UA-52254593-1

8.7.2015

Osto: Fortum

Ostin maanantaina 30 kappaletta Fortumin osakkeita, olisikos ollut tasan 16 euron kappalehintaan. Kyseessä on pieni täydennysostos, ja tästä eteenpäin Fortum jakaa Munich re:n kanssa aseman suurimpana yksittäisenä osakeomistuksenani.

Pääsyy ostokselle on, että osakekurssi tuntuu kovin halvalta, ja sain keskiostoshintaani laskettua. Ostin Fortumia lisää jo huhtikuussa, joten samoilla vesillä liikutaan.

Pitää varoa etten satsaa liikaa yhteen suuntaan. Kahdeksan prosentin osinko vaan alkaa olla vakaalle energia-alan yritykselle niin hurjaa tasoa, että on hankala nähdä, miten tämä sijoitus ei osoittautuisi jokusen vuoden kuluttua kannattavaksi.

Potentiaaliakin on. Kassassa on rahaa, ja järkevällä satsauksella yrityksen näkymät voivat muuttua kovastikin nykyistä positiivisimmiksi..

Riskejäkin on. “Vesivoimaa halvalla Venäjällä josta hyvästä jeesimme Rosatomia rakentamaan ydinvoimalaa  Suomeen” -kuviot eivät ole toteutumassa, ja venäjäriskiä riittää. Toisaalta en nyt jaksa uskoa maailmanloppuun tai kolmanteen maailmansotaan - ja on hankala sanoa miten eurot voisi sijoittaa jotta ne eivät menettäisi arvoaan maailmanlopussa tai kolmannessa maailmansodassa.

Fortumin kurssissa on näkynyt Kreikan tilanne (vaikka yritys ei toimi Kreikassa) ja Suomen ja Venäjän viilenneet välit kiitos ETYK-kuvion. Kumpainenkin asioita joilla ei ole oikeastaan mitään tekemistä Fortumin liiketoiminnan kanssa, muutoin kuin mutkan kautta.

Henkilökohtaisesti en usko Suomen ja Venäjän välien muuttuvan erityisen huonosti. Suomi tarvitsee Venäjää, ja Venäjä tarvitsee (myönnettäköön, vähemmän) Suomea. Sellaista se naapuruus on. Hankalistakin asioista on pakko päästä yli, koska naapuruutta ei voi irtisanoa.

Yritän sijoittaessani miettiä viiden ja viidentoista vuoden päähän. Näistä lähtökohdista katsottuna lisäsatsaus Fortumiin tuntuu järkevältä.

o o o

Loppuun vielä Kreikan tilanteesta. Vaikuttaa siltä, että heiluntaa on ainakin niin kauan kuin tilanne on epäselvä. Toisaalta tilanne voi “vakaantua” nopeastikin jos syntyy jonkinmoinen sopu etenemisestä. Siksi riensin ostoksille jo maanantaina, mutta olisi kannattanut odotella…

Absurdiltahan tämä tuntuu. Kreikan osuus on 2 % koko EU:n taloudesta. Pörssikurssit tippuivat pelkästään eilen lähes tuon 2 %. Eli kyse ei ole Kreikan suorasta vaikutuksesta, vaan heijannaisvaikutusten pelosta.

Tämä hämää minua talouden maailmassa. Kyse on aina myös spekulaatioista, tunteista, uskosta ja pelosta. Eipä Lehman Brothersinkaan (moniko oli edes kuullut tätä yrityksen nimeä ennen vuotta 2007) olisi uskonut painavan koko maailmantaloutta kyykkyyn. Vaan niin se vain sen teki...

5 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus, samoissa ajatusmaailmoissa liikuskelen itsekin tällä hetkellä.
  Fortumin ja koneen olen itsekin laittanut seuranta/osto listalle.

  VastaaPoista
 2. Tuota Kreikan kriisin vaikutusta olen itsekin ihmetellyt. Vaikuttaa siltä, että esim. Nokian pääkonttori onkin Ateenassa.

  VastaaPoista
 3. Mahtaisikohan tuo osakekurssien suurehko reagoiminen kertoa myös siitä, että osakkeissa on ollut kiinni myös paljon sellaista rahaa, joka normaalisti on sijoitettuna turvallisemmiksi ja vakaammiksi koettuihin korkosijoituksiin ja nämä sijoittajat varmaankin hankkiutuvat sijoutuksistaan melko nopeasti eroon kun riskitasot koetaan nousseiksi. Sinällään minusta tämä on vain hyvä asia, koska arvostustaso palaa ainakin hetkeksi järjellisemmäksi ja osakeostokset voi taas aloittaa.

  VastaaPoista
 4. Hyvä ostos tuo Fortum tuolla hinnalla. Itse ostin hieman liian aikaisin, mutta uskon että kaikki nämä 16-alkuiset Fortumit tulevat nousemaan mukavasti keskipitkällä aikavälillä.

  VastaaPoista
 5. Aikahan se vain näyttää mikä ostos on hyvä, ja mikä ostohetki on ollut hyvä.

  Sijoittamisessa on sellainen "etu", että se pitkässä juoksussa keskimäärin kannattaa. Kun siihen yhdistää sen, että yrittää tehdä jonkun logiikan mukaan järkeviä valintoja, niin on melko suuri mahdollisuus että tekee ainakin kohtalaisia valintoja.

  VastaaPoista