UA-52254593-1

10.8.2015

Osto: Vanguard REIT

Myönnetään, nyt seuraa nolon myöhäistä raportointia. Ostin toukokuun lopulla kymmenen kappaletta Vanguard REITtiä ETF:fää (VNQ) kurssiin 77,5 dollaria kappale. Yritän, tai oikeastaan lupaan, että jatkossa en anna mennä mielellään päivääkään, muttei nyt ainakaan viikkoakaan, siihen että sijoituspäätöksistäni raportoin.

Sitten itse asiaan. Kyseinen REIT pitää sisällään yhteensä 145 eri yritystä. Isoin paino on liiketiloilla ja asunnoilla, mutta mukana on myös toimistoja, terveydenhuollon tiloja ja hotelleja. Rajaus on Pohjois-Amerikka. Toisin sanoen yhdellä ETF:llä omistaa käytännössä koko amerikkalaista kiinteistösektoria. Kulut ovat 0,12 %, eli hyvin matalat.

Minulla on hinku kasvattaa kiinteistöjen osuutta portfoliossani. Nykyisellään niiden osuus on sellaiset 7-8 %. Asunnot ja rakennukset ovat konkreettisia ja myös melko tasaisesti tuottavia, Koen että tämä VNQ on varmahko ja matalakuluinen satsaus kiinteistöihin yleisellä tasolla.

Pitkällä tähtäimellä ideana olisi ostaa Vanguard REITtiä aika ajoin lisää, mielellään kun hinta on aaltoillut hieman alaspäin. REITeillä ja sitä kautta myös niihin satsaavilla ETF:fillä on tapana sahata edestakaisin maailmanpolitiikkaan, korkoihin ja yleisiin fiiliksiin liittyvistä syistä. Tämä tapaus on tosin suorastaan kiinnipultattu indeksiin, eli kyse ei ole yritystason vaan koko toimialan heilunnasta.

VNQ maksaa osinkoa, eli rahaa tipahtaa tilille neljännesvuosittain. Osinkomäärä sahaa jatkuvasti, mutta on vuositasolla neljän prosentin luokkaan.

Sitten ostohetken ETF kävi miinuksella, maksoi osinkoa ja on nyt hieman plussalla.

Vanguard on muuten yritys jota amerikoissa asuessa käyttäisin. Se on luokkaa S-konserni, eli omistajat ovat sijoittajat. Niinpä se pyrkii pitämään kulut pieninä. Tuon kun yhdistää siihen että tuotteet ovat muutoinkin matalakuluisia indeksituotteita, niin kuluista ei tarvitse kantaa huolta.

Amerikanmaalla tarjolla on myös hyvin matalakuluisia rahastoja. Vaan näin ei-amerikkalaisena pitää tyytymän pörssinoteerattuihin ETFfiin.

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen rahasto. Täytyypä laittaa omallekin seurantalistalle. Kulujen suhteen tuo tosin taitaa olla ikään kuin rahastojen rahasto eli rahaston omien (edullisten) kulujen päälle tulee myös kohderahastojen kulut. Toisaalta hajautus on hyvä eli aika mieluusti tuon pienen kulun maksaa riskin vähenemisestä, etenkin jos aikoo sijoittaa vain yhteen REIT:in.

    VastaaPoista
  2. VNQ ei ole rahastojen rahasto. Se omistaa REIT-yhtiöiden osakkeita, ei muita rahastoja. Vanguardin rahastojen kulut yksinkertaisesti tapaavat olla hyvin pieniä. Se on yksi Vanguardin kilpailukeinoista, ja on osoittautunut varsin menestyksekkääksi. Sitä se kilpailu teettää. Vähän toista kuin meillä Suomessa.

    Kaupankäyntikulut tuohon tulee tietysti päälle, joten kannattaa etsiä edullinen välittäjä (esim. Interactive Brokers).

    Kiinteistösijoittajalle VNQ ja sen ulkomaanserkku VNQI ovat varsin kätevä keino sijoittaa globaalisti kiinteistöalalle hyvällä hajautuksella. Noista saa helposti muodostettua haluamansa painon kiinteistöalan sijoituksille. Itse sijoitan kumpaankin kuukausisijoituksina tietyn summan. Toki muitakin hyviä vaihtoehtoja löytyy.

    VastaaPoista
  3. Niin, en siis tarkoittanut tuota aivan kirjaimellisti. Mutta verrattuna suoraan asunnon omistukseen niin käsittääkseni kuitenkin REIT:llä on erilaisia hallinnointipalkkioita yms. (ainakin suomalaisella Oravalla totta vie on), joiden lisäksi tulevat sitten vielä pienet Vanguardin kulut. En nyt väitä, että niillä olisi suurta merkitystä, mutta ovat ne minusta silti olemassa.

    En siis missään nimessä väitä etteikö VNQ voisi olla hyvä sijoitus. Ainakin siinä saa hyvän hajautuksen. Viime kädessähän kyse on siitä, mitä haluaa.

    VastaaPoista
  4. Kulujen puolesta Vanguardin REIT ETF:fän voi mielestäni laskea halvaksi (indeksi)rahastoksi. Toki niillä omistettavilla REITeillä on tuloja ja menoja, mutta "rahasto" tuo siihen päälle vain hennon siivun lisäkukuja.

    Jos en tykkäisi niin paljoa suorasta osakeomistuksesta ja sitä sijoittaisi vain ETF:fien kautta, niin nuo Vanguardin kaksi rahastoa (Pohjois-Amerikka ja muu kuin Pohjois-Amerikka) hoitaisivat kiinteistöpuolen varsin mallikkaasti.

    VastaaPoista