UA-52254593-1

11.4.2018

Se ilon aika kun saa täyttää veroilmoitusta

Niukin naukin täysi-ikäisenä veroilmoituksen täyttö ahdisti minua. En tajunnut, en osannut, pyysin apua ja hiljaa kärsin.

Hieman vanhempana ei enää ahdistanut, vaan ärsytti. Osasin ja tajusin. Etsin kuitteja viimeisenä yönä ja täytin veroilmoituksen viime tingassa.

Mutta nyt. Nyt veroilmoituksen täyttö on mitä ihaninta puuhaa. Sitä oikein odottaa että pääsee täyttämään veotietoja. Voisin miltei harrastuksekseni ilmoittaa.

Mistä muutos? 

Olennaisin juttu lienee, että säästän rahaa. Nyt kun on mökin vuokratuloja ja niiden vuositulojen veroja, kunnolla tehdyn ilmoituksen vaikutus on vuositasolla tuhansia euroja. Tietty ilmoittamalla vain poistot ja kiinteät kulut hoituu isoin osa mökkiin liittyvästä ilmoittamisesta, mutta jokaisen kuitin kirjaaminen tuo kyllä osansa takaisinpäin.

Samoin nykyään on saumaa hakea työhuonevähennystä, sijoittamiseen liittyviä kuluja jne. Enemmän tuloja, enemmän tulonhankkimiskuluja.

Käytännössä verotukseni olisi ehkä 2000-3000 euroa suurempi jos ilmoittaisin vain tulot ilman menoja. Siinä on kinuskilla päällystetty porkkana tarjolla.

Pakosta olen tehnyt ilon. Kerään kuitteja talteen pitkin vuotta, ja naputtelen niitä koneelle ajoittain. Kun on kunnon pohjakaaviot tehty, yhteenlasketut luvut summautuvat samaa tahtia. Samoin kirjaan ylös tulonhankkimismenoja pitkin vuotta. Veroilmoituksessa on täytettävää, mutta tietojen jäljittämistä ei tarvitse paljoa keväisin tehdä.

Olennaisinta minulle oli aikoinaan hahmottaa, että jokainen verovähennykseen perustellusti lisätty kuitti vähentää veroja tai lisää palautuksia kolmanneksen osuudella. Se motivoi.

En vedätä enkä huijaa. Kaikki ilmoittamani vähennykset ovat todellisia ja omasta mielestäni perusteltuja. Jos verottaja on jostain eri mieltä, palatkoon asiaan ja keskustellaan arvioista vaikka ilta, pari. Muuten- ja nyt en vitsaile - olisi kiva kuulla jonkun spesialistin näkemys omista tulkinnoistani. Epäilen tosin että minun kuittini ovat niin nappikauppa, että pelkästään niiden selailu olisi ammattilaisille ajan hukkaa.

Paheksun yrityksiä jotka harrastavat niin sanottua tehokasta verosuunnittelua, mutta teen itse pienessä mittakaavassa samaa. Onko tämä moraalinen dilemma? En kuitenkaan nuku huonosti. Minä kun optimoin vain yhden maan sisällä ja perustelen näkemykseni avoimesti, enkä yritä hakeutua vaikkapa virolaisen ansiotuloveroa pariin.

Martin Luther Kingin vuosipäivän vanavedessä voi todeta, että minulla on unelma. Unelmani on, että jonakin päivänä veroilmoitusta voisi täydentää pitkin vuotta. Esimerkiksi kotitalousvähennyksen voisi kirjata heti kun on laskun maksanut.

Tuo lisäisi ainakin minun onnellisuuttani, ja on (ehkä) mahdollista kun siirrytään reaaliaikaiseen tuloverotukseen.

3 kommenttia:

 1. Erittäin hyvä kirjoitus! Olen itse huomannut saman, että kun alkaa saada pääomatuloja, tulee veroilmoituksen täytöstäkin hauskaa. Tosin ennen pääomatuloja ei koko ilmoituksessa ollut paljoa täyteltävää :D
  Itsekin olen täyttänyt tänä vuonna ensimmäisen kerran ilmoitukset myös alv-rekisteriin ja yrityksen tuloista. Siinä meinasi hampaat kiristyä parissa kohtaa, kun ilmoituksen eri sarakkeet eivät ihan auenneet. Onneksi google auttoi ja sain lopulta oikeat tiedot oikeisiin kohtiin. Ensi vuonna homma sujuu varmaan jo helpommin. :)

  VastaaPoista
 2. Alv-puolessa ei ole kyllä mitään hauskaa. Onneksi siihen suuntaan ei tarvitse ottaa askeleita.

  Veroilmoituksen parissa vietetty aika lienee loppujen lopuksi korkeimman tuntipalkan hetkiä mitä elämässäni vastaan tulee, joten kannattavan tuo. Ja kun kannattaa, on kivaa.

  VastaaPoista
 3. Kotitalousvähennyksen voi tehdä netissä heti: https://www.palkka.fi/Koti/Tiedote/PalkkaFiKotitalousvahennys

  VastaaPoista