UA-52254593-1

7.8.2014

Ostin lisää Munich re:tä

Ostin eilen lisää Munich re:tä. 5 osaketta, yhteensä hieman päälle 750 eurolla. Runsaan 2200 euron arvolla yritys on nyt suurinpiirtein jaetulla ykkössijalla salkussani, Fortumin rinnalla.

Osto sotii muutamia tässä blogissanikin julistamia periaatteita vastaan (säästän varastoon siltä varalta että kurssit tippuvat ja satsaan erityisesti indeksirahastoihin).

Syyt ostolle: osakkeen kurssi tippui nopealla aikataululla seitsemisen prosenttia. Meinasin ostaa jo toissapäivänä, mutta maltoin onneksi mieleni eiliseen. Olisinpa malttanut mieleni vielä tähän päivään, sillä tänäänkin näemmä kurssi tippui heti aamusta päälle 2 prosenttia. Taisin tehdä ns. harrastelijavirheen eli oletin pohjan tulevan vastaan nopeammin kuin se tuleekaan.

Syy kurssilaskuun on ilmeinen, Saksan teollisuus sakkaa ja pakotteiden uhka varjostaa. Tästä syystä päädyin ostokannalle: kun olen kerran päättänyt kytätä sitä kun halvemmalla saa, niin luulisin että nyt on se halvempi hetki. Saksan talous ei tule kaatumaan, ja pakotteet ovat toivottavasti väliaikainen asia. Eli tulkitsin että nyt on se hetki kun pitää säästöä käyttää.

Munich re on maailmanlaajuisesti toimiva jälleenvakuuttaja - Saksan kurssien yleinen vaikutus osakkeen hintaan on suurempi kuin pitäisi, sillä yrityksen toiminta ei rajoitu vain Saksaan. Monilla mittareilla (esim. p/e) mitattuna yritys on huokeahko. Ainakaan minulla ei ole tiedossa mitään uutta ja juuri tähän yritykseen liittyvää negatiivista uutista, vaan kyse on yleisestä heikosta tilanteesta. Jo keväällä Munich re raportoi lievästä tuloksen tippumisesta.

Munich re on siis yritys johon olen päättänyt sitoutua. Vakaalla alalla toimiva vakaa yritys, joka maksaa ihan hyvää osinkoa ja on yksi Saksan isoimmista yrityksistä. Syitä miksi päädyin tähän yritykseen kuvasin jo aiemmin.

Voi tosin olla, että olisi kannattanut olla peruskoulussa paremmin hereillä saksantunnilla. Voihan niillä pääkonttorissa olla kaapit täynnä käärmeitä, ja minä vain en ole siitä kuullut.

15 euron (Nordnet) toimituskulut ovat noin 2 % ostosta, eli turhan iso osa menee välityskuluihin. Toisaalta tätä yritystä aion omistaa pitkään, tuo tulee kuitattua jo ensi kevään osingoilla.

Olen valmis myös seuraavaan 5 osakkeen hankintaan jos kurssi tippuu jälleen 5 % tämänkertaisesta ostohinnastani. Koska huomaan olevani taipuvainen fiilistelyyn, laskin itselleni ihan konkreettisen osakehinnan. Jos hinta laskee lähelle 144 euroa, niin teen uuden oston. Pereriaatteessa samaa tahtia voisin jatkaa pitempäänkin.

Tuo on taktiikka jota tulen jatkossakin käyttämään osakkeiden hankinnassa. Asetan rajan ja reagoin vasta jos ollaan lähellä sitä rajaa. En mieti onko hyvä hetki, vaan jätän sen pohdinnan ystävälleni matematiikalle.

Merkitseekö tämä jonkinlaista muutosta lähtökohtaani ostaa indeksirahastoja? Eipä oikeastaan. Aion indeksirahastojen lisäksi edelleen ostaa silloin tällöin myös suoraan osakkeita. Mutta uusien yritysten sijaan pyrin ostamaan minulla jo olevia ns. arvoyritysten osakkeita silloin kun on syytä uskoa että niitä saa ostettua kohtuulliseen hintaan. Tätä monet bloggarit tankkaukseksi kutsuvat, ja se lienee paras keino rakentaa omistusta yrityksiin joita aikoo omistaa pitkään.

3 kommenttia:

 1. Milloin mure jakaa osinko?

  VastaaPoista
 2. Parempi ajoitus joka tapauksessa sinulla nyt kuin minulla pari viikkoa sitten sitten. Olin valinnut Munich Re:n yhdeksi niistä osakkeiksi joihin voisin siirtää kotimaisista kohteista. Osinkoja ja rauhallista kasvua. Alku ei ole siis ollut ihan paras mahdollinen. Joka arpa ei voita. :-)

  VastaaPoista
 3. Osinko tulee vasta toukokuussa, ja on runsas 7 euroa osakkeelta. Siis vajaat 5 %.

  Itse luulen - ja tämä on asiaa paremmin tuntemattoman itseluottamusta - että ei tästä nyt mikään vuosien alamäki alkanut. Vakaa yritys ja vakaa toimiala merkitsee sekä maltillisia nousuja että laskuja.

  Nämä osakkeet tuskin koskaan moninkertaistavat arvoaan, mutta jos nyt pysyisi plussalla ja maksaisi osinkoja...

  VastaaPoista