UA-52254593-1

1.7.2015

Minulla on ristiriitaisia tunteita Affiliate-mainoksia kohtaan

Tällä kertaa sain otsikkoon kiteytettyä aika hyvin mistä on kyse: en oikein tiedä miten suhtautua ns. affiliate-mainontaan. Pidän siitä, ja en pidä. Affiliate-mainonnasta on käytetty myös suomenkielistä termiä kumppanuusmainonta. Ideana on, että bloggari ohjaa kävijöitä eteenpäin omilta sivuilta jonkin yrityksen puolelle, ja saa siivun yrityksen tuloista (esim. tietyn prosentin myynnistä, tai kiinteän summan kirjautumisesta jne.).

Käytännössä Affiliate-mainonta antaa bloggaajille tai verkkosivujen ylläpitäjille mahdollisuuden tienata kohtuullisen helpolla (ja aika vähän). Jos esimerkiksi klikkaisit oikealla olevaa  Nordnetin * mainosta, kirjautuisit uutena asiakkaana ja vielä siirtäisit rahaa ja kaikkea, niin maksaisivat siitä minulle vähän (huomannette etten ole tarkistanut täsmällisiä ehtoja).

Mainostajille affiliate-mainonta lienee aika selkeä kuvio: laskevat minkä “arvoista” on saada asiakas tai tilaus jne., ja lähtevät siitä.

Plussaa lienee mainostajille se, että saavat näkyvyyttä mutta joutuvat maksamaan vain jos sovitut asiat tapahtuvat (esimerkiksi tilaus). Toisin sanoen kustannuksia tulee vain jos tulee tuloja tai toivottuja tapahtumia.

Miinuspuolella lienee - näin veikkaan - sen valvominen että missä ja miten mainoksia käytetään. Ettei jokin sivusto lipsahda natsismin tai rasismin maailmaan, ja siellä sitten komeilisi oman firman mainoksia.

Julkaisijalle (kuten minulle) kuvio antaa mahdollisuuden tienata blogillaan vähän (kuten minä) tai paljon, tai jotain siltä väliltä. Vaiva on melko pieni, tosin varmaan ahkerammalla työllä voisi tienata enemmän. Käytännön tasolla verkkosivuille voi laittaa linkkejä tekstin sekaan tai voi lisätä erillisiä bannereita jne.

Ristiriitaisia tunteita minulle syntyy koska pelkään, että mainostaminen jotenkin vaikuttaisi siihen mistä kirjoitan (“jos nyt kirjoittaisin rahastojen kuluista, niin joku voisi kirjautua Nordnetille ja saisin rahaa”). Toisaalta olen harrastelija enkä ammattitoimittaja, en ole huomannut että mahdolliset mainokset ohjaisivat kirjoittamistani, ja eniten bloggaukseen vaikuttava tekijä on se ehdinkö kirjoittamaan. Affiliate-mainoksilla ei ole ajankäyttöni kanssa mitään tekemistä, paljon suurempi vaikutus on sillä menevätkö lapset kiltisti nukkumaan.

Lisäksi mielestäni sisällöstä on ok maksaa. Se, maksaako yritys Hesarille joka maksaa toimittajille, tai maksaako yritys huomattavasti vähemmän yksittäiselle bloggarille, on mielestäni periaatteessa ihan samanarvoista.

Itse kirjauduin Trade Trackeriin * viime syksynä. Laitoin muutaman linkin pariin bloggaukseen, ilman mitään reaktiota. Kesän korvilla palasin asiaan, ja lisäsin muutaman bannerin näille sivuille suoraan rakenteeseen. Tuon seurauksena olen kohta saamassa joitakin kymppejä.

Ongelmallisimmaksi olen kokenut sen, että haluaisin olla tasapuolinen - on OK mainostaa, mutten haluaisi mainostaa vain yhtä yritystä. Valitettavasti vaan talouspuolen “mainostajissa” tarjolla on ainoastaan mielestäni ihan asiallinen  Nordnet * (huomatkaa, tuokin on Affiliate-linkki) ja melkoinen määrä pikavippifirmoja. Pidän pikavippifirmoista suunnilleen yhtä paljon kuin pidän rutosta tai tuskaisasta kuolemasta maansiirtokoneen alle. Jos hyötyy joko ihmisen ymmärtämättömyydestä tai heikosta asemasta, tekee aina väärin. Arvatkaapa tulenko lisäämään pikavippiyritysten mainoksia näille sivuille?

Vaan nyt löysin keinon sisäsyntyiseen haluuni mainostaa enemmän kuin yhtä firmaa: repertuaarissa ovat nyt myös Alibaba (asiallinen verkkokauppa, omistan pikku siivun Softbankin kautta) sekä melatoniinimainos (asiallinen luontaistuote). En usko että kovinkaan moni tilaa melatoniinia blogini seurauksena, pikemminkin kierrätän mainoksia jotta itselleni tulee parempi fiilis asiasta.

Jos FIM, OP, Elite varainhoitopalvelut tai mikä tahansa muu asiakkalle järkeviä “talouspalveluita” tarjoava yritys innostuu tästä markkinointisuunnasta, niin sivuilleni kyseiset mainokset ovat tervetulleita. Mutta ei jos ryhdytte kauppaamaan pikavippejä perjantaina ja lauantain välisenä yönä, niin älkää olko yhteydessä.

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti