UA-52254593-1

13.5.2017

Voiko treffeillä puhua sijoittamisesta, osa 7: Lasten kouluttaminen “valveiksi sijoittajiksi"

Sarjani voiko treffeillä puhua sijoittamisesta on hieman muuttanut luonnettaan, kun treffailen kymmeniä kertoja samaa suuntaa. Mutta se on vain hyvä asia se. Sen sijaan, että vaihtaisin sarjan nimeksi “voiko tuoreessa suhteessa puhua sijoittamisesta”, jatkan kuitenkin valitsemallani sisällönluokittelutiellä. Eli tervetuloa sarjan seitsemännen osan pariin.

Tämä mielenkiintoinen tuttavuuteni on mielenkiintoinen. Mutta en mene siihen sen pidemmälle, koska tämä on sijoitusblogi eikä parisuhdeblogi. Sen sijaan referoin erästä keskustelua.

Tuossa taannoin pohdin ääneen sitä, miten suuri vaikutus vanhempien kyvyllä avata talouselämän toimintaa on lasten tulevaisuudelle. Oman käsitykseni mukaan koulussa ei edelleenkään kovinkaan paljoa kerrota voisiko sanoa ruohonjuuritason sijoittamisesta - taloutta käsitellään koulussa bruttokansantuote edellä.

Omat vanhempani ovat oikein hyviä vanhempia, mutta heidän kykynsä tehdä rahalla jotain muuta kuin käyttää "perinteisesti" asuntoon, mökkiin ja matkoihin, on sanottaisiinko rajallinen. Sain kyllä kotoa opetusta tyyliin “tienaa ensin ja käytä sitten”. Ihan hyvä. Plus aikuistuessa  oli laman jälkipyykkäilyn aika, ja vanhemmilla oli talous tiukilla. Oli siis ihan pakko tienata, jos halusi jotain käyttää. Niinpä jaoin mainoksia. Voi pojat miten paljon jaoin mainoksia.

Niinpä sijoitusmaailman olen opetellut ihan itse, aikuiselämän myötä. Mutta tämä on asia jonka haluan muuttaa.

Noh, olen sitten ryhtynyt keskustelemaan lasten kanssa sijoittamisesta. Teini on ihan innolla mukana, kun voi näyttää montako sataa hänen sijoituksensa ovat vuodessa kasvaneet. Ja juo limsaa aiempaa onnellisempana kun tajuaa, että indeksirahastojen kautta omistaa ihan minimaalisen siivun kokista.

Nuorin lapseni on viisivuotias. Isompien sisaruksien myötä on oppinut koulumatematiikkaa, ja alkaa olla siinä lahjakas. Laskee siis kerto- ja jakolaskuja päässä joihinkin satoihin asti, hahmottaa tuhansia jne. Eli on aika hyvä. Mutta ei vielä vaikuttanut tajuavan korkoa korolle -ilmiötä, pitänee demota tuo joskus karkkien kanssa.

Uuden tuttavuuden kanssa sitten vertailtiin lapsille taloudesta puhumista, kun nyt ristiin ollaan toistemme lasten kanssa vietetty aikaa. Tässä oli asia josta oltiin samaa mieltä: ei ole mitään haittaa siitä, jos vanhemmat saavat opetettua lapsilleen miten talous toimii. Ja sukupolvien jatkumot kannattaa katkoa silloin kun on mahdollisuus, aina kun voi. Liittyen asiaan kun asiaan.

En toivo, että omista lapsistani tulee rikkaita. Kunhan ovat onnellisia, mitä ikinä tekevätkään. Mutta teen kyllä parhaani, että he ymmärtävät miten talous ja yhteiskunta toimivat, jotta voivat ihan itse tehdä valintoja. Ja pyrin antamaan pohjan taloudellisesti vakaalle asemalle, niin perinnön kuin kodin opetusten kautta.

o o o

Mainos (Eliittikumppani). Eliittikumppani siis ei liity allekirjoittaneen parinmuodostukseen, mutta ajattelin kokeilla, että generoituuko allekirjoittaneen blogista linkkejä myös deittipuolelle. Jos joku lukija olisi romantiikannälkäinen sijoituksenharrastaja (eli vähän niin kuin minä).

Rekisteröidy ilmaiseksi ja löydä kumppani, joka oikeasti sopii sinulle

* Linkki on affiliate-linkki, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. 

3 kommenttia:

  1. Hienoa että opetat lapsiasi :)

    VastaaPoista
  2. Täällä mennään samoilla periaatteilla👍

    VastaaPoista
  3. Kommenttini ei liity suoranaisesti juuri tämän kirjoituksen aiheeseen mutta tuli tästä treffeistä ja sijoittamisesta mieleen että jos minullakin olisi vielä asiaa treffeille, sijoittaminen olisi kyllä juuri sellainen asia minkä yrittäisin ottaa puheeksi, sillä se kertoo aika paljon siitä kuinka harkitsevainen vastapuoli on vai elääkö hetkessä.

    VastaaPoista