikurssien kanssa. Niinpä Volkswagenin osake jatkoi sinnikästi laskemistaan. Päälle 210 euron kurssista päädyttiin vajaaseen 170 euron hintoihin.

Sitten kävi tuuri. Olin spontaani, ja ajattelin, että nyt on hyvä hetki myydä nämä osakkeet pois. Näin tulee “realisoitua” verotappiot, ja voin ostaa osakkeita takaisin pikku hiljaa Nordnetin sijaan Lynxin kautta. Tämä tuotti noin 500 euron miinusmerkin, välityspalkkioneen. Aika huonosti viiden kuukauden operaatiosta.

Ostin heti viisi osaketta noin samalla hinnalla kuin noita myin. Tämän jälkeen sitten tuli uutisia amerikanmaalta, Volkswagen on virittänyt autoja päästötesteihin, ja voi tulla parhaimmillaan 14 miljardin sakkoja. Kurssi tippui sitten siihen malliin, että tuo 14 miljardia hävisi pörssiarvosta. Ja tänään vielä saman verran lisää.

Ostin sitten toiset viisi osaketta, nyt enää 107 euron hinnalla. Kymmenen osakkeen keskiostohintani on nyt 138 euroa.

Riskihän tämä on, aika varmaa on, että Volkswagenilla on edessään epävarmat ajat, tulos tippuu ja imago kärsii. Toisaalta jos ostos tuntui ihan järkevältä puolet kalliimmalla, niin onhan puolet halvempi teoriassa halvempi. Nyt noita osakkeita melko huokealla saa. Siis saa huokealla vain, jos yritys saa korjattua kurssiaan.

Voi olla, että Volkswagenin osakkeen kurssi jatkaa vain tippumistaan. Yritys on antanut tulosvaroituksen (mahdollinen 14 miljardin sakko saanee yrityksen kuin yrityksen antamaan tulosvaroituksen). Oma taktiikkani on kuitenkin tässä kohtaa antaa olla, odotella vuosi kaksi, ja toivoa, että edessä on paluu (viime kevään) tasolle. Siis joskus hamassa tulevaisuudessa.

o o o

Mitä oppia tästä:

(1) Tein virheen kun ryhdyin täydennysostoihin vain, koska hinta oli tippunut. Olisi kannattanut miettiä myös ajallista hajauttamista, eli tyyliin ei ostaisi kuin tietyn hinnan alle ja tietyn aikavälin päästä toisistaan.

(2) Kurssin tippuminen voi jatkua ties kuinka pitkään. Koska pörssikurssit sahaavat usein edestakaisin, huomaan ajattelevani, että ne sahaisivat lähtökohtaisesti edestakaisin. Ei se noin mene. Alamäki voi olla vuosien tai vaikka vuosikymmenien mittainen...

(3) Osaan ostaa ongelmissa olevia yrityksiä ja putoaviin kursseihin, joka voi olla pitkässä juoksussa hyvä asia. Sen sijaan pitää opetella hillitsemään hinkuani “runtata” ostohintaa nopealla aikataululla alas. Helposti tulee käytettyä nopeasti ne 2-3 ostokertaa mitä minulla on käytettävissä.

Pakko on loppuun sanoa, että tämä on oikeastaan aika kivaa. Siis se, että menee myös pieleen ja joutuu katselemaan miinusmerkkistä saldoriviä. Tekemällä oppii, pitää vain oppia olemaan tekemättä samoja virheitä kahdesti.

Pitää tosin vältellä sitä, että sanoo puolisolle että kuuluu Volkswagenin omistajiin. Puoliso kuuluu siihen koulukuntaan, jonka mielestä sijoittaminen on sukua vedonlyönnille (vaikka sehän on suunnilleen vastakohta edellämainitulle). Saisi vahvistusta näkemyksilleen...

3 kommenttia:

 1. Itselläni on vain bemaria, mutta sekin on aika paljon miinuksella salkussanani.

  VastaaPoista
 2. Sama täällä. Eli Bemaria minullakin ja sekin on 20% miinuksella. Kiinan hyytyminen painaa ehkä jopa hieman aiheetta mielestäni kurssia, sillä nähdäkseni siellä ollaan siirtymässä investoinneista kulutukseen. Toki osalla rikastuneista omaisuus on mennyt pörssissä pelatessa, mutta eiköhän siitä huolimatta Bemareille ostajia löydy.

  Volkswagenille en osaa kuitenkin kovinkaan nopeaa toipumista ennustaa. Ehkä kurssi jonkin verran korjaa, mutta vaistoinkäymisiä on yhtiölle nyt riittänyt. Autoissa brändi on kuitenkin aika tärkeä ja sen korjaaminen voi ottaa aikansa.

  VastaaPoista
 3. Luulisin että Volkkarilla on edessään muutama aika tylsä vuosi: sakot ja mainehäviöt syönevät viivan alle jäävää plussaa pois. Yritän tässä kohden ajatella vuosien ja vuosikymmenien päähän - jos saavat homman rullaamaan, niin nyt saattoi olla hyvä "kuoppa" ostaa osakkeita.

  Jos omistaisin muita autoalan firmoja, olisin kevyesti varuillani. Tuntuu epätodennäköiseltä - vähän niin kuin dopingtapauksissa - että Volkswagen olisi se ainut päästötesteissä huijannut taho. Jos muita on, niin ne kaivettanee esiin. Tämä on minusta hieman näkynyt muidenkin automerkkien osakkeiden arvossa, "riskin kasvuna".

  Tosin voihan tämä olla vain ja ainoastaan volkkarin ongelma.

  VastaaPoista