UA-52254593-1

20.8.2015

Uusi lisäosto: Chevron

Rapoirtointi reaaliajassa ei vielä onnistu, mutta lähellä ollaan. Viikko sitten ostin 6 Chevronin osaketta noin 85 dollarin kappalehinnalla. Miksi näin?

Olen raportoinut Chevronin ostosta jo muutaman kerran aiemmin (10.11.2014 ja 26.5.2015). Kyseessä on iso öljyalan yritys joka kärsii halvasta öljyn hinnasta. En usko että öljyn hinta pysyy alhaalla ikuisesti, joten siinä mielessä nyt voi olla hyvä hetki satsata Chevroniin.

Tein Chevronille viime vuonna ihan osto-ohjelman, jota tosin jätin noudattamatta. Ostin ensimmäisen erän 118 dollarin kappalehinnalla, toisen 107. Tein ihan taulukon missä lukee, että kolmas osto kerta tasolla 96 ja neljäs kerta 85:ssä.

Noh, sitten ei hermo pitänyt. Hinta laski ja jäi pyörimään runsaan sadan euron tasolle. Sitten olin tyhmä ja ostin kolmannen erän suunnitelmastani poiketen suunnilleen 103 dollarin kappalehinnalla.

Suunnilleen samana iltana kurssi sitten lähti tippumaan. Päätin että Chevron on tyhmä yhtiö jonka kanssa en halua olla tekemisissä (muutoin kuin että suvaitsen että maksavat osinkoa minulle). No kesän retket ja lomailu saivat minut antamaan yritykselle anteeksi virheeni, ja ryhdyin sitten taas seuraamaan tilannetta. Huomasin sitten, että neljäs ostohetkeni on hollilla. Hinta alkoi 85 dollarilla. Lisäsin vielä ostettavien osakkeiden määrän kuuteen, ja suoritin oston numero neljä.

Chevron on nyt miinuksella päälle 300 dollarilla. Minun oli tarkoituskin ostaa osakkeita sarjana putoavaan kurssiin, ja jos olisin malttanut tuon kolmannen oston kanssa, olisin itseeni nyt jopa tyytyväinen.

Chevronin osuus salkussani alkaa olla aika iso, joten saatan vielä venyä yhteen, maksimissaan kahteen lisäostokseen. Nämä hinnoilla 74 ja 63 dollaria osakkeelta, jos kursssi noin alas sukeltaisi. Sen jälkeen tarvitsee vain odotella.

Missä nyt olen? Halusin hajautusta salkkuuni, ja sitä sain. Tulevat vuodet näyttävät onko investointi ollut hyvä ja halpa vai typerä ja kallis. Osinkoa tulee toivittavasti tasaiseen tahtiin, tosin tämän vuoden luvuilla tulos on pienempi kuin osinko. Notkahduksen venyessä tulee taatusti osingonleikkauksia.

Viimeisen puolen vuoden osakeostokseni ovat olleet aika huonoja, näin niin kuin lyhyellä aikavälillä katsottuna. Tosin tarkoituskin on ollut ostaa huokealla hieman epävarmassa tilanteessa olevia yrityksiä. On optimistista ajatella, että epävarmuus hälvenisi hetkessä.

Huomaan myös sisäistä halua taistella miinusmerkkisiä sijoituksia vastaan. "Jos nyt vielä ostan, niin laskee keskiostohintaani." Tuo on oikein järkevä taktiikka, mutta vain, jos olisin muutoinkin juuri tuota yritystä halunnut ostaa. Jos oston (ainut) syy on se että harmittaa sen kurssikehitys, niin sitten alkaa olla hataralla pohjalla.

Opin puolelle menee se, että jos laadin ostosuunnitelman, niin sitten pidän siitä myös kiinni. Nyt lipsuin, pitäisi olla malttia. Jatkossa, laadittuani ostosuunnitelman, luen sitä kuin piru raamattua.

En tosin ole kovinkaan uskonnollinen, joten on pakko kysyä. Miksi piru lukisi raamattua? Mitä versiota ja millä kielellä se lukee? Mitä se toivoo saavansa raamatun lukemisesta? Yrittääkö piru kasvaa ihmisenä, tai siis piruna? Onko tuo esimerkki sittenkin salaa kristinuskoa lobbaava, pirukin yrittää koulia itseään kristinuskoon?

3 kommenttia:

 1. Hyvä teksti osto-ohjelmasta. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja suunnitelmasta poikkeaminen johtaa yleensä huonompaan tulokseen. Tunteet ja järki ei aina mene samasta kolosta.

  Itsellänikin oli Nokian Renkaiden kohdalla osto-ohjelma, joka on periaatteessa vielä voimassa. Hinnan toki pitäisi laskea 17,29 euroon. Vaikealta tuntuu tälläkin hetkellä ostamatta 24 euron kurssiin, joka on keskihintaank korkeammalla. Onneksi muut rajoitteet, lähinnä salkun vipu auttavat pysymään suunitelmassa.

  VastaaPoista
 2. Kyllä lyödään nyt öljyfirmoja lujaa alas, Chevronin päätös eilen 70,02...

  Itselläkin tuo samainen puulaaki ostoslistalla ja piti aloittaa ostot jo silloin, kun 80-raja menee rikki, mutta näyttää nyt vajoavan kuin kivi. Yieldikin jo yli 6%.

  VastaaPoista
 3. Katsos katsos. En ollut huomannutkaan että seuraava ostohetki olisi jo käsillä: mitä tuosta on viikko kun viimeksi piti olla ostoksilla. Tuo nykyinen 73 dollarin kurssi on alle seuraavan ostorajani (74 tai alle).

  Nyt huomaan miten tulen yllätetyksi: Lynxin puolella (tuolta ostan amerikkalaiset osakkeeni) ei ole dollareita kuin jokunen satanen varastossa. Pitäisi siirtää sinne euroja, ja vaihtaa valuuttaa, tai sitten vaan ostan pienemmän erän tänään.

  Katsotaan ehtiikö hinta nousta yli ostorajan ennen kuin saan asiassa operoitua.

  Chevronin osinkoon ei kannata luottaa: maksaa nyt enemmän ulos kuin tienaa. Jonkin aikaa tuota voi varmaan jatkaa, mutta jonkun vuoden kuluttua joutunevat tiputtamaan osinkoa - ellei siis öljyn hinta ole välissä noussut.

  Veikkaan että Chevronilla on johdossa haaste päällä: ylpeilevät osinkoaristoraattisuudellaan (= vuosikymmeniä putkeen osinkojen nostamista) eivätkä haluaisi asemastaan luopua. Toisaalta kassa kutistuu...

  VastaaPoista