UA-52254593-1

19.8.2014

Rahasto joka sijoittaa naisten johtamiin yrityksiin

Jännä viritelmä amerikanmaalla. Pax Ellevate Global Women’s Index Fund -rahasto satsaa yrityksiin joissa on naisia johtotehtävissä. Myös muita kriteereitä löytyy, mutten yritä niitä esitellä kun kuitenkin menisin metsään.

Jännä idea. Kaikenmoisia sijoitusperiaatteita löytyy, joten miksei tämäkin voi toimia.

Yritysmaailman huipulla on varsin vähän naisia. Osa on sitä mieltä, että “parhaat valitaan”, eikä mistään kiintiöistä tulisi edes puhua. No, 1800-luvullakin varmaan koettiin että valittiin parhaat, ja yritysten johtotehtävissä ei ollut yhtään naista. Jos nykytilanteen perusteella määrittelee mikä on “luonnollista”, niin päätyy kehäpäätelmään. Orjatkin olivat orjia koska olivat orjia.

Muistan lukeneeni pari vuotta sitten selvitystä jossa todettiin, että naisjohtajien vetämät yritykset pärjäävät keskimääräistä paremmin. Lisäksi kyseiset yritykset eivät tehneet niin paljoa hasardivirheitä. Vaan koska en muista asiaa sen tarkemmin, niin älkää tähän väittämään paljoa luottako.

Itse pidän mahdollisina sitä, että johtavassa asemassa olevat naiset ovat jopa hieman parempia kuin kollegamiehensä. Miksi näin? No koska huipulle pääsy on hyvin hankalaa ja ennakkoluuloja on runsaasti, niin voisi olettaa, että huipulle pääsevät ovat kulkeneet raskaamman tien kuin kollegansa. Kokemus opettaa, ja toiseksi parasta ei huolita mukaan (meistä miehistä vielä se viidenneksi paras voi roikkua mukana…).

Eihän tuosta mutua parempaa tietoa ole minulla, eikä kaiketi muillakaan. Johtajuus on hankala asia mitata, ja kyse on aina myös siitä mitä johtaa. Hyvä kapteeni voi kipparoida uppoavaa laivaa, ja huono kapteeni voi olla umpisurkea mutta taitava miehistö paikkaa humalaisen kapteeninsa puutteita.

Niin sanotun lasikaton kimppuun kannattaa käydä aina kun sellaisen näkee. Miehistä yritysjohtajaporukkaa on hyvä ravistella aina kun mahdollista. Vaikka sitten rahaston myötä.

Rahastoa ei voi tietääkseni ostaa Suomessa. Jos voisi, sijoittaisin tähän periaatteesta jonkin verran.

3 kommenttia:

 1. Aika hyvin tuo on hajautettu, yrityksiä siinä on ainakin 400. Siinä näyttää olevan 10 suomalaistakin firmaa mukana, meidän suurimmat pörssiyhtiöt (kovin monista maista kun ei naisia löydy hallituksesta/johtoportaasta).

  Tuotossa se on kyllä selvästi hävinnyt MSCI World-indeksille. Kulut tuossa eivät ole hurjan suuret, mutta 10000 euron sijoituksesta maksaa kuitenkin yli 1200 euroa kuluja 10 vuodessa...

  Indeksi jota rahasto seuraa on saman firman 'keksimä', joten on hieman kyseenalaista voiko sitä kutsua indeksirahastoksi. Sillä annetaan mielikuva että rahasto on pienikuluinen.

  En sijoittaisi itse.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Hyvä pointti tuo indeksi jota seuraa. Vilkuilin esittelyä aika ylimalkaisesti, en edennyt tuohon asti.

  Riski tämänkaltaisissa on sama kuin monien yritysten "viherpesussa" - ei oikeastaan tehdä juuri mitään eri tavalla kuin ennen, mutta palkataan mainostoimisto tekemään komeaa mainontaa ja puhutaan kovaan ääneen ympäristön huomioimisesta.

  Rahastoja löytyy sisällön, yrityksen koon, alueen, alan ja vaikka minkä muun muuttujan mukaan luokiteltuna. Tuo sukupuoliulottuvuus on mukava lisä, joten periaatteessa tykkään.

  VastaaPoista