UA-52254593-1

18.11.2018

Puskurirahaston merkitys


Allekirjoittaneen yhden aikuisen ja kahden kouluikäisen taloudessa eletään jänniä aikoja. Saan ostaa omaksi osaomistusasuntoni, jonka maksuista olen jo osan aiemmin kuitannut.

Ei hetkessä velka- ja omaisuusmäärät tulevat kasvamaan. Omaisuus onneksi enemmän kuin velka. Mutta ensi kuun sijoitusten ja varallisuuden kuukausikatsauksessa on oikeasti vähän jännättävää. Jokin 7000 euron puskurirahastoni on huvennut hyvän matkaa kaiken mailman varainsiirtoverojen takia. Bonuksena ostin mökille ilmalämpöpumpun. Toisaalta joulukuussa tulee veronpalautuksia - kyllä se tilanne siitä tasaantuu.

Tuo on saanut minut pohtimaan puskurirahaston merkitystä. Käytännössä olen toiminut siten, että olen kasvattanut tasaisesti jemmatilillä olevia euroja. Niitä on ollut jokin 3-6000 euroa viime vuosien ajan. Tuo puskurirahasto on hoitanut sekä oman arjen että sijoitusten puskurin roolia - eli tuolta olen siirtänyt rahaa sijoitustileille jos ja kun on ollut oston paikkoja.

Nyt tositilanteessa olen ryhtynyt tuumaamaan, että mallinihan on ihan surkea! Minulla on yksi puskuri niin sijoittamiselle kuin muulle arjelle. Vaan ei mikään voi taata sitä, etteikö asunnonosto ja pörssikurssien romahdus voisi tulla samaan aikaan. Tai matka tai jokin muu isompi meno. Tai yllättävä työttömyys.

Niinpä uudistettu suunnitelmani on, että jaan puskurin kahteen osaan.

(1) Ensimmäisen puskurin muodostaa sijoitusvarallisuuteen liittyvä puskuri. Eli tilillä, jolta ostan osakkeita, olisi aina tuntuva puskuri euroja odottamassa. Se summa voisi olla maksimissaan 10 % sijoitusvarallisuudesta, minimissään puolet siitä. Eli käytännössä tällä hetkellä 3500-7000 euroa.

Näitä euroja pitäisin sijoitustilillä jolta ostan osakkeita. Ja tietty tilanteen tullessa päälle tuo tili voisi tyhjentyä vaikka nollaan euroon asti, sehän sen idea on.

(2) Puskuri yleiseen elämään, yllätyksiin, matkoihin ja sensemmoiseen. Tämä marginaali voisi olla jotain 4000 euron luokkaa. Sillä pärjää jo melko pitkään.

Näitä euroja pitäisin pääosin Bank Norwegianin hieman korkeakorkoisemmalla tilillä, mutta varmaan puolet olisi syytä pitää ihan oman pankin säästötilillä. Tämä siksi, että jos tarvitsee siirtää käyttötilille euroja jonkin isompaan, niin sen saa siirrettyä saman tien.

Tämä tili voisi tilanteen mukaan tyhjentyä, mutta pyrkisin "täyttämään saavin" mahdollisimman pian.

o o o

Että tämmöistä. Edelleenkin huomaan, että olen aika mainiossa taloudellisessa tilanteessa, etenkin yksihuoltajaksi. Nyt minulla on selvästi vaihe jossa yritän betonoida tämän tilanteen: asumismenojen laskiessa ja osinkotulojen noustessa palkkatulojen merkitys pienenee pikku hiljaa, ja jemmarahojen määrän lisäämisellä mahdolliset aallotkin madaltuvat.

6 kommenttia:

  1. Loistava tilanne! `...asumismenojen laskiessa ja osinkotulojen noustessa palkkatulojen merkitys pienenee pikku hiljaa...` Varallisuus kasvaa väkisinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, juu. Suunta on hyvä. Voisin oikeastaan avata tässä blogissa ihan erikseen tuon vuokran ja muiden menojen muutoksen, kun nyt kerran olen ne valmiiksi laskenutkin.

      Poista
  2. Puskureissa olennaisin lienee että sellainen todella on. Jos omaan sijoitussuunnitelmaan kuuluu, että sijoittaa esim. 1000 € jokainen kuukausi rahastoon, on järkevää pitää riittävää puskuria että tämän pystyy myös toteuttamaan kun kohdalle osuu kulujen osalta piikkkikuukausi. 4000 € elämisen puskuriksi kuulostaa suurelta, ettet vain antaisi perheelle mahdollisuutta elää turhan leveästi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on taktiikkana (tiettyjen indeksiostojen) lisäksi ostaa hitusen lisää tiettyjä yrityksiä kun kurssit laskevat. Eli euroja ei mene tasaisesti, vaan "ryöpsähdyksittäin".

      Tuo 4000 tuntuu paljolta. Ajattelin lähinnä tyyliin ihan realistista tilannetta, jossa esikoisen kanssa lähdetään (parin vuoden suunnittelun jälkeen) pitkälle matkalle. Maksaa jonkun 2000-3000 euroa.

      Ne tuolta maksaisi, olisi vielä puskuri jos on tarvis, ja sitten ryhtyisi kasvattamaan taas puskuria kohdilleen.

      Mutta totta. Oikeasti jokin 2000 euroa riittäisi tuohon. Katsotan miten menee.

      Poista
  3. Puskurirahastot on ihan hyödyllisiä monessa eri tilanteessa.

    VastaaPoista
  4. Hyvä suunnitelma! Kurjaa vain että.Bank Norwegian juuri laski talletustilinsä korkoa, joten juuri nyt ei ole olemassa rahalaitosta joka maksaisi säällistä korkoa vararahoista.

    VastaaPoista