UA-52254593-1

2.9.2014

Myin Eurooppa-indeksirahastojani - syynä Ukrainan kriisi

Laitoin tänään lunastukseen 500 euron edestä Eurooppa-indeksirahastoa. Saatan tässä lähiaikoina myydä pari muutakin vastaavaa erää. Tilalle aion ostaa lähikuukausina Afrikka ja kehittyvät markkinat -ETFfiä Nordnetin* kautta. Tahdon hajauttaa sijoitukseni aiempaa laajemmin, käytännössä koko maailmaan.

Miksikö: no suoraan sanottuna Ukrainan kriisi ahdistaa, ja haluan selvästikin tehdä jotain. Eurooppa painii vielä velkakriisin kourissa, uusia pakotteita on tulossa varmaan kahteen suuntaan ja pahimmillaan kohta käydään täysimittaista sotaa parin tuhannen kilometrin päässä.

Ennusmerkit eivät ole hyvät, ja tuo ihan varmana näkyy myös talouspuolella. Tosin esimerkiksi osakkeiden hinnossa tämä kriisi näyttää olevan jo "sisällä", osakkeiden arvo ei juuri heittele.

Lisäksi olen aina ollut herkkä sielu, ja meitä herkkiä sieluja tämänkaltaiset tilanteet ahdistavat.

Runsaan 30 000 euron sijoitusomaisuudestani kaikkineen ehkä 9000 euroa on kiinni Suomen maaperällä. Muussa euroopassa on osakkeet ja rahastot huomioiden kiinni ehkä 5000 euroa ja Pohjois-Amerikassa hieman enemmän. Muutama tuhat löytyy Aasian ja kehittyvien maiden suunnasta. Sarjan täydentää HCP Quant -rahasto joka on hajautunut maantieteellisesti vähän joka suuntaan.

Suomen painotus on riskien välttelyn kannalta turhan suuri. Toisaalta isoimmista kolmesta kotimaisesta omistuksestani Koneen ja Nokian kaltaiset yritykset eivät paljoa nojaa kotimarkkinoihin, vaan toimivat maailmanlaajuisesti. Fortum on paikallisempi toimija, jossa on Venäjä-riskiä. Samoin pienistä omistuksistani Konecranes (tätä omistan vain vähän) on kärsinyt Ukrainan tapahtumista.

Realisti minussa sanoo, että jossain kohtaa tilanne kääntyy Ukrainassa parempaan - tuskin tästä nyt uutta maailmansotaa syntyy. Venäjäkin välttelee virallista "sotatilaa" ja tavoittelee jotain jota ei vielä tiedetä. Kaiketi rauhaa ehdoilla jotka pääsee itse sanelemaan.

Järki voittaa, mutta tietäisi vain milloin. Riski on myös että seuraa parin vuoden tauko, ja jalkapallon MM-kisojen 2018 jälkeen Venäjä aloittaa vastaavan vyörytyksen jossain toisaalla.

Euroopan tilanteesta välittämättä olen jo jonkin aikaa miettinyt Afrikan mukaanottoa sijoituksiini. Afrikka on kooltaan 11 kertaa Eurooppaa suurempi, väki on nuorta ja kaupungistuminen etenee kovaa tahtia. Myös monilla hyvinvointimittareilla suunta on positiivinen, vaikka se ei täällä meillä asti pääsekään otsikoihin. Siis nuorta porukkaa ja kasvava talous. Tulossa voi olla Afrikan vuosisata.

Syvällä pinnan alla, sielun syövereissä, kyse lienee siitä että Ukrainan kriisi ahdistaa enkä asialle voi mitään tehdä. Niinpä keksin jotain ihan pientä jota voin puuhata itsekseni, ja tuntuu siltä että kriisi on minulla ainakin osin hallinnassa.

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

4 kommenttia:

  1. Olen itsekin miettinyt Fortumin kohtaloa. Toistaiseksi en kuitenkaan ole lähtenyt tekemään yhtään mitään. Yhtiö on investoinut paljon rahaa Venäjälle, mutta toisaalta en usko, että se niihin tulee kuitenkaan kaatumaan, vaikka pakotekierre niihin iskisikin. Lisää en toisaalta nykyisellä arvostustasolla lähtisi kyllä ostelemaankaan. Ja toivon suuresti ettei Fortum pistä kaikkia sähköverkoista saatuja varoja Intiaan...

    VastaaPoista
  2. Omat Fortumin osakkeeni on ostettu viime talvena, ja ne ovat plussalla vajaat 15 prosenttia. Lisää en ostaisi, mutta en nyt lähde myymäänkään.

    Ensinnäkin kyseessä on vakaa toimiala. Jos asiaa mittii vuosikymmenien perspektiivillä niin tämänhetken tilanne on vain väliaikainen asia...

    Toisekseen, vaikka Venäjälle on investoitu paljon niin luulisin että energiapuoli yritetään molemmilta puolin pitää kaukana kinastelusta. Jos Venäjä lähtisi "kansallistamaan" länsimaisia sijoituksia niin sen jälkeen ei olisi länsimaisia sijoituksia. En usko että tavoitteissa on Kremlin suunnasta "uusi Berliinin muuri' jossa ei tehdä mitään yhdessä. Öljyjkauppa sujui käsittääkseni läpi koko kylmän sodan.

    Kolmannekseen Venäjä on vain yksi Fortumin toiminta-alueista, ei kaikki. Eli ei se osake nyt nollaankaan painuisi vaikka mitä tapahtuisi.

    Nämä ovat huomioita joilla rauhoitan itseäni. Voi olla että olen ihan väärässä, mutta eipä sitä ikinä etukäteen tiedä :)

    VastaaPoista
  3. Jokohan sapelienkalistelu riitti: http://yle.fi/uutiset/ukraina_putin_ja_poroshenko_sopivat_pysyvasta_tulitauosta/7448906

    VastaaPoista
  4. Olen vielä skeptinen: Venäjän taktiikka on ollut koko ajan puhua yhtä ja tehdä toista. Toisaalta tuo ilmoitus osui myyntini kannalta aika hyvään saumaan, kun myyntini sattui päivälle jolloin kurssit nousivat mukavasti. Vitosen tienasin tuolla uutisella...

    Kukaan ei vaikuta tietävän mitä Venäjä tahtoo. Jos siellä haetaan Neuvostoliiton palauttamista, tämä on vasta alkusoitto. Jos haluavat vaan rikkoa Ukrainan ja jatkaa muutoin aiemmalla tiellä, niin seuraa vain viileiden suhteiden aikakausi...

    En oikein usko että vapaan maailmankaupan aikana muurien rakentelulla voi saada aikaan sitä mitä halutaan. Tätä en Venäjässä tajua: fiksu kansa ja luonnonvaroja riittää - on saumaa tyyliin rökittää Yhdysvallat ihan oikeasti ampumatta laukaustakaan, tekemällä asiat hyvin ja nousemalla sitä kautta suurvaltioiden sarjaan.

    VastaaPoista