UA-52254593-1

8.7.2017

Osinkokertymän puolivuotiskatsaus kesällä 2017

Puoli (sijoitus)vuotta on takana, ja on hyvä hetki katsella miltä ns. passiivinen tulovirtani näyttää. Passiivisella tulolla tarkoitan euroja, joita sijoitustoiminnan tuloksena "tekemättä työtä asian eteen". Siis etenkin osinkoja, mutta myös S-osuuskauppojen osuusmaksujen korkoja tai sijoitustilillä olevien eurojen korkoja.

Tässä on tämän vuoden passiiviset tuloni, kesä-heinäkuun vaihteen mukan. 736 euroa on suhteessa vähemmän kuin viime vuonna. Tähän on muutama syy:
 • Vielä viime vuonna listasin tienestit ennen veroja. Tänä vuonna siirryin malliin, jossa tarkastelen vain tilille tulleita euroja. Suomalaisissa osakkeissa tuo laskentatapa merkitsi 25,5 % lisäystä verrattuna tämän vuoden seurantaan, ja jenkkiosakkeissakin noin 10 % lisää.
 • Myös osinkoa maksavia yrityksiä pois loppuvuonna. Olen ostanut samoja tai uusia tilalle, mutten vielä koko summalla. Eli eurot ovat myös maanneet pankkitilillä.

Alkuvuosi on merkinnyt suomalaisten osakkeiden osinkojenmaksuja, joita ei Cityconia lukuunottamatta loppuvuonna enää tule. Käytännössä osinkosummani rikkonee 1000 euron rajapyykin loppuvuoden aikana, tai jää niukasti sen ale. Nähtäväksi jää. Toissa vuosi ylittynee kuitenkin.

Sijoitustuottojen kotiuttaminen osinkoina ei ole kustannustehokkain mahdollinen tapa toimi, silä veroja maksetaan pitkin matkaa. Korkoa korolle -ilmiöstä leikkaantuu kärki pois.

Ei tämä silti ole mielestäni pelkästään huono juttu:

 • Onpahan verot maksettu, yhteiskunta kiittää.
 • Toivottavasti kasvava osinkovirta motivoi ja on jotain konkreettista josta näkee omien toimien seurauksena.
 • On minulla myös osingot uudelleensijoittavia ETF-rahastoja.
 • Jos oma taloustilanne heikkenisi, niin tuon vuotuisen noin 1000 euron tulon voisi jättää sijoittamatta, ja sitä voi käyttää hätävarana. Ilo se on pienikin ilo. 
Loppuun vielä kuva, jota on kiva katsella jos on tylsää.

Tässä kuvassa on kirjattu vuosittain passiivisen tuloni määrä kumulatiivisesti. Kokonaissumma hätyyttelee jo 4000 euroa, joka on jo onnellinen tasaluku se. Jos tuon kasvukäyrän saa pidettyä tasaisena - tai sen saa jopa käännettyä pystympään - niin hyvä.

o o o

Mainos: Yksi aika mainio palvelu niin suoriin osakesijoituksiin kuin osingot uudelleen sijoittaviin rahastoihin on Nordnet*. Minulla on työn alla bloggaus siitä, minkä verran eri välittäjiltä tulee kuluja osakekaupasta jos sijoittaa kuten minä (pieniä euromääräisiä summia kerrallaan).

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

4 kommenttia:

 1. Mun mielestä osingot on inspiroivin sijoitusmuoto. On niin mukavaa kun osingot valuvat tilille :)

  VastaaPoista
 2. Joo itse en osaisi ajatella muuta tapaa tässä vaiheessa.

  VastaaPoista
 3. Osingoista nautitaan täälläkin, tuntuu että tästä on jotenkin helpompi sitten aikanaan alkaa sijoituseläkeläiseksi kun kassavirta tulee tekemättä mitään. :)

  VastaaPoista
 4. Osingoissa on - kieltämättä - oma selkeytensä. Voi verrata edelliseen vuoteen tai kuukauteen, ja melko suurella todennäköisyydellä osinkokertymä nousee vaikkei mitään enää itse tekisi.

  Eli "vapaaherranelämään" aika sopiva metodi. Siksipä ei edes huvita minkä verran siinä voi "hävitä." :)

  VastaaPoista